Sebestačnosť v produkcii cukrovej repy sa podľa SPPK znížila na približne 90 %
Pre extrémne sucho počas minuloročného leta sa sebestačnosť v produkcii cukru na Slovensku znížila na približne 90 percent. Aj napriek tomu výpadky v zásobovaní na trhu sektor neočakáva.
Cukrovarnícka kampaň 2022/2023 bola pre 215 slovenských pestovateľov cukrovej repy a dvoch producentov cukru výzvou. Pestovateľov potrápilo extrémne sucho, nedostatok zrážok, prúdenie severného horúceho vetra, ktoré spôsobilo, že porasty cukrovej repy trpeli veľkým vlahovým deficitom. Okrem sucha ju výrazne ovplyvnila aj energetická kríza. Informovala o tom v tlačovej správe hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
„Sucho spôsobilo, že priemerná úroda cukrovej repy bola v ostatnej cukrovarníckej kampani na úrovni 55,76 t/ ha. Zvládnutie klimatických zmien bolo pre pestovateľov obrovskou výzvou. Aj napriek tomu môžeme povedať, že nižšia produkcia cukru ide na vrub počasiu, ktoré nevieme predvídať, a nie nesprávnym rozhodnutiam pestovateľov,“ uviedol predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska Róbert Kovács.
Predseda Slovenského cukrovinkárskeho spolku tvrdí, že cukrovinkárske spoločnosti mali pred začiatkom kampane dilemu, či nebude lepšie kampaň odložiť pre možné výpadky zemného plynu a energií a zároveň využiť priaznivé jesenné počasie, kedy cukrová repa naberá na cukornatosti a hmotnosti. Počas kampane sa spracovalo viac ako 1,08 mil. ton cukrovej repy, z ktorej vyrobili viac ako 151-tisíc ton cukru. „Hoci sme nedosiahli 100 % sebestačnosť v produkcii cukru, výsledok cukrovarníckej kampane skončenej len pred pár týždňami hodnotíme ako uspokojivý. Výpadky v zásobovaní trhu slovenským cukrom neočakávame,“ zhodnotil konateľ Slovenských cukrovarov, s.r.o. v Seredi Adrián Šedivý.
Zdroj: SITA, Foto: Ivan Sedlák
Tweet
