Ako si vybrať ten správny typ podielového fondu: RIZIKO

09.10.2017 (12:00)

Možnosť vybrať si hneď z niekoľkých fondov je skvelá – ak viete, ktorý si zvoliť. Pre tých z vás, ktorí ešte stále váhajú, kam investovať, sme pripravili nasledujúci prehľad jednotlivých typov podielových fondov. S jeho pomocou pre vás bude investovanie zase o niečo ľahšie.
 





Ako investor sa asi budete zaujímať najmä o to, čo získate, za ako dlho a hlavne aké veľké riziko musíte podstúpiť. Fondy sa bežne delia podľa toho, do čoho investujú. My sme ich roztriedili ešte podľa miery rizika, aby ste mali lepší prehľad o ich výhodnosti (nie nadarmo sa totiž hovorí, že risk je zisk).
 

1. Nízke riziko

Fondy peňažného trhu a fondy krátkodobých investícií

Manažéri týchto fondov nakupujú napríklad štátne pokladničné poukážky alebo bezpečné štátne dlhopisy a časť prostriedkov ukladajú do termínovaných vkladov. Ide o najvyhľadávanejšiu formu investovania u nás, pretože riziko je naozaj veľmi, veľmi nízke. Hodnota investície totiž ani v jednom z prípadov moc nekolíše. Oba typy fondov sú teda ideálne pre všetkých konzervatívnych investorov, ktorí majú záujem o krátkodobú investíciu, zvyčajne do jedného roka trvania. Ich prínos je ale len o niečo málo vyšší ako u termínovaných vkladov, zisk je teda naozaj nízky. Ak dôjde v priebehu daného roka k vyššej inflácii, nemusia sa vaše investície zhodnotiť vôbec.
 

2. Stredné riziko

Dlhopisové fondy

Prostredníctvom nich nakúpite dlhopisy od rôznych podnikov alebo od štátu. Investičný horizont sa pohybuje medzi 2 a 4 rokmi, takže hrozia mierne výkyvy hodnoty investícií, ale zase s nimi môžete zarobiť viac, ako keby ste zvolili jeden z predchádzajúcich dvoch typov.
 

Zmiešané fondy

Ako už názov napovedá, ide o kombináciu všetkých typov fondov, ale zakaždým namiešanú v inom pomere. Zistite si radšej vopred, či sa daný zmiešaný fond zameriava skôr na dlhopisy, alebo napríklad na akcie. V zmiešaných fondoch totiž narazíte ako na tie, ktoré investujú prevažne do dlhopisov alebo nástrojov peňažného trhu a znamenajú nízke riziko, tak aj na tie, ktoré sa zameriavajú hlavne na rizikové akcie a nesú teda so sebou riziko vysoké. Práve kvôli zmiešaniu rôznych foriem investovania sa do pomyselného stredu dostáva ako ich volatilita, tak dĺžka investičného horizontu – tá sa pohybuje okolo 3 rokov.
 

Fondy fondov

Znie to vtipne, ale aj fondy majú svoje fondy. To znamená, že vaše peniaze investujú do nákupu podielových listov v iných fondoch. Vďaka tomu môžete s nízkou počiatočnou sumou investovať aj do výnosných fondov, ktoré by v prípade, že by ste do nich vstúpili priamo, požadovali vyšší vklad od začiatku. Riziko, výnosy aj časový horizont sú zhruba rovnaké ako pri fondoch zmiešaných.
 
********************
TIP mBank!
Ste investor začiatočník a chcete získať viac, ale riskovať menej? Vyberajte zo zmiešaných fondov. Tieto fondy majú často aktívnu správu, to znamená, že sa prispôsobujú aktuálnemu dianiu na trhu a investujú do toho, čo sa momentálne najviac oplatí.
********************
 

3. Veľké riziko

Akciové fondy

Jednoznačne najvýnosnejšia forma investovania je nákup akcií. Buď môžete staviť na rozvíjajúce sa podniky, ktorých akcie zatiaľ stoja málo, ale mohli by vám veľa zarobiť v budúcnosti, alebo naopak za väčšie peniaze zaobstarať akcie veľkých, stabilných a prosperujúcich firiem a zarábať na nich hneď. Je však vhodné dať svojej investícii čas aspoň 5 rokov. Niektoré fondy sa zameriavajú len na jedno ekonomické odvetvie alebo geografický región, v ktorom sa veľmi dobre orientujú a zvyšujú tak pravdepodobnosť výnosu. Zároveň však rastie aj miera rizika, ako to už býva, ak ich vsadíte len na jedného koňa. Avšak riskujete tak či tak, pretože s tým, ako sa vyvíja dopyt a ponuka na trhu, kolíše tiež hodnota akcií jednotlivých spoločností. Preto by sme ich odporučili skôr skúseným investorom, ktorí dokážu aspoň trochu predvídať vývoj trhu, alebo tým, ktorí sa o svoje financie nemusia toľko obávať.
 
Zvláštnou kategóriou sú špeciálne fondy, ktoré sa od štandardných fondov líšia najmä v organizácii a v administratívnych záležitostiach. Zameriavajú sa napríklad na veľké realitné projekty alebo realitné spoločnosti.

=============================================================================
 

Prečítajte si tiež:

  1. K investovaniu do podielových fondov stačí len pár klikov
  2. Rýchlokurz: Ako sa stať investorom do podielových fondov - 1.časť
  3. Rýchlokurz: Ako sa stať investorom do podielových fondov - 2.časť
  4. Základy, ktoré musí vedieť každý, kto chce zhodnotiť úspory - 1.časť
  5. Základy, ktoré musí vedieť každý, kto chce zhodnotiť úspory - 2.časť

=============================================================================
(PR servis)

Zdroj: mBank, Foto: mBank