Základy, ktoré musí vedieť každý, kto chce zhodnotiť úspory (1.časť)

Autor: Vladimír Málik
25.09.2017 (09:00)

Investujete prvýkrát? Poradíme vám ako na to.
 





Nemusíte byť žiaden expert na financie, aby ste mohli začať s investovaním. Stačí sa zorientovať v tom, čo je naozaj dôležité, na čo sa nesmie zabudnúť, a na čo si musíte dať pozor. Kým nezískate vlastné skúsenosti, môžete sa na investičný trh vydať s radami od nás.
Skôr ako pošlete do sveta svoju prvú investíciu, poriadne si rozmyslite, čo by vám mala priniesť, až sa vráti. Spontánne investovanie si nechajte na neskôr. Najprv sa držte nasledujúcich krokov:

Aký je váš cieľ?

Každý investičný produkt smeruje k trošku inému cieľu, preto je dôležité vedieť, čo by ste radi získali, ale zároveň to neočakávať od fondu, ktorý je od začiatku určený na to, aby vám priniesol niečo iné. Predstavujete si zhodnotenie úspor schopné zabezpečiť vám spokojný dôchodok, uprednostňujete dovolenku za pol roka alebo chcete len finančnú rezervu? Podľa týchto kritérií by ste mali vyberať, kam svoje financie vložíte.

Koľko chcete investovať?

Najviac sami dobre viete, akú časť výplaty máte k dobru a môžete ju bez obáv zhodnocovať na finančnom trhu. Naša rada sa v tomto bode týka hlavne toho, aby ste s vami zvolenou sumou nakladali uvážlivo. Odporúčame rozložiť si ju a investovať len časť. Zvyšok si nechajte ako rezervu na nečakané udalosti a využite napríklad niektorý z našich ďalších sporiacich produktov: eMax, eMax Plus alebo mVklad. Aby ste sa začali orientovať na trhu investícií, nepotrebujete veľké čiastky. Využite teda tú úžasnú možnosť, ktorú vám podielové fondy ponúkajú, a spočiatku investujte malé sumy. S mFondmi môžete začať investovať už od 100 eur, pričom do konca augusta, v rámci akcie, môžete začať investovať dokonca už od 15 eur.
 

Kedy chcete vidieť výsledky?

Istotne je vám jasné, že čím dlhšie budú vaše peniaze pracovať vo fondoch, tým viac vám zarobia. Lepšie povedané - dlhodobé investície sa lepšie vyrovnávajú s rizikami a rizikovejšie investície sľubujú vysoké výnosy. Záleží len na vašom cieli. Chcete získať menšiu čiastku za pár mesiacov, alebo väčšie až za pár rokov? Vopred si ale prepočítajte, za ako dlho sa s daným typom fondu dostanete na vytúžený zisk. Obzvlášť pri dlhodobých investíciách musíte zohľadniť infláciu. Tá totiž ukrajuje z hodnoty úspor, a preto veľa ľudí pri výbere fondu uprednostňuje sľubovanie garancie skôr než výnosov - vyberajú fondy, ktoré majú predpoklad zarobiť alebo sa aspoň nedostať do straty aj cez infláciu.

Jednorazová alebo pravidelná investícia?

Oboje má svoje výhody - pri jednorazovom investovaní sa oplatí vložiť do fondu väčšiu sumu a počkať si pár rokov, než sa patrične zhodnotí. Pre dlhodobejšie sporenia sú vhodné skôr rizikovejšie fondy, teda také, ktoré majú vo svojich hodnotách veľké výkyvy, napríklad akciové.
Ak zo svojho pravidelného príjmu zvládate odkladať určitú časť na sporenie, môžete ju rovnako tak pravidelne investovať, aj keď je to len malá suma. K jednoznačným plusom pravidelného investovania, najmä na začiatku sporenia, patrí predovšetkým nižšie riziko nesprávneho načasovania investície. Keď ukladáte pravidelne, napríklad každý mesiac, priemerujete tak vlastne nákupnú cenu akcií v čase. To znamená, že nakupujete počas rastu i poklesu trhov. V mBank môžete pravidelne investovať už od 15 EUR.

Aký fond je pre vás najvhodnejší?

To najdôležitejšie sme si nechali na koniec - po zvážení predchádzajúcich krokov už pre vás nebude ťažké nájsť odpoveď na otázku, ktorý fond sa vám najviac hodí. Ak stále váhate, vyplňte náš krátky dotazník - pomôže vám odhaliť, akým ste investorom. Navyše sa nemusíte obmedzovať len na jeden fond, je dokonca lepšie rozložiť svoje financie do viacerých investičných fondov a v prípade poklesu finančných trhov sa tak vyhnúť riziku zníženia celej hodnoty vašej investície.
Pripravujeme pre vás článok Ako si vybrať ten správny typ podielového fondu, v ktorom rozlišujeme typy fondov vzhľadom na ich rizikovosť a výnosnosť. Jeho prečítaním určite nezabijete čas…
=============================================================================


Prečítajte si tiež:

=============================================================================
(PR servis)
 
Zdroj: mBank, Foto: mBank