Platba mimo EÚ cez internetbanking

Autor: Robert Bestro
08.09.2015 (14:00)

Potrebujete zrealizovať platbu na bankový účet mimo EÚ? Možno máte taktiež rešpekt pred posielaním vašich peňazí do vzdialeného zahraničia. Redakcia portálu Banky.sk si pre vás pripravila k tejto téme zopár rád a informácií.

Mať informácie o príjemcovi je dôležité

Ak chcete, aby váš prevod prebehol bez akýchkoľvek komplikácii, podstatné je mať dostatočné informácie o príjemcovi. Ideálne je mať číslo a názov účtu, názov banky príjemcu, meno príjemcu (resp. názov firmy), IBAN a BIC kódy, prípadný variabilný a špecifický symbol a presnú adresu príjemcu. Najdôležitejší spomedzi menovaných je však IBAN - po jeho zadaní sa zvyknú automaticky vyplniť aj ostatné povinné kolónky (vrátane BIC/ SWIFT kódu).

NA TOTO STE SA PÝTALI V PORADNI O ONLINE BANKINGU


Pozor však na banky, ktoré SWIFT kód nemajú:

„Ak banka nemá SWIFT kód, ide najmä o banky v USA, tak je treba zadať tzv. Routing alebo ABA kód a tiež názov banky a jej adresu. Okrem týchto informácií klient ešte uvádza spôsob platenia poplatkov za prevod.“ vyjadrila sa Jana Voberová, PR špecialistka UniCredit Bank.

Pokiaľ poskytnete vyššie uvedené informácie, platba by mala prebehnúť bez komplikácií - podobne ako tomu je pri platbách v rámci EÚ a SEPA priestoru. Spracovávanie a odoslanie platby býva relatívne rýchle. Pri správnom zadaní údajov by mali peniaze príjemcovi prísť n aana účet najneskôr do 2 pracovných dní.

„Urgentné platby v mene EUR, CAD, CZK, GBP, HRK, HUF, RON, USD dostane banka príjemcu v ten istý deň. V ostatných menách obdrží banka príjemcu prostriedky nasledujúci pracovný deň.“ povedala nám Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne.

Odporucame

A čo poplatky?

Je logické, že za prevody mimo EÚ si od vás banky pýtajú o niečo vyššie poplatky. Tie sa väčšinou odlišujú v závislosti od výšky zaslanej sumy. Poplatok zvykne mať minimálnu (a niekedy aj maximálnu) výšku, pri čom si každá banka nastavuje tieto hranice osobitne.

„Poplatok za štandardnú platbu závisí od výšky posielanej sumy, minimálne je to 10 eur.“ uviedla Cesnaková.

„Poplatky za takéto transakcie sa podľa aktuálneho cenníka našej banky pohybujú od 9 do 40 eur v závislosti od výšky platenej sumy.“ skonštatoval Adam Lazar, vedúci oddelenia digitálneho predaja VÚB banky.

„V zmysle aktuálneho cenníka by klient za platbu do zahraničia zadanú cez elektronické bankovníctvo mimo krajín EHP v súčasnosti zaplatil  1,00 % zo sumy,  min.5 a max. 65 € plus poplatky iných bánk.“ informuje Voberová.

Foto: redakcia