Spracovatelia mäsa zaznamenali pokles na slovenských bitúnkoch takmer o 4 %

23.12.2022 (18:15)

Z pohľadu mäsospracujúceho odvetvia bol rok 2022 veľmi turbulentný a nepredvídateľný.

Konflikt na Ukrajine spôsobil výrazný negatívny vplyv na celé odvetvie a spôsobil vysoký nárast cien energií, palív, ale aj obalov, pridaných a pomocných látok. V európskom meradle bol zaznamenaný aj nárast ceny bravčového mäsa, kde všetky tieto faktory prispeli v rámci roka 2022 k niekoľko násobnému zdražovaniu mäsa a mäsových výrobkov. Informoval o tom v tlačovej správe Slovenský zväz spracovateľov mäsa.

Udalosti v roku nepriaznivo ovplyvnili aj trendy v segmente čerstvého mäsa pôvodom zo Slovenska, kde medzi rokmi poklesol počet ošípaných porazených na slovenských bitúnkoch takmer o 4 percentá. Predpokladá sa však, že pokles počtu porazených zvierat dosiahne úroveň vyše 6 percent. Pri hovädzom dobytku sa predpokladá medziročný pokles porážok o viac ako 10 percent. Problémom ostáva vyššia odbytová cena ako pri mäse importovaného zo zahraničia, kde cenový rozdiel môže činiť aj viac ako 30 percent. Ďalším negatívnym dôsledkom je znižujúci sa počet jatočných ošípaných na území Slovenska, čo negatívne vplýva na mieru potravinovej bezpečnosti Slovenska.

Slovenský zväz spracovateľov mäsa vníma nestabilne aj politickú situáciu, ktorá môže spôsobiť, že štát nebude prijímať opatrenia potrebné pre podporu potravinárskeho priemyslu. V praxi to bude mať za následok pri porovnateľných produktoch vyššie odbytové ceny na strane slovenských výrobcov, čo ich konkurenčne znevýhodní na pultoch v obchodoch.

Zväz pozitívne hodnotí otvorenie diskusie na zmenu vyhlášky o mäsových výrobkoch. „Oceňujeme otvorenú odbornú komunikáciu so zástupcami Ministerstva pôdohospodárstva SR a ostatných účastníkov na túto tému. Veríme, že naše poznatky z trhu a odborné argumenty budú zapracované do nového znenia vyhlášky, čo by sme hodnotili ako výrazný úspech v oblasti odstraňovania nadmerných legislatívnych požiadaviek. Pozitívne vnímame aj činnosť komoditných rád, kde je možnosť odkomunikovať aktuálne problémy odvetvia," uviedol zväz. Rok 2022 bol priaznivým aj z pohľadu výziev určených pre podporu potravinárskeho odvetvia. Výzva 4.2 v celkovej alokácii 240 mil. eur je perspektívnym začiatkom pre obnovu dlhodobo investične poddimenzovaného potravinárskeho odvetvia.

Rok 2023 bude podľa zväzu z pohľadu rastúcich nákladov na úrovni výrobcov nestabilný a nepredvídateľný. Zväz tvrdí, že v záujme zachovania súčasných pracovných miest a dostatočnej miery potravinovej bezpečnosti je nevyhnutné, aby prosperujúce potravinárske odvetvie bolo prioritou Slovenska. V roku 2023 by malo byť prioritou ďalšie odstraňovanie nadmernej legislatívnej záťaže, ako aj tvorba schém štátnej pomoci pre potreby potravinárskeho odvetvia, ktoré budú transparentné a pre výrobné spoločnosti ľahko dostupné s cieľom ich modernizácie, zavádzania inovácií a znižovania energetickej náročnosti, čo bude zároveň aj prioritami Slovenského zväzu spracovateľov mäsa v roku 2023.
 
Zdroj: SITA, Foto: Sarah Pflug, Burst.shopify.com