Sporiace produkty s bonusmi majú svoje úskalia

Autor: Andrej Dorič
19.05.2014 (17:00)

Banky lákajú klientov sporiť si u nich rôznymi formami. Ponúkajú sporenie pri platení kartou, rastúce úroky pri dlhšom sporení alebo bonusové úroky. Na lepší úrok musíte splniť podmienky.  
 Banky ponúkajú v súčasnej dobe veľmi nízke úroky na sporení, ktoré sa pohybujú bežne aj pod 1%, ale niektoré lákajú sporiteľov aj na 3% úrok, ale len za určitých podmienok. Nedajte sa preto nalákať na vysoké číslo úroku, ale zistite si čo všetko musíte splniť, aby ste ho naozaj dostali. BANKY.sk sa pozreli na niektoré zaujímavé produkty na trhu.

mBank ponúka mSporenie s lákavým až 3% úrokom za rok. Hoci je úrok výhodný veľkú sumu na ňom nemusíte usporiť, lebo sporenie je nastavené na drobné sporiace čiastky a nemôžete si naň previesť jednorázovo niekoľko tisíc eur

Na sporiaci účet sa peniaze neposielajú priamo, ale automaticky sa tam ukladajú napríklad pri platbách kartami, vykonaní platobného príkazu, či výberu z bankomatu,“ vysvetľuje Martina Vejvodová, hovorkyňa mBank.

Ak by ste si chceli na mSporenie uložiť čiastku 1 000 eur a zvolili si metódu sporenia percentom z transakcií (10%) a na to aby ste nasporili zvolenú čiastku budete potrebovať zaplatiť kartami, odoslať jednorazovej platby, alebo vybrať z bankomatu čiastku v celkovej hodnote 10 000 eur.

Výhodný úrok platí len do zostatku na účte do 10 000 eur. Pokiaľ by ste si nasporili viac ako je tento limit úročí sa vám zvyšok iba 0,9% ročne.

Na mSporení môžete sporiť troma rôznými spôsobmi:
  • Zaokrúhľovanie transakcií smerom nahor na celých 5 eur. Ak zaplatíte v obchode napríklad 13 eur z konta sa vám odráta 15 eur a na mSporenie sa pripíšu 2 eurá. V prípade, že by ste platili sumu nižšiu ako 5 eur, na sporenie sa vám neodvedie nič.
  • Percento z transakcií – pri tomto sporení si zvolíte percento z platobnej transakcie od 1 % do 10 %, ktorá sa vám odvedie na sporiaci účet.
  • Fixná suma – tu si zvolíte čiastku, ale len v rozmedzí 0,5 až 2 eur (krok 0,1 EUR), ktorá sa na mSporenie pripočíta pri každej platbe z mKonta.

Rastúci úrok za vernosť

Sberbank teraz ponúka aj termínovaný vklad s rastúcou úrokovou sadzbou, ktorá sa tiež môže vyšplhať až na 3% ročne, ale tento lákavý úrok dostanete až v treťom roku sporenia. Rastový vklad má viazanosť 3 x 12 mesiacov s postupne rastúcim úrokom.

Prvý rok sa vklad úročí úrokom 1% v druhom roku dostanete 2%. Vaša priemerná priemerná úroková sadzba za tri roky sporenia je 2%, čo na trhu patrí k tým najvyšším úrokom.

Prehľad  TOP úrokov na trojročných termínovaných eurových vkladoch si môžete pozrieť v nasledujúcej tabuľke.
Banka ročný úrok
J&T Banka
Termínovaný vklad
2,5%*
Prima banka
Termínovaný vklad s viazanosťou
1,60/2,60**
BKS
Termínovaný vklad
2,15%*
OTP banka
Termínovaný vklad
2,10%
Privat banka
FIX Konto
1,95%
* vklad nad 10 000 eur
** zvýhodnený úrok pri založení Osobného účtu

Výhodu tohto vkladu je, že máte možnosť trikrát si peniaze vybrať predčasne bez poplatku. Keď sa rozhodnete pre predčasný výber, tak nezískate plný benefit z už nasporenej sumy ale iba zo zostatku.

Slovenská sporiteľňa má tiež termínovaný vklad s rastúcimi úrokmi, ale na štvrťročnej báze. Kým za prvé tri mesiace je úrok veľmi nízky (0,01%) za druhý štvrťrok poskočí na 0,10%, čo je tiež dosť málo. V treťom kvartále už zarobíte úrok 0,3% a keď necháte peniaze na vklade rok, úrok bude 0,8 %.

Navyše k k ročnej úrokovej sadzbe 0,8 % môže získať ďalšie 2 % v prípade splnenia podmienok pre Lepšie úroky. Tie získate vtedy, ak budete mať v tejto banke aj účet a budete si naň posielať výplatu. Úrok vo výške 2,8% je lákavý, ale bude sa vám ním úročiť iba posledný štvrťrok sporenia. Priemerná ročná sadzba bude nižšia.

Odporucame

Bonusový úrok 


Tatra banka zase láka klientov na sporenie na vkladnej knižke. Ako odmenu ponúka dodatkový úrok vo výške dvojnásobku základného úroku. Ten je síce nízky na úrovni 0.20% a dodatkový bude 0.40%, teda celkovo získate trojnásobný úrok na úrovni 0,60%.

Jediná podmienka na jeho získanie je, že si otvoríte vkladnú knižku a od 16. 1. tohto roka a do konca roka z nej nič nevyberiete. Táto forma sa skôr hodí pre konzervatívnych sporiteľov ako sú starí rodičia, ktorí sporia deťom.
Foto: Ivan Sedlák