Zostali ste bez karty? Poradíme, čo ďalej!

Autor: Robert Bestro
03.07.2015 (10:00)

V nedávnych článkoch vám portál Banky.sk okrem iného priniesol rady, ako predchádzať strate alebo odcudzeniu platobnej karty.
Čo však v zahraničí robiť v prípade, že sa vám tam vaša karta predsa len stratila, alebo vám ju zhltol bankomat?

Okrem toho, že vás doma čakajú starosti s vybavovaním novej karty, musíte vyriešiť pár problémov ešte počas dovolenky. Pozreli sme sa na vaše možnosti.

Pravidlá pri „zhltnutí“ určuje kartová spoločnosť, nie banka

Pri zadávaní PIN kódu na dovolenke si dajte v prvom rade pozor na opakované chyby. Zhltnutú kartu v zahraničí s veľkou pravdepodobnosťou nedostanete naspäť do svojich rúk. Pravidlá vydania karty, ktorú vám v zahraničí zadrží bankomat, určuje banková spoločnosť a nie banka. Z toho dôvodu vám banka zadržanú kartu nevydá, alebo vám ju vydá v znehodnotenej podobe.

Vstúpte do poradne o platobných kartách


V prípade, že vám bankomat zhltne kartu v pobočke banky, požiadajte o vrátenie karty priamo na tejto pobočke.  Pobočka má možnosť vybrať zadržanú kartu z bankomatu a vrátiť vám ju na základe overenia vašej totožnosti po predložení cestovného pasu.

Horším variantom je, ak vám bankomat kartu zhltne mimo pobočky. V takom prípade bude karta bankou, ktorá bankomat vlastní, zničená.

Pri strate kartu ihneď zablokujte

Väčšina bánk odporúča, aby ste kartu v prípade jej straty ihneď zablokovali. Pre tento prípad je užitočné mať po ruke telefónne číslo na vašu banku na Slovensku. Prehľad telefónnych čísel na zablokovanie karty nájdete pod týmto článkom, na webe vašej banky, alebo vám ho povedia na bankovej info-linke. Odporúčame vám nastaviť si tiež SMS notifikácie o platbách kartou. V prípade zneužitia karty o tom budete hneď vedieť. O strate/odcudzení platobnej karty ihneď informujte políciu.

Čím budem teraz platiť?

Blokovanie platobnej karty zvykne byť bezplatné, ale za vystavenie novej si banky účtujú poplatok. Podľa typu karty za vydanie zaplatíte od 3 do 50 eur. V Poštovej banke za novú kartu zaplatíte 4,99 eur, ale za expresné vydanie si banka účtuje až 50 eur. V Zuno zaplatíte za opakované vydanie karty 3 eurá a za rýchle vydanie až 9,80 eur. ČSOB si účtuje poplatok za bežné vydanie karty 10 eur a za expresné vydanie debetnej karty až 30 eur.

Neprehliadnite O novú kartu môžete požiadať rôznymi spôsobmi a to aj prostredníctvom telefónu alebo internetu. Problémom však je fakt, že nie každá banka vám pošle vašu novú kartu do zahraničia. Niektoré banky (napr. Tatra banka) vám novú kartu pošlú aj za hranice kuriérom, ale náklady si budete musieť hradiť sami. Tie sa môžu vyšplhať až na niekoľko desiatok eur a závisia od rýchlosti a destinácie. ČSOB má poplatok za vydanie náhradnej karty v zahraničí až 230 eur. Je preto lepšie mať k dispozícii na dovolenke dve platobné karty, aby ste si v prípade straty jednej mohli vyzdvihnúť jej náhradu až na Slovensku.

Dočasná karta či náhradná hotovosť

Dočasným riešením vášho finančného stavu v prípade straty karty môže byť náhradná karta alebo núdzová hotovosť. Jedná sa o 2 formy výpomoci po dobu čakania na novú kartu - poskytujú sa však iba k embosovaným platobným kartám (VISA, MasterCard) a sú pomerne drahé. Náhradná karta je platná maximálne 2 mesiace, nie je možné použiť ju na výber hotovosti a musíte si ju vyzdvihnúť do 5 dní na vopred dohodnutej adrese – v opačnom prípade bude zničená, no poplatok za ňu vám bude naúčtovaný.

Služby Eurogiro a Western Union

Vašou ďalšou možnosťou môže byť jedna zo služieb Eurogiro alebo Western Union.

Služba Eurogiro funguje tak, že vám váš príbuzný pošle určitú sumu peňazí, ktorú vám následne služba doručí na dohodnutú adresu.

Western Union je medzinárodná peňažná transferová služba, ktorá vám umožňuje realizovať rýchly peňažný prevod do zahraničia.

„Cez ňu vám môže poslať rodina peniaze na výplatné miesto a peniaze si môžete vybrať už do 30 minút po zadaní prevodu,“ informuje Poštová banka.

Na využitie tejto služby stačí prísť na hociktorú pobočku Poštovej banky s občianskym preukazom alebo pasom a vyplniť formulár, v ktorom uvediete meno a priezvisko príjemcu a krajinu a adresu, v ktorej sa príjemca nachádza. Odporúčame uviesť aj kontrolnú otázku a odpoveď pre zvýšenie bezpečnosti transferu. Na pobočke dostanete aj špeciálny MTCN kód (Money Transfer Code Number), ktorý diskrétne oznámite len príjemcovi platby.

Maximálna suma prevodu je 7500 eur. Služba Western Union je však drahšia ako Eurogiro.


Foto: Ivan Sedlák