Skryté poplatky pri spravovaní účtu

Autor: Mário Skyba
16.01.2017 (09:00)

Pri používaní účtu v banke aktívne aj online vás môžu prekvapiť na výpise nečakané poplatky.






Banky si účtujú poplatky nielen za operácie na pobočke, kde majú náklady na ľudí, ale spoplatňujú aj online transakcie, o ktorých ich zákazníci možno ani nevedia. Klienti si priplatia za aktivity na bankomate, najmä cudzej banky. Poplatky za úkony na internete zdôvodňujú nákladmi na informačné technológie, ktoré nie sú zanedbateľné. Aj tie treba udržiavať, obnovovať a zlepšovať.
 
Banky ponúkajú bez poplatkov najčastejšie používané operácie ako prijaté a odovzdané platby, prevody z účtu na účet, či niektoré zmeny v nastaveniach účtu. Na druhej strane spoplatňujú operácie aj cez internet ako zmena denných limitov na karte, zmena trvalého príkazu (TP) či SMS služby.
 
Zmeny na trvalých príkazoch sú zväčša v bankách bez poplatku v rámci balíkov, ale mimo nich si za ne priplatíte. Ak si trvalé príkazy zmeníte sami na webe, ušetríte (služba je zvyčajne zadarmo, no nie všade).
Vo VÚB banke a v Sberbank Slovensko je napríklad zmena či zrušenie TP aj v rámci balíka za poplatok 50 centov. Rovnakú sumu zaplatíte aj za zrušenie inkasa. Prehľad všetkých skrytých poplatkov uvádzame v tabuľke pod článkom.  

SMS notifikácie nie sú zadarmo

Banky si účtujú poplatky aj za SMS notifikácie, ktoré vám chodia na mobil, pretože s tým majú náklady u mobilných operátov. Jedna informačná SMSka stojí v ČSOB 10 centov. Ak ste na účte aktívny a chodí vám denne niekoľko správ, môžu sa vaše poplatky za túto službu vyšplhať aj na niekoľko eur mesačne. VÚB banka si za jednu SMSku vypýta tiež 10 centov. Ostatné banky si účtujú od 5 do 7 centov a niektoré to majú paušálne za euro na celý mesiac.
 
Ak nechcete platiť za SMSky, ktoré vás otravujú a zdajú sa vám zbytočné, môžete využívať e-mailovú notifikáciu, ktorá je vo väčšine bánk bezplatná.

Neprehliadnite

Bankomat a poplatky

Hotovosť je pre banky drahá vec, preto za manipuláciu s ňou si tiež pýtajú poplatky. Prekvapiť vás môže aj poplatok za výber hotovosti z bankomatu vlastnej banky. ČSOB si na vlastnom bankomate účtuje za tento úkon 20 centov, za výber z bankomatu inej banky až 2 eurá. Táto banka si účtuje aj 5 centov za zobrazenie zostatku účtu na vlastnom bankomate, na cudzom to stojí až 30 centov. Poštová banka si za zobrazenie zostatku účtuje 20 centov a mBank až 50 centov.

Zmeny limitov

Zmena denného limitu pri debetných kartách cez internet banking je v niektorých bankách tiež drahá. Napríklad v UniCredit Bank za ňu zaplatíte až 5 eur.
 
Podobne aj zmena PINu cez bankomat je bankami spoplatnená od 2 do 4 eur.

  Zmena/zrušenie TP cez internet Zobrazenie zostatku na účte v bankomate Online zmena limitov na debetnej karte SMS notifikácia za 1 SMS
CSOB - 0,05 eur 5 eur 0,10 eur
Fio banka - 0,30 eur - 0,12 eur
mbank - male - 0,50 eur - 1,50 eur/ 30 SMS
OTP banka - - 1 eur 0,07 eur
PABK - / 1,40 eur 0,20 eur 3 eur 0,07 eur pri predplatených kartách
Prima banka 0,20 eur 0,30 eur na cudzom bankomate 1 eur 0,07 eur
Sberbank 0,50 eur - 3,50 eur 0,99 eur/ mesiac
SLSP - - - 1 eur/ mesiac
Tatra banka - - - -
UCB - - 5 eur 0,05 eur
VUB 0,50 eur - 3 eur 0,10 eur

Foto: redakcia