Ako ušetriť pri platbách do zahraničia

Autor: Mário Skyba
22.06.2016 (11:30)

Ak chcete zaplatiť zálohu za dovolenku, plaťte kartou a nie cez internetbanking.  Je to lacnejšie a jednoduchšie.

Chystáte sa na dovolenku do Francúzka alebo do Turecka a potrebujete zaplatiť zálohu za ubytovanie? Aké poplatky vás pri prevode čakajú a ako sa dá na prevode ušetriť? Ponúkame vám základné pravidlá, ako sa v poplatkoch za zahraničný prevod vyznať.

EÚ vs. zvyšok sveta

V prvom rade poplatok za cezhraničnú platbu závisí od krajiny, do ktorej peniaze posielate. Keď je vaša dovolenková destinácia členom Európskej Únie (EU) alebo Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), ak zároveň platíte eurom a nepomýlite sa pri tom vo vypĺňaní platobných smerových kódov, bude prevod stáť iba niekoľko centov, alebo bude v rámci niektorých balíkov úplne bez poplatkov. 

V prípade zasielania peňazí napríklad do Francúzka je najlepšie použiť SEPA platbu. Keďže táto krajina je v eurozóne aj v EÚ, všetky francúzske banky by mali tento typ platby podporovať. Pri SEPA platbe neplatíte žiadne poplatky, ak máte v banke balík služieb, kde sú prevody v cene.

Náš tip: SEPA platba – strašiak alebo maličkosť?

V prípade Turecka, ktoré nie je ani členom eurozóny ani EÚ, vás prevod vyjde drahšie, pretože zálohu musíte poslať ako štandardnú zahraničnú platbu. Výška poplatku závisí od sumy prevodu. Banky si účtujú zvyčajne určité percento zo zasielanej sumy, no majú aj stropy. V UniCredit Bank je napríklad poplatok za platbu v cudzej mene mimo EÚ 1% zo sumy prevodu, minimálne 5 eur a maximálne 65 eur. ČSOB vám zaúčtuje 0,4 %, minimálne 10 eur a maximálne 40 eur.

Platobné karty doma aj v zahraničí – máte otázku?

Pozor na prevodové kódy bánk

Pri cezhraničnom prevode by ste mali myslieť aj na to, že záloha na ubytovanie nemusí prísť celá príjemcovi. Na ceste do jeho banky si môže niečo strhnúť z prevádzanej sumy banka prijímateľa, alebo korešpondenčná banka, cez ktorú platba putuje. Preto si dávajte pozor aj na to, aký poplatkový kód pri prevode použijete.

Prevodové kódy bánk sú tri:
  1. BEN znamená, že všetky poplatky hradí príjemca, vy teda neplatíte nič
  2. SHA znamená, že vy ako zadávateľ platíte poplatky svojej banky a prijímateľ platí poplatky svojej banky. Čiže sa o ne podelíte.
  3. OUR znamená, že všetky poplatky hradí odosielateľ, teda vy.
V rámci eurozóny odporúčajú banky zasielať peniaze cez SEPA platbu, ktorá musí mať vždy platobný kód SHA, teda že sa o prevodné poplatky delíte s príjemcom platby.

V prípade cezhraničnej úhrady v inej mene ako v eurách do krajín mimo EHP banky odporúčajú  zadať poplatkový kód vo formáte OUR, čo znamená, že všetky poplatky za zrealizovanú platbu znáša príkazca. „Ak je dohoda, že príjemca má dostať celú sumu platby, tak by ste si mali vybrať príkaz  OUR,“ vysvetľuje Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. Podľa nej môžu nastať problémy, keď si platenie poplatkov platiteľ a príjemca vopred nedohodnú. Platiteľ vyberie platobný kód, s ktorý príjemca nesúhlasí a ten reklamuje platbu.

Ak sa pomýlite  a zahraničná platba sa vám vráti naspäť, za túto operáciu vám banka bude účtovať ďalšie poplatky. UniCredit Bank si za zmenu či vrátenie  platby na základe vašej žiadosti účtuje až 16,60 eura, ČSOB si zapýta 16,50 eur.

Neprehliadnite 

Na pobočke je prevod drahší

Ak si nie ste istí, aký prevodový kód zadať na internete, môžete zájsť na pobočku, kde vám zahraničný prevod pomôže vyplniť pracovník banky. Za prevod na pobočke však zaplatíte viac ako cez internet.

V ČSOB pri elektronickom prevode v rámci EÚ a eurozóny v mene euro a s kódom SHA zaplatíte 18 centov, ak prevody nemáte v cene balíka. Za zrealizovanie takéhoto prevodného príkazu „papierovo“ na pobočke si banka zaúčtuje až 1,30 eur.  V UniCredit Bank cez internet zaplatíte 10 centov a na pobočke 1 euro.

Na poplatkoch ušetríte aj vtedy, ak má príjemca banku v rovnakej bankovej skupine, v akej je vaša banka. UniCredit Bank si za poslanie peňazí do sesterskej banky účtuje na pobočke 0,4% zo sumy prevodu, minimálne 5 eur a maximálne 50 eur. Cez internet je to 0,3% zo sumy prevodu, minimálne 5 eur a maximálne 33 eur.
Preto sa oplatí spýtať sa hoteliéra či iného ubytovateľa, či nemá banku, ktorá je sesterská s vašou.

Kartou plaťte aj cez internet

Cez internet môžete platiť za ubytovanie nielen klasickým zahraničným prevodom, ale aj kartou. Je to lacnejšie aj rýchlejšie. Platba kartou cez internet je bez poplatkov. Navyše prijímateľ okamžite vie, či daná platba prešla a má peniaze na účte rýchlejšie ako cez internetový prevod. V prípade SEPA platieb cez internet trvá prevod z účtu odosielateľa na účet príjemcu maximálne 2 pracovné dni. Pokiaľ ide o štandardnú zahraničnú platbu, prevod trvá o niečo dlhšie. Môže ísť o 3 a viac dni - záleží od spracovania korešpondenčnou bankou.

Pri platbe kartou cez internet sa však neľakajte, keď vám platba síce odíde, ale v internet bankingu vám čiastka aj po niekoľkých dňoch svieti v stave rezervované položky. Platby totiž fungujú tak, že banka v okamihu realizácie platby iba rezervuje prostriedky na vašom účte, ale neodpíše ich hneď a čaká na príjemcu, kedy platbu príjme.

Navyše, ak zaplatíte za ubytovanie či za letenky kreditnou kartou a let či dovolenka sa zruší, máte nárok využiť reklamáciu za neposkytnutie služby.

Ako ušetriť na poplatkoch za platbu za dovolenku

  • Pri platbách do štátov eurozóny platiť v eurách ako SEPA platbu
  • Zadávajte účet príjemcu vo formáte IBAN
  • Vyberte si správne prevodné kódy
  • Overte si správnosť bankového spojenia príjemcu
  • Zistite si najlacnejšie možnosti prevodu do banky príjemcu.
  • Pýtajte sa ubytovateľa či nemá banku v rovnakej bankovej skupine ako vaša
  • Zadávajte prevodné príkazy do zahraničia online
  • Kvôli nižším poplatkom a vyššej rýchlosti plaťte cez internet kartou

     
Foto: redakcia