Zbavte sa finančných zlozvykov v novom roku. Prinesie vám to hojnosť.

Autor: redakcia
19.12.2022 (10:00)

Novoročné finančné predsavzatia ľahko splníte a prinesú vám želaný efekt. Poradíme ako nato.

1. Skontrolujte si platby, ktoré vám pravidelne odchádzajú z účtu.

Je najvyšší čas skontrolovať trvalé príkazy. Položte si otázku: „Potrebujem túto službu? Môžem ju dostať lacnejšie?"

Týka sa to telefónnych paušálov, poplatkov za bežný účet, členských príspevkov do telocvične, či predplatné časopisov,... Nepotrebné služby zrušte, alebo ich nahraďte lacnejšími alternatívami.

2. Kupujte len to, čo potrebujete

Nenakupujte hladní, noste si nákupný zoznam, neulakomte sa na lacné veci, ktoré v skutočnosti nepotrebujete.

To isté platí aj pri športovej výstroji. Ak lyžujete jeden či dva týždne v roku, je výhodnejšie si výstroj len zapožičať. Pri zapožičaní máte každoročne k dispozícii novší model, čo sa o kúpenom modeli povedať nedá. Navyše, aj vlastnú výstroj je potrebné servisovať, napríklad nabrúsiť lyže, nastaviť viazanie, či opraviť poškodenú sklznicu. A to sú výdavky navyše. Ušetriť môžete aj na strave, keď prednostníte domácu stravu pred reštauračnou. Vyjde vás lacnejšie, aj keď budete používať kvalitné suroviny.

3. Urobte si poriadok vo finančných produktoch

Jedna vec je platiť za nepotrebný finančný produkt, druhá vec je mať finančný produkt nesprávne nastavený.

Nepotrebný finančný produkt je napríklad drahý balík služieb v banke, pričom by ste ho mohli nahradiť iným bezplatným. Prípadne poistenie vecí, ktoré nevlastníte, a na udalosti, ktoré nemôžu nastať. Poistenie by malo v prvom rade pokrývať také udalosti, ktoré majú zásadný vplyv na váš život. Poistiť si telefón pre jeho poškodenie či stratu v podstate znamená, že si nemôžete dovoliť kúpiť druhý. Podobne aj predĺženie záruky na spotrebiče o jeden či dva roky za 10 % až 20 % z ceny tovaru. Tieto výdavky sa tiež dajú považovať za zbytočné. Ďalšia kapitola sú finančné produkty, ktoré sú pre vás potrebné, avšak nemáte ich nastavené správne. Nesprávne nastavenie sa prejavuje v ušlom zisku. Typickým príkladom je druhý dôchodkový pilier, v ktorom má väčšina sporiteľov konzervatívnu stratégiu. Pritom desiatky rokov trvajúce dôchodkové sporenie dokáže priniesť násobne vyššie výnosy. Obdobné správanie vidieť pri 3. pilieri.

Zbaviť sa viete aj drahých pôžičiek. Kreditné karty či povolené prečerpanie sú veľmi drahým úverom. Ak ich máte, zvážte možnosť načerpať spotrebný úver, ktorým by ste drahé dlhy splatili.

4. Auto

Kúpa auta sa nedá považovať za investíciu (pokiaľ sa neživíte ako šofér), ale je to drahý výdavok. Už odchodom z predajne totiž stratí na hodnote aspoň 10 %. Vašu peňaženku bude pravidelne zaťažovať nákup benzínu, pravidelný servis, poistenie, dane, poplatky za vlastníctvo či parkovanie. Samozrejme, nie vždy sa dá auto nahradiť hromadnou dopravou, bicyklom, zdieľanou kolobežkou, či taxíkom. Oplatí sa ale spočítať si, koľko kilometrov najazdíte a či ročné náklady za auto nie sú vyššie ako platby za alternatívne možnosti.

5. Sporte a investujte s rozumom

Je to zaujímavé, no pri sporení, ktoré vyzerá úplne jednoducho, ľudia majú zlozvykov viac než dosť:
 
ZLOZVYK RIEŠENIE
Nesporia vôbec. Urobte si poriadok vo výdavkoch a začnite sporiť aspoň malú sumu, napríklad 10 eur mesačne.
Sporia nepravidelne. Zriaďte si trvalý príkaz na sporiaci účet.
Na sporenie si odkladajú len to, čo im zostane na konci mesiaca. Trvalý príkaz si nastavte hneď potom, ako vám na účet príde výplata.
Nemajú žiaden cieľ. Najprv si vytvorte rezervu na neočakávané výdavky a potom si sporte na konkrétne strednodobé a dlhodobé ciele (na nové bývanie, na svadbu, na dôchodok,...)
Všetky úspory držia na bežnom resp.sporiacom účte. Úspory určené na rezervu by ste mali mať uložené na sporiacom účte. Máte ich kedykoľvek k dispozícii a sú oddelené od peňazí určených na bežnú spotrebu.

Pri strednodobých a dlhodobých cieľoch si zvoľte menej či viac rizikový investičný produkt, ktorý v dlhom ćasovom období vám prinesie zaujímavé zhodnotenie.
Nemyslia na dôchodok a počítajú s tým, že štát sa o nich postará. Ak už máte vytvorenú finančnú rezervu, zriaďte si investičné sporenie na dôchodok.

Pokiaľ si neviete rady odkiaľ začať, neváhajte osloviť odborníka na financie, ktorý vám pomôže "upratať" a vybrať vhodné finančné produkty.

Zdroj: Swiss Life Select Slovensko, Foto: Ivan Sedlák