Kde platíme kreditkami najčastejšie?

Autor: Robert Bestro
23.07.2015 (14:45)

Kreditné karty patria k nášmu životu už niekoľko desaťročí a sú neoddeliteľnou súčasťou peňaženiek väčšiny z nás. Kupujeme si za ne jedlo, oblečenie, zábavu aj dovolenky. Je leto v platbách kreditkami niečím špecifické?



Najčastejšie Chorvátsko, Taliansko a Rakúsko

Destinácie ako Chorvátsko, Taliansko a Rakúsko sú podľa prieskumov ČSOB krajiny, kde svoje platobné karty v lete využívame najčastejšie. Chorvátsko ako naša najobľúbenejšia a asi najlacnejšia prímorská dovolenková destinácia nás neprekvapuje. Do Talianska - okrem toho, že tam tiež radi cestujeme za slnkom – odchádza za prácou v letnej sezóne pomerne veľa Slovákov a táto krajina tiež ponúka zaujímavé nákupné možnosti, na ktoré je kreditná karta ako stvorená. Do Rakúska, ako do našej susednej krajiny, chodíme pre zmenu nakupovať základné potraviny, oblečenie a benzín. Náš záujem o nákupy v Rakúsku je spôsobený tým, že sú tam často paradoxne nižšie ceny ako na Slovensku.

Máte otázku týkajúcu sa platobných kariet či platenia v zahraničí?

Aké sumy platíme kreditkami

Kreditná karta ako forma krátkodobého spotrebného úveru nám umožňuje rozložiť svoje náklady na dlhšie obdobie a preto je obľúbeným platobným nástrojom počas leta.

Podľa prieskumov ČSOB dovolenkári svoje platobné karty najčastejšie využívajú v autopožičovniach a v hoteloch a v priemere ňou zaplatia 35 eur.

Na Slovensku je kreditná karta najčastejšie využívaná na nákupy v supermarketoch (priemerne 20 eur). Okrem toho ňou často platíme za elektroniku, nábytok, kozmetiku, oblečenie, obuv a lieky.

Hotovosť, debetka, kreditka

Hotovosť, debetná a kreditná karta – dôležitá súčasť výbavy každého dovolenkára. Hotovosť nám slúži jednak ako určitá rezerva, využívame ju však tiež na zaplatenie drobných nákupov, či na miestach, kde možnosť platby kartou neponúkajú. Debetka nám poslúži na výbery z bankomatu a kreditka zas na platby u obchodníkov. Ideálne je, ak sú tieto 2 karty od 2 rôznych kartových spoločností (napríklad MasterCard, Visa) – nie každý obchodník totiž ponúka platby všetkými typmi kariet.

Neprehliadnite

Na čo nezabudnúť pri zaobstaraní si kreditnej karty

Ak od vás banka vyžaduje mesačný poplatok, pamätajte, že veľa bánk ponúka kreditné karty bez mesačného poplatku (napr. mBank a ZUNO). U iných bánk môžete mať kartu bez poplatku, ak splníte určité podmienky – napríklad urobíte za mesiac platby kartou v určitom objeme (ČSOB, Tatra banka). Okrem toho si ku karte môžete výhodne pridať aj doplnkové produkty (napr. cestovné poistenie či predĺženú záruku na tovar).

Kam volať, keď potrebujete zablokovať kartu?


Foto: redakcia