Rozdiel v sankčných úrokoch za omeškanie v banke a nebankovke

Autor: Martin Piteľ
11.05.2015 (14:00)

Ak uzatvárate zmluvu o spotrebnom úvere či už s bankou alebo nebankovou inštitúciou, dobre si prečítajte aj text napísaný menším písmom. Obsahujete totiž dôležité informácie.

Pri podpise zmluvy o spotrebnom úvere, by ste mali byť vopred informovaný aj o výške sankčných úrokov, ktoré vám môže v prípade omeškania banka či nebankovka vymerať. Výsledné percento totiž nie je všade rovnaké. Upozorňujú na to aj mnohé slovenské banky.

Banky sa riadia legislatívou

„Výška sankčných poplatkov v banke je limitované platnou legislatívou. Preto ak sa rozhodujete o úvere v nebankovke, odporúčame vám informovať sa o výške sankčných poplatkov, ktoré vám v prípade platobnej neschopnosti hrozia. V niektorých nebankových spoločnostiach môžu byť z finančného hľadiska často likvidačné,“ dozvedeli sme sa pred časom v našej poradni.

Aktuálna sadzba zákonných úrokov z omeškania, ktorá je stanovená platnou legislatívou pre občianskoprávne vzťahy na 5,05 % (pre obchodnoprávne vzťahy na 8,05%),  vstúpila do platnosti 1. januára 2015. Uvádza to na svojej oficiálnej webovej stránke Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky.

Prehľad úrokov z omeškania pri spotrebných úveroch

Úrok z omeškania Banka
5 % Slovenská sporiteľňa
VÚB
ZUNO
5,05 % Poštová banka
Sberbank
UniCredit Bank

Nebankovky sa už tiež nerozhodujú samé

Nebankové inštitúcie si v minulosti výšku sankčného úroku za omeškanie určovali viac-menej samé. Dnes však maximálnu výšku sankčného úroku v občianskoprávnych vzťahoch – teda ak si úver či pôžičku zoberie občan a nie podnikateľ - upravuje zákon.

Jeho maximálna výška je rovnako ako v bankách stanovená na 5,05% pre úvery poskytnuté od 1.2.2013 (8,05% pre úvery poskytnuté do 31.1.2013).

Iná situácia platí pre nízke úvery alebo úvery na krátke obdobie. Vyhláška č. 87/1995 totiž hovorí „Ak ide o poskytnutie peňažných prostriedkov spotrebiteľovi na obdobie kratšie ako tri mesiace alebo o poskytnutie peňažných prostriedkov spotrebiteľovi, ktorých výška nepresiahne 100 eur, je najvyššia prípustná výška odplaty (t.j. štandardný úrok, sankčný úrok a poplatky, pozn. autora) zo sumy zmluvne dohodnutých peňažných prostriedkov 30 % ročne.“

Neseriózne nebankovky dokážu „zarobiť“ ešte aj inak – úroky síce stanovia v zákonom stanovenej výške, vypýtajú si však neprimeraný poplatok za poskytnutie pôžičky. Radšej si teda pred podpisom zmluvy dôkladne preštudujte obchodné podmienky a nebojte sa s niekým poradiť.

Neprehliadnite
Foto: redakcia