Inovácie v bankových aplikáciách

Autor: Katarína Macková
07.01.2016 (15:00)

Ako vo všetkých ostatných oblastiach, tak aj v bankovníctve prebieha boj o klienta. A keďže my, užívatelia účtov, hypoték, či úverov sme v dnešnej dobe pomerne nároční, banky sa snažia ponúknuť nám čo najvyšší komfort a technologické vychytávky.

O niektorých novinkách sme vám priniesli informácie nedávno a dnes sa pozrieme na ďalšie.

Trvalý príkaz aj do zahraničia. Z telefónu

Za zmienku stojí napríklad mobilná aplikácia ČSOB SmartBanking. Množstvo praktických funkcií vrátane IBAN skenera má klient priamo vo svojom telefóne. Okrem toho je možné prostredníctvom mobilnej aplikácie zadať SEPA trvalý príkaz aj do zahraničia či zoskenovať číslo účtu v tvare IBAN nielen domácej, ale aj zahraničnej banky. Do krajín EÚ môžete dnes poslať peniaze už aj cez QR platbu - ak vám majiteľ účtu v zahraničnej banke zašle QR kód, prostredníctvom skenera ho bez problémov zoskenujete a platbu rýchlo a jednoducho uhradíte.

Aplikácia tiež ponúka možnosť zriadenie trvalého príkazu ihneď po prvej platbe. Nemusíte tak vypĺňať žiadne formuláre navyše.

Zvoľte si kontitnenty na povolené platby

S novinkou prišla aj Tatra banka. Služba „Online manažment kariet“ v praxi znamená, že pár klikmi môžete zvoliť kontinenty, na ktorých chcete mať povolené platby cez platobné terminály a výbery z bankomatu.  Svoju kartu môžete takto ochrániť pred prípadným skimmingom a zneužitím v krajinách, kam bežne necestujete. Pokiaľ chcete kontinenty zmeniť, opäť vám postačí pár klikov.
Ďalšou novinkou je online blokovanie platobnej karty. V prípade potreby, napríklad pri krádeži či strate karty, si viete platobnú kartu rýchlo zablokovať v internet bankingu a zabrániť tak neželanému zneužitiu.

Neprehliadnite

Digitálna peňaženka

Ďalšiu inováciu priniesla opäť ČSOB. Tá sa stala prvou bankou na Slovensku, ktorá vydáva digitálnu peňaženku spoločnosti MasterCard pre rýchle a bezpečné platenie online. Zákazník si najprv nainštalujte jednu z existujúcich digitálnych peňaženiek MasterPass. V nej si zaregistruje svoju platobnú alebo predplatenú kartu/y a zadá aspoň jednu doručovaciu adresu. Pri nákupe je po stlačení platobného tlačidla MasterPass vyzvaný, aby vo svojej digitálnej peňaženke zvolil platobnú kartu a dodaciu adresu, ktoré chce použiť. Následne potvrdí celú platobnú transakciu. „Zákazník si vyberie tovar alebo službu a prejde k platbe. Tam si zvolí platbu pomocou MasterPass,“ vysvetľuje Richard Walitza, VP pre mobilné platby a inovácie MasterCard pre ČR, SR a Rakúsko. „Zákazník nemusí stále dokola zadávať údaje o platobnej karte alebo doručovacie údaje.“ Prví obchodníci na Slovensku, u ktorých je možné túto službu využiť, sú obchodníci, ktorým akceptáciu platobných kariet pre internetové platby zabezpečuje ČSOB. „Ide o certifikovanú digitálnu peňaženku, ktorá umožní klientom jednoduchým klikom bez prepisovania údajov o karte zaplatiť na internete. ČSOB ponúka túto službu všetkým svojim internetovým obchodníkom akceptujúcim platby kartou na internete bez navýšenia poplatkov,“ hovorí Branislav Straka, člen predstavenstva a vrchný riaditeľ pre platby, elektronické distribučné kanály a ICT ČSOB.

Foto: redakcia