Je výhodnejšia pôžička od banky alebo nebankovky?

Autor: Andrej Dorič
20.03.2015 (07:00)

Rozdiely medzi poskytovaním úverov bankou a nebankovkou sa zmenšujú. Dávajte si pozor najmä na výšku ročnej percentuálnej miere nákladov (RMPN) a na sankcie za neplatenie.

Ak sa rozhodujete pre spotrebný úver medzi bankou a nebankovkou nemali by ste pozerať len na výšku úroku.

Základný rozdiel medzi bankou a nebankovkou je v tom, že banky sa riadia podľa prísnejšej legislatívy a podliehajú dohľadu NBS. V porovnaní s nebankovými subjektmi banky poskytujú klientom komplexnejšie služby od založenia účtu cez vkladové produkty až po poradenstvo.
 

Ak si potrebujete požičať iba malú sumu niekoľko stoviek eur poviete si, že banka také sumy nepožičiava, ale to je omyl. Niektoré banky majú aj mikro pôžičky.   Napríklad Poštová banka vám môže  požičať už od 100 eur.  Raiffeisen banka ponúka aj malé pôžičky s krátkou splatnosťou vo výške od 200 eur. Prehľad spodných limitov na spotrebných úveroch v ostatných bankách si môžete pozrieť tu.

Dajte si pozor na to, že nižšie úvery ponúkajú banky za vyššie úroky.

Porovnávanie úroky aj poplatky
 

V minulosti platilo, že banky mali na spotrebných úveroch spravidla nižšie úrokové sadzby, ako nebankové spoločnosti. Dnes to už nie je to pravidlo.
V posledných rokoch sa už ich úroky vyrovnali s úrokmi v serióznejších nebankovkách.

Napríklad ak by ste si potrebovali úver v  sume 3000 eur na 3 roky a mali čistý príjem 800 eur. V bankách  aj nebankovkách  ako Cetelem by ste platili mesačnú splátku okolo 100 eur. Úrok by sa pohyboval okolo 10%  a výška ročnej percentuálnej miery nákladov (RMPN) by bola len o málo vyššia ako úrok. Drahší by bol úver od HomeCreditu, kde by sa úrok vyšplhal skoro na 20%.
 
 
  ročný úrok* RPMN mesačná splátka
CSOB od 8,90% 12,70% 95,26 €
Cetelem 9,9% 10,36% 96,66 €
Zuno 10,9 % - 98 €
HomeCredit 19,40% 21,4% 110,73 €

*výpočty sú len informatívne podľa webových kalkulačiek bánk

Ak je hodnota RPMN vyššia ako 30% mali by ste zbystriť pozornosť a overiť si či je pôžička skutočne taká výhodná ako vyzerá.

Pri rozhodovaní sa o úvere si overte aj výšku poplatku za poskytnutie úveru. Nebankovky mali v minulosti výhodu v tom, že nemali poplatky za poskytnutie, vedenie ani predčasné splatenie úveru. Tieto benefity však už dnes ponúkajú aj banky. Poplatky za poskytnutie úveru síce ešte banky majú, ale v rámci akcií ich často odpúšťajú.

Dôležité je informovať sa aj o výške sankčných poplatkov, ktoré vám v prípade platobnej neschopnosti hrozia.

Tie sú v neserióznych nebankových subjektoch často veľmi vysoké. V bankách sú sankcie za omeškanie splátok limitované platnou legislatívou. Aktuálne je sakčná sadzba vo výške 5,25 % ročne z nesplatenej sumy. 
 

Odporucame

Rýchlosť nie je všetko
 

Pri rozhodovaní sa o spotrebáku v banke či nebankovke zvažujte nielen rýchlosť jeho poskytnutia, ale aj papierovačky a prístup ľudí. Ak vám niekto núka úverovú zmluvy, a tým, že to máte rýchlo podpísať bez preštudovania, zbystrite pozornosť  a zamerajte sa aj na malé písmená v zmluve.

Nebankové spoločnosti reklamujú, že vám dajú úver na počkanie, bez zisťovania vášho príjmu. Aj pri tejto neodolateľnej ponuke by ste mali byť opatrní.
Na druhej strane už aj banky vám dokážu úver schváliť veľmi rýchlo za niekoľko hodín alebo dní, ak máte všetky doklady predpripravené a v poriadku. 
Foto: Ivan Sedlák