Možnosti investovania cez banku sú pestré

Autor: Mário Skyba
23.05.2017 (11:20)

Pri investovaní cez banku môžete zarobiť viac ako na sporiacich produktoch, ale rátajte aj s poplatkami a rizikom straty.




Keďže úroky na sporení sú v bankách aktuálne veľmi nízke, stále viac ľudí hľadá spôsoby, ako by svoje peniaze zhodnotili vyššie. Banky na Slovensku ponúkajú pre bežných klientov niekoľko možností ako investovať. Najbežnejšie formy sú podielové fondy a nákupy dlhopisov, akcií a zlata.

Kolektívne investovanie

Podielové fondy umožňujú najmä neskúseným investorom zhodnocovať svoje peniaze už od niekoľko desiatok eur. Pri investovaní do fondov si kupujete podiel (vo forme podielového listu) na spoločnej väčšej investícii, jedná sa teda o kolektívne investovanie. Vaše peniaze alebo podiel chráni správcovská spoločnosť, ktorá za ne môže nakúpiť napríklad štátne dlhopisy.
 
Pri tomto druhu investovania si môžete peniaze vložiť do konzervatívnejších fondov - napríklad dlhopisových - s nižším, no istejším výnosom. Napríklad štátne dlhopisy majú v súčasnosti výnosy len v niekoľkých desatinách percenta a pri niektorých štátoch sú výnosy dokonca záporné. Vsadiť len na dlhopisové fondy sa teda neoplatí ani v prípade, ak nemáte radi riziko.
 
V prípade rizikovejších fondov - ako sú napríklad akciové - máte šancu, že vám prinesú vyšší výnos. V súčasnosti sa výnosy akciových podielových fondov pohybujú v dvojciferných číslach ročne.
 
Analytici ďalej tvrdia, že dnes sa oplatí investovať aj do tzv. indexových fondov, ktoré sledujú akciové indexy a majú v priemere vyššiu výkonnosť ako väčšina podielových fondov. Výberom viacerých fondov rozložíte riziko prípadnej straty.
 
Pri investovaní cez banku by ste mali vedieť tiež to, že investičné produkty nie sú chránené Fondom ochrany vkladov. Napriek tomu je riziko straty celého objemu vašej investície malé, keďže investovanie je regulované zákonom o kolektívnom investovaní a o cenných papieroch. Navyše, správcovské firmy, ktoré sa starajú o vaše peniaze, kontroluje Národná banka Slovenska.
 

Poradňa: Ako efektívne sporiť a investovať

Hypotekárne listy

Ak ste konzervatívny investor a chcete mať isté garancie výnosu, môžete si v banke kúpiť jej hypotekárnezáložné listy (HZL). Slúžia na zhodnotenie vašich peňazí na dlhšie obdobie (3 až 5 rokov). Hypotekárne listy sú štandardný bankový produkt a môžete ich rýchlo predať za trhovú cenu bez sankčných poplatkov. HZL sú považované za málo rizikové investičné nástroje. Lenže ani ich výnosy nie sú oslnivé. Bežne na nich zarobíte menej ako 1% ročne.
Neprehliadnite 

 Dlhopisy a akcie

Cez banku môžete nakúpiť tiež akcie firiem. Aj pri nich výnos záleží od úspechu emitenta, teda firmy, ktorá ich vydáva. Keď sa jej darí, vypláca akcionárom dividendy (podiel na zisku), ak nie, cena jej akcií padá a s ňou aj hodnota vašej investície. V posledných mesiacoch však ceny akcií na celom svete rastú a výnosy niektorých akcií sú okolo 20% ročne.
 
Ak máte radi vyššie riziko a chceli by ste tiež vyššie výnosy, môžete cez banku investovať do firemných dlhopisov. Ide o cenné papiere, kde sa vám dlžník – emitent - zaviaže, že vám po čase splatí investované peniaze aj s úrokmi. Tie môžu priniesť výnosy aj viac ako10% ročne, čo je oveľa výhodnejšie ako bankové sporiace produkty.
 
Výnosy dlhopisov závisia od situácie na trhu, od dĺžky splatnosti dlhopisov a od rizikových prirážok ich emitenta. Vo všeobecnosti platí, že rizikovejší emitenti ponúkajú vyššie výnosy na dlhopisoch. Podľa odborníkov sú dlhopisy a akcie určené najmä pre investorov, ktorí chcú investovať na dlhšie obdobie a hľadajú vyššie výnosy. Nemali by sa báť dočasného poklesu ceny ich nakúpených aktív.

Zlato pre trpezlivých investorov

Investovanie do zlata je vhodné pre trpezlivých investorov, ktorí chcú skôr uchovať hodnotu svojich peňazí ako mať stabilný výnos. Keď chcete rýchly a vysoký zisk, zlato nie je pre vás vhodné.

Odborníci dokonca zlato nepovažujú celkom za investíciu, ale za uchovávateľa hodnoty, ktorú dokáže preniesť na ďalšie generácie. Radia však, že by nemalo chýbať v žiadnom investičnom portfóliu a považujú ho za dobrý nástroj rozloženia rizika. Ak sú napríklad akcie na finančných trhoch rozkolísané - teda ich hodnota stúpa a klesá veľmi často - cena zlata sa správa miernejšie. Jeho cena však tiež za posledné roky skôr klesala. Kým ešte na konci roku 2012 ste za uncu zlata dostali 1780 dolárov, dnes tento drahý kov má hodnotu len 1253 dolárov, čo je pokles o 42%.

Zlato sa teda používa ako investičný nástroj na rozloženie rizika. Môžete ho nakúpiť vo forme tehličiek, zlatých mincí či papierového zlata, čo sú v podstate certifikáty.

Na investovanie do žltého kovu nepotrebujete tisíce eur. Zlato sa dá nakupovať aj v malých čiastkach a pravidelne doň ukladať úspory. Najmenší fyzický objem, ktorý je možné kúpiť za niekoľko desiatok eur, je jednogramová tehlička.
Foto: Ivan Sedlák