Oplatí sa sporiť pre deti na knižke či termínovanom vklade?

Autor: Andrej Dorič
01.08.2013 (07:00)

Detská vkladná knižka má menšie úroky ako termínovaný vklad, ale je vhodná na nepravidelné sporenie aj ako darček.  
 
Na BANKY.sk sa obrátila čitateľka, ktorá by chcela nepravidelne sporiť menšie čiastky (20 až 50 eur) svojmu trojročnému vnukovi. Zisťovali sme či je v tomto prípade vhodná vkladná knižka, termínovaný vklad alebo sporiaci účet. 

Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky odporúča na nepravidelné sporenie pre deti zriadiť si vkladnú knižku.

Založenie a vedenie detskej vkladnej knižky je zdarma, navyše úspory sú dostupné kedykoľvek, ak máte knižku bez výpovednej lehoty a bez poplatku za výber. Minimálna na knižku musíte vložiť 6 eur a ďalšie vklady sú ľubovoľné. Navyše k nej môžete získať úrazové poistenie pre dieťa zdarma, ale len vtedy ak na nej máte priemerne nasporených až 700 eur. „Knižka má aj fyzickú podobu a starí rodičia ju deťom neskôr môžu odovzdať ako darček,“ dodáva hovorkyňa VÚB banky.

Peter Janovíček, vedúci oddelenia retailových depozít Slovenskej sporiteľne na pravidelné sporenie odporúča Sporiaci účet pre deti, na ktorom môžete mesačne sporiť 10 až 500 eur a navyše môžete vložiť mimoriadny vklad alebo tradičné sporenie na vkladnú knižku so štvrťročným sporením 49 eur.

Na druhej strane, termínované vklady sú vhodné skôr na jednorazové uloženie peňazí a nie na nepravidelné sporenie. „Umožňujú síce klientom realizovať prídavné vklady počas doby trvania viazanosti, no úroková sadzba takýchto vkladov je už nižšia a niektoré banky dokonca dodatočné vklady vôbec neúročia,“ vysvetľuje Walterová.

Termínovaný vklad si vo VÚB banke aj v Slovenskej sporiteľni založíte bez poplatkov a ani za jeho vedenie si banky neúčtujú. Vo VÚB tam však musíte vložiť minimálne 99 eur. Navyše zaplatíte aj poplatky za predčasné výbery. 

Úroky na knižke sú nízke, ale dajú sa zvýšiť

Čo sa týka úrokov sú viazané vklady zvyčajne vyššie úročené ako vkladné knižky. Detská vkladná knižka vo VÚB je úročená základným úrokom 0,75 % ročne pričom keď z nej nevyberáte a máte ju otvorený dlhšie ako môžete dostať úrok až 1,50 % ročne. Viazaný vklad vám môže zarobiť v tejto banke od 0,1% ročne až do 1,6% ročne podľa dĺžky viazanosti. 

Slovenskej sporiteľňa vám ponúkne 1% úrok na detskej vkladnej knižke aj na Sporiacom účte pre deti. „Navyše na Sporiacom účte pre deti môže byť táto sadzba ešte o 0,5 % vyššia ak máte v banke Osobný účet s príjmom a sporíte pre dieťa z neho,“ dodáva Janovíček.

Pri detskej vkladnej knižke a termínovaných vkladoch sú finančné prostriedky chránené Fondom na ochranu vkladov.

Úroky na vkladných knižkách bez viazanosti
banka ročný úrok
ČSOB 0,40%
OTP banka, Poštová banka, Privatbanka, Sberbank 0,01%
Slovenská sporiteľňa 1%/1,7%*
Tatra banka 0,3%
UniCredit Bank 0,1%
VÚB banka 0,75%/1.5%**

*zvýhodnený úrok už po roku sporenia, minimálny vklad 7€, minimálny kvartálny vklad 49€.
 **Možnosť získať dodatkový úrok, ak v priebehu kalendárneho roka nezrealizujete žiadny výber z detskej vkladnej knižky a to ani výber úrokov a detská vkladná knižka je otvorená viac ako 1 kalendárny rok.

Do banky s rodným listom

Vkladnú knižku alebo Sporiaci účet pre dieťa môže založiť len jeho zákonný zástupca teda rodič alebo iná osoba (napríklad starý rodič) na základe notárom overeného splnomocnenia. „K otvoreniu je potrebný originál alebo notársky overená kópia rodného listu dieťaťa a doklad totožnosti zákonného zástupcu,“ uvádza Walterová. 

Dôležité je tiež to, že právo disponovať s vkladnou knižkou má štandardne len zákonný zástupca, kým dieťa nedovŕši vek 18 rokov. „Teda, ak starý rodič založí v prospech svojho vnúčaťa sporiaci produkt, môže na neho peniaze vkladať, ale nemôže ich vyberať ani presúvať. Disponovať s účtom by mohol len na základe overeného splnomocnenia,“ dodáva hovorkyňa VÚB banky.

Neprehliadnite:


Foto: POISTOVNE.sk