Pri predaji auta na lízing prerobíte

Autor: Andrej Dorič
12.10.2011 (08:00)

Ak máte auto na lízing a chcete ho predať, čakajú vás väčšie starosti ako pri predaji auta v osobnom vlastníctve.


Pri aute na lízing by ste mali vedieť, že auto, dokým nie je úplne splatené, nie je vaše, ale lízingovej spoločnosti. Preto aj pri jeho predaji by ste mali v prvom rade kontaktovať túto firmu a požiadať ju o predčasné ukončenie zmluvy. Lízingovky s tým zvyčajne nemajú problém a niektoré vám ponúknu aj predaj auta v ich réžii. Lízingová spoločnosť vám pripraví finančné vysporiadanie k predčasnému ukončeniu zmluvy, kde uvedie presnú sumu zostatku lízingu. Platí, že čím skôr auto po začatí splácania predávate, tým viac na predaji stratíte. Za predčasné splatenie úveru na auto je napríklad v ČSOB Leasingu poplatok vo výške 1 % z objemu mimoriadnej splátky alebo 0,5 %, ak do riadnej splatnosti úveru zostáva menej ako 1 rok. „Po finančnom vysporiadaní prechádza predmet zmluvy do úplného vlastníctva klienta a ten môže následne realizovať predaj,“ hovorí Stanislav Jaššák, z ČSOB Leasingu.


Koľko na predaji svojho auta stratíte je individuálne podľa zmluvy, ktorú ste uzavreli a podľa trhovej ceny vozidla. „Vo všeobecnosti platí, že klient spláca produkt anuitne. V určitom bode života zmluvy má teda klient uhradenú pomernú časť z hodnoty predmetu a pomernú časť z finančného prenájmu. Pri predčasnom ukončení zmluvy je potrebné dohradiť celý zostatok nesplatenej časti istiny v zmysle splátkového kalendára, ako aj všetky ostatné nároky spoločnosti,“ uvádza Igor Horváth, generálny riaditeľ Tatra Leasing.

Výhodnejšie pri predaji auta by bolo nájsť si kupca, ktorý je ochotný pokračovať vo vašom splácaní. Postúpením lízingu ušetríte poplatky za predčasné ukončenie zmluvy a zaplatíte iba menší poplatok za zmenu platcu. Treba však uzavrieť aj novú havarijnú poistku na auto.