Ako spoznáte neserióznu nebankovku

Autor: Andrej Dorič
18.11.2014 (14:45)

Nebankové spoločnosti nemajú na Slovensku dobrú povesť. Napriek tomu sa do ich siete stále chytia dôverčiví klienti. Na čo si dávať pozor, aby ste im nenaleteli?  
 
Ak vám je niekto ochotný požičiať bez dokladovania príjmu, veľmi rýchlo a nechce vám dať čas na rozmyslenie či prečítanie úverovej zmluvy, mali by ste spozornieť.

V minulosti bola výhodou nebankových úverov ich rýchlosť poskytnutia. V ére internetu sa už aj táto výhoda stráca. Banky tiež vedia úver schváliť a poskytnúť veľmi rýchlo, do niekoľko hodín alebo dní.

Neseriózne finančné inštitúcie majú často nejasné kontaktné údaje vo forme P.O.Box a zvyčajným znakom je aj extrémne jednoduché poskytnutie pôžičky a krátky čas splácania do niekoľko dní či do mesiaca,“ upozorňuje Lenka Lendacká, hovorkyňa Poštovej banky.

ZADAJTE OTÁZKU DO ÚVEROVEJ PORADNE


Preto sa zamerajte na serióznejšie nebankové spoločnosti a nie na neznáme schránkové pôžičkové firmy, ktoré kazia trhové podmienky, pretože majú úžernícke praktiky vrátane rýchlych a dotieravých exekútorov či vymáhačov dlhov.

Navyše, ak máte termíny splácania pôžičky na týždennej báze a spôsob splácania je vyžadovaný v hotovosti, je to tiež podozrivé. V prípade, že si všimnete na webovej stránke poskytovateľa pôžičky, že popis jeho produktov je nejasný, tiež zbystríte pozornosť.

Ako spoznáte neserióznu nebankovku

  • Firma nemá sídlo alebo je tam len schránka
  • Jej zastupcovia odmietajú osobné stretnutie
  • Majú podozrivo ľahké kritéria na požičiavanie
  • Nezaujíma ich váš príjem ani zamestnanie
  • Ponúkajú aj malé sumy za vysoké úroky 
  • Požaduje poplatok za poskytnutie pôžičky vopred
  • Majú nejasné zmluvy a nedajú vám možnosť si ich preštudovať
  • Žiadajú ručenie nehnuteľnosťou aj za malý úver
  • Majú vysoké sankcie za nesplácanie úveru 

Pozor na vysokú RPMN a sankcie


Pri výbere nebankovky sa riaďte aj ročnou percentuálnou mierou nákladov (RMPN).

Tá poukazuje na celkové náklady spojené s pôžičkou. Pri niektorých neserióznych finančných inštitúciách sa RPMN pohybuje v stovkách aj tisíckach percent,“ upozorňuje Lendacká z Poštovej banky.

Ak je hodnota RPMN vyššia ako 30%, mali by ste zbystriť pozornosť a overiť si, či je pôžička skutočne taká výhodná ako vyzerá.

Neprehliadnite
Dajte si pozor aj na prípadné vysoké sankcie za nesplácanie. V bankách aj v serióznych nebankovkách sú sankcie limitované zákonom a odvíjajú sa od aktuálnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky. Aktuálne je sakčná sadzba vo výške 5,25 % ročne k vášmu úroku.

Ak by ste mali za nízky úver zakladať dom, či platiť vysoké sankcie, majte sa na pozore a radšej si nepožičiavajte. Tiež si poriadne preštudujte, čo je v zmluve malými písmenami, pretože sa tam môžu skrývať nepríjemné prekvapenia.
Foto: Ivan Sedlák