Pôžičky priateľom vás môžu prísť draho

Autor: Jana Sedláková
16.12.2015 (13:00)

Požiadal vás kamarát o pôžičku, lebo v banke mu požičať nechcú? Dajte si pozor, možno ani vy by ste mu požičať nemali. Prečítajte si, aké nástrahy na vás číhajú, na čo si ľudia požičiavajú navzájom a či požičané peniaze aj vrátia.

Skutočne pevné priateľské puto zaväzuje a ak sa náš blízky ocitne v núdzi, cítime povinnosť mu pomôcť. S tým súvisí aj to, že každý druhý Slovák už svojmu priateľovi pomohol finančne. Drvivá väčšina tých, ktorí už priateľovi požičali, pritom nepožaduje doklad o pôžičke a nechce od nich ani úrok, či inú protislužbu.

Čo vás zaujímalo v poradni o pôžičkách a úveroch


Pôžičky priateľom

Podľa prieskumu, ktorý si objednala Poštová banka, najčastejšie pôžičky priateľom sú do sumy 300 EUR a sú bezúročné. Takto požičané peniaze ľudia využívajú prevažne na bežné výdavky a zhruba do jedného roka ich vrátia.

Za dobrým pocitom z pomoci pôžičkou sa však skrývajú aj obavy a neistota. Takmer každý druhý opýtaný má pri požičiavaní obavy, či svoje peniaze od priateľa ešte uvidí. Napriek tomu, 90% ľudí sa pri poskytnutí „kamarátskej pôžičky“ spolieha na dobré slovo a nevyžaduje k tomu notársky overený ani iný doklad. Dokonca 95 % ľudí nechce za túto službu priateľovi úrok ani inú protislužbu.

Odporucame „Slováci sú vo všeobecnosti menej asertívni a ťažšie sa im hovorí nie, ak príde priateľ so žiadosťou o pôžičku. Ak sa situácia nevyvinie podľa ich predstáv, či už sa priatelia na podmienkach dohodli alebo mali nereálne očakávania, je to pre priateľstvo veľká rana,“ vysvetľuje psychologička Daniela Mináčová. Často sa podľa nej rozhodujeme pod vplyvom emocionality danej situácie a až neskôr (napr. v pokoji doma) sme schopní uvedomiť si riziká s tým spojené. Bilancia je taká, že takmer tri štvrtiny (72 %) už svoje peniaze dostali naspäť, 17 % dostalo zatiaľ jej časť a 11 % ešte nedostalo naspäť ani cent.

Prečo si požičiavame od priateľov?

  • Jedine od priateľov si môžem požičať bez úroku
  • Priatelia sú pre mňa prvá pomoc pri riešení finančných problémov
  • Je to rýchlejšie ako získať pôžičku od banky alebo iného subjektu
  • Aj ja som im v minulosti požičala peniaze

Radšej banka alebo rodina

Z prieskumu taktiež vyplýva, ak ľudia majú možnosť vybrať si, od koho si peniaze požičajú, uprednostnia  radšej úver z banky, alebo si požičajú od rodiny. Len veľmi málo ľudí si vie predstaviť, že by si požičali peniaze od kolegov. „Potvrdzujú to aj naše skúsenosti, že ak klienti potrebujú peniaze na plánované výdavky, napríklad rekonštrukciu alebo nový spotrebič, uprednostnia úver z banky, aby predišli prípadnému naštrbeniu priateľských vzťahov,“ hovorí riaditeľ odboru retailových produktov v Poštovej banke Juraj Dolný.

Ako upozorňuje, stávajú sa aj prípady, že si klient vezme spotrebný úver namiesto svojho blízkeho, ktorý mu sľúbil splácanie alebo sa za neho zaručí. Slovné sľuby a realita sa však môžu líšiť a preto odporúčame, aby sa ľudia podľa možnosti nepodpisovali pod cudzie pôžičky. Ani ako ručitelia. Na túto istú skúsenosť upozorňuje aj banková ombudsmanka.

Nestraťte priateľov kvôli peniazom

Treba si uvedomiť, že peniaze skôr priateľstvo rozvrátia, ako upevnia. Skúste svojmu priateľovi poradiť, aby sa bližšie pozrel na svoje mesačné výdavky, kde môže ešte ušetriť. Pokiaľ to nevie urobiť sám, nech mu poradí odborník na financie.

Nemajte obavu povedať priateľovi NIE a vysvetlite mu svoje obavy.

Pokiaľ sa rozhodnete požičať, pošlite peniaze priateľovi na účet a spíšte aspoň "amatérsku" zmluvu o pôžičke.

Nehanbite sa priateľovi pripomenúť, že vám dlží peniaze. Sú to vaše peniaze! Aj banky pripomínajú klientom, že meškajú so splátkami.

Vyvarujte sa požičiavaniu vyšších súm. Nechajte to na banku. Pokiaľ nechce požičať ani banka, to znamená, že vášho priateľa vyhodnotila ako rizikového. Predsa len banka dokáže lepšie preskúmať jeho príjem, platobnú históriu a výšku iných závazkov, ako to dokážete urobiť vy.

Nakoniec ešte jedna rada, nebuďte naivní a nepožičiavajte peniaze nikomu, koho nepoznáte, len preto, že vám porozpráva dojímavý príbeh.

Zdroj: Poštová banka, Foto: redakcia