Hypotéka na novostavbu od banky developera I.

Autor: Martin Jánoš
03.10.2017 (12:00)

Chceli by ste si kúpiť byt v novostavbe? Od okamihu, keď je nový panelák iba pekným obrázkom na papieri, až do momentu, keď sú byty skolaudované, môže prejsť aj niekoľko rokov. Prečítajte si, akými fázami prechádza novostavba, kým sa do nej môžete nasťahovať.


Časť prvá - Predaj novostavby z pohľadu developera.

Kúpa novostavby na hypotéku od banky developera predstavuje jednoduché riešenie životnej situácie kupujúceho. Je to rýchly a väčšinou i výhodný proces. Nie vždy je však ten najvýhodnejší. Pozreli sme sa, aké okolnosti ovplyvňujú výhodnosť tohto rozhodnutia.
 

Fázy predaja novostavby od developera

Predaj novostavby od developera možno rozdeliť na 4 fázy:
1. Predaj novostavby z papiera
2. Predaj novostavby vo výstavbe
3. Predaj novostavby pred kolaudáciou
4. Predaj novostavby po kolaudácii

Fáza 1 - Predaj novostavby z papiera

V prvej fáze má developer (investor) vyhliadnutý pozemok určený na výstavbu bytových domov alebo rodinných domov. Pozemok je obvykle už aj v jeho vlastníctve. Je pripravená projektová (stavebná) časť projektu, rozpočet projektu, nachystané financovanie výstavby (minimálne jej úvodnej fázy) a vizualizácie projektu. Stavebné povolenia sú vo fáze prípravy podania resp. vo schvaľovacom procese. V tejto fáze stavby developer resp. ním poverená realitná kancelária predáva budúci vizuál stavby a dispozícií jednotlivých bytov.

Odporucame 

Fáza 2 - Predaj novostavby vo výstavbe

V druhej fáze má developer vydané platné stavebné povolenie, vykopal stavebnú jamu a začal so stavbou. Hotové sú základy novostavby a stavba pomaly rastie. V tejto etape predaja je stavba časovo najdlhšie. Samotná výstavba jednej obytnej budovy sa pohybuje od 9 do 15 mesiacov. V tejto fáze stavby developer resp. ním poverená realitná kancelária už predáva fyzickú stavbu, ktorú si budúci majiteľ v jej neskoršej fáze môže nielen fyzicky pozrieť, ale aj vyskúšať.
 

Fáza 3 - Predaj novostavby pred kolaudáciou

V tretej fáze má developer stavebne dokončenú stavbu. Jednotlivé byty je možné osobne navštíviť. Realizujú sa dokončovacie práce v interiéroch jednotlivých bytov. Samotné dokončenie interiéru v byte trvá 2-4 týždne. Celý proces kolaudácie stavby a jednotlivých bytov trvá 2-4 mesiace.
 

Fáza 4 - Predaj novostavby po kolaudácii

V poslednej fáze predaja novostavby sú na predaj skolaudované holobyty. V prípade, že sa ich nepodarí predať, tieto sa dokončia a predávajú resp. prenajímajú už zariadené.
Zdroj: Gepard Finance, Foto: Ivan Sedlák