Na dovolenku si vezmite viac kariet, vyhnete sa problémom

Autor: Mário Skyba
15.06.2016 (10:00)

Ak máte kreditku aj debetku, vezmite si pre istotu so sebou obe.





Máte peňaženku plnú platobných kariet a neviete sa rozhodnúť, ktorú z nich si máte zobrať na dovolenku? Je lepšie mať na dovolenke v zahraničí neembosovanú debetnú kartu alebo embosovanú kreditku? Záleží na tom, či máte kartu Visa alebo MasterCard?

16 06 SoNet GIF

 
Ideálnym riešením je vziať si so sebou obe karty, pretože každá z nich má rôzne výhody a nevýhody.

Kreditná karta
Výhodnejšia pri rezervácií hotela alebo pri požičaní auta
Často zahŕňa poistenie a asistenčné služby
+  V prípade, že dôjde k zneužitiu kreditnej karty, tak vlastné prostriedky zostávajú klientovi na účte, keďže pri kreditnej karte sa čerpajú prostriedky banky
Vyšší úverový a hotovostný limit, takže máte v prípade nepredvídanej udalosti okamžitý prístup k finančným prostriedkom
-  Vyššie úroky pri postupnom splácaní dlžnej sumy
-  Drahší výber hotovosti z bankomatov v zahraničí
-  Potrebná kontrola výdavkov, keďže si nečerpáte vlastné prostriedky

Platobné karty doma aj v zahraničí – máte otázku?

 
Debetná karta
+ Lacnejšie výbery z bankomatov v zahraničí
+ Nižšie poplatky za kartu
-  Nemá žiadne pripoistenia
-  Vyššie riziko pri zneužití, keďže čerpáte vlastné finančné prostriedky
-  V prípade núdze a nedostatočnom zostatku na účte buď zostanete bez prostriedkov, alebo musíte využiť povolené prečerpanie a zaplatiť úrok
 
S reliéfom či bez?
Embosovaná platobná karta je taká, ktorá má vystupujúce písmena a číslice na reliéfe. Takto „zvrásnené“ môžu byť rovnako debetky aj kreditky.
 
Embosovaná debetná karta je pre niektorých obchodníkov (najmä v USA) dôveryhodnejšia ako neembosovaná, pretože ju mylne považujú za kreditku. Navyše, embosovanú kartu je možné využiť aj v prípade, keď obchodník nemá online terminál, len „inprinter“ - mechanickú žehličku,  ktoré sa v niektorých krajinách ešte stále používajú. Výhodou týchto kariet oproti ostatným platobným kartám môže byť, že niektoré hotely či autopožičovne vyžadujú ako zabezpečenie pri rezervácii alebo pri platbe výhradne embosovanú platobnú kartu. Takáto platobná karta je teda akceptovateľnejšia.„Obchodník má právo rozhodnúť sa, že niektoré typy platobných kariet nebude akceptovať. Banka vydavateľa na takéto správanie nemá žiaden vplyv,“ vysvetľuje Eva Čonková, riaditeľka marketingu a komunikácie Prima banky.
 
Na druhej strane, niektoré siete obchodov akceptujú len neembosované karty, ako sú napríklad Maestro. Môžete sa s tým stretnúť napríklad v susednom Rakúsku či Maďarsku. “Niektoré obchodné siete v Rakúsku neakceptujú ostatné karty vydávané firmou MasterCard. Žiaľ, v takýchto prípadoch nie je v našich silách to zmeniť,” uvádza Zuzana Povodová, hovorkyňa Tatra banky. Táto prax je však už na ústupe a banky sa s ňou stretávajú iba sporadicky.

Odporucame Dodatočná karta je spoplatnená
Ak by ste embosovanú kartu nemali, môžete o ňu svoju banku samozrejme požiadať. Pripravte sa všaak na to, že za dodatočnú kartu si od vás banka zvyčajne vypýta poplatok niekoľko desiatok eur ročne podľa druhu balíka a typu karty.
Ak by ste mali záujem o dodatočnú kartu v Prima banke, za embosovanú debetku MasterCard zaplatíte mesačne 1,50 eura, teda za rok 18 eur. V Tatra banke stojí kreditka značky Visa 30 eur ročne a dodatková karta vás príde na 6 eur za rok.
 
V niektorých bankách sú embosované karty drahšie ako neembosované. Ak sa chcete vyhnúť poplatkom za viacero kariet, zvoľte si taký balík služieb, kde sú dve alebo viacero kariet v cene balíka. Priplatíte si síce za balík, ale nebudete platiť extra za ďalšiu kartu.
Foto: Ivan Sedlák