Ako ušetriť pri výbere z bankomatu na dovolenke

Autor: Mário Skyba
27.06.2016 (10:00)

Pri vyberaní hotovosti z bankomatu v zahraničí si dajte pozor na zbytočné poplatky.





Pri výbere hotovosti kartou na dovolenke v zahraničí dodržiavajte niekoľko pravidiel ako ušetriť. V prvom rade sa peniaze snažte vyberať z bankomatov tej istej bankovej skupiny, vtedy je poplatok za výber nižší.

16 06 SoNet GIF

 
Napríklad klienti Slovenskej sporiteľne neplatia žiaden poplatok za výber z bankomatu patriaceho do skupiny Erste v Chorvátsku. Rovnako to platí aj v ostatných krajinách v bankomatoch patriacich do skupiny Erste.

>>> Pozrite sa, kde nájdete bankomaty partnerských bánk v dovolenkových destináciach
.

Platí to však v prípade, ak máte debetnú kartu iXtra. Ak máte iný druh debetky, zaplatíte za výber 20 centov.
Pre porovnanie, za výber z bankomatu inej banky v krajinách EÚ pri výbere v eurách zaplatíte v Slovenskej sporiteľni poplatok 2,5 eurá a za výber mimo krajín EÚ zaplatíte až 5 eur.
 
Podobne lacnejšie sú aj výbery z bankomatov skupiny KBC, ktorá vlastní ČSOB. Stoja len 20 centov, pričom za výber hotovosti z bankomatov iných bánk zaplatíte 2 eurá.

Platba kartou doma či v zahraničí - poradňa zdarma


 
Debetka je na výbery, kreditka na platenie
Druhé pravidlo pri výbere hotovosti z bankomatu v zahraničí je použitie debetnej karty, pretože výbery kreditkou sú drahšie. Slovenská sporiteľňa si účtuje poplatok 5 eur za výber kreditkou z bankomatu na Slovensku aj v zahraničí.
 
Pre porovnanie, v ČSOB za výber debetkou v cudzej banke v Chorvátsku zaplatíte spomínané 2 eurá, mimo krajín EÚ je tento poplatok vo výške 2% z vyberanej sumy a minimálne 4 eur. Výber kreditkou v Chorvátsku vás však vyjde drahšie - až 2,5% a minimálne 6 eur. Kreditná karta sa hodí vyslovene na bezhotovostné platby priamo v obchodoch, hoteloch či reštauráciach.

Odporucame

Nevyberajte z bankomatu často
Na dovolenke za hranicami sa tiež neoplatí vyberať menšie sumy hotovosti príliš často. Pri jednorazovom výbere vyššieho objemu peňazí sa vyhnete zbytočne vysokému poplatku za výber malej sumy, keďže poplatok má obyčajne stanovenú minimálnu hodnotu.
 
Pri výbere hotovosti z bankomatu nebuďte prekvapený, že banky majú rôzne obmedzenia sumy výberu z bezpečnostných dôvodov. Hoci máte nastavený určitý denný limit na výbery kartou, z bankomatu v cudzej krajine si budete môcť jednorazovo aj denne vybrať menej. „Áno, môže sa to stať. Dôvodom je, že bankomat banky v zahraničí môže mať nastavený nižší limit,“ vysvetľuje Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne.
Pred vycestovaním sa preto oplatí skontrolovať cez web banky dostupnosť bankomatov v lokalite vášho pobytu.

Rátajte aj s konverzným poplatkom
Pri výberoch z bankomatu za hranicami by ste mali rátať aj s konverzným poplatkom pri prevode eura na zahraničnú menu. Zvyčajne je výber z bankomatov v iných menách ako v eur zúčtovaný výmenným kurzom kartovej spoločnosti platným v deň spracovania transakcie a banka do tohto prepočtu nezasahuje. Aktuálny prepočítací kurz sa môže meniť podľa typu platobnej karty, pretože každá kartová spoločnosť má svoj výmenný kurz.
 
V Slovenskej sporiteľni je poplatok za zmenu inej meny 2% z transakcie pre debetné karty aj pre kreditné karty. Takže čím vyššiu sumu vyberáte, tým viac zaplatíte.
 
Niektoré bankomaty však ponúkajú službu okamžitého prepočítania kurzu s názvom DCC (Dynamic Currency Conversion), ktorá vám umožní vybrať si kurz, cez ktorý bude vaša transakcia zúčtovaná. Ak ju odmietnete, počkáte si na to, keď transakciu zúčtuje vaša banka podľa kurzu v deň zúčtovania. Pozor však na to, lebo kurz s okamžitým prepočítaním, ktorý vám ponúkne bankomat, nemusí byť vždy výhodnejší ako kurz vašej banky. Odborníci dokonca udávajú, že okamžitý výmenný kurz býva často oveľa horší ako v banke.
 
Je to individuálne. Štandardne však platí, že je výhodnejšie vyberať si v zahraničí bez konverzie,“ dodáva Cesnaková. Výhoda tejto služby je jedine v tom, že hneď vidíte, v akom kurze ste si vybraté peniaze zamenili.

Pravidlá pri výbere z bankomatu v zahraničí
 
  • Nevyťahujte veľa hotovosti ušetríte na konverzných poplatkoch
  • Nevyberajte peniaze z bankomatu často
  • Vyberajte si bankomaty vlastnej bankovej skupiny
  • Používajte na výbery debetku
  • Nedajte sa zlákať na služby CVV
Foto: Ivan Sedlák