Platobné karty s čipom sú bezpečnejšie

Autor: redakcia
26.06.2009 (14:10)

Slovenská sporiteľňa už vydáva klientom iba debetné a kreditné karty s čipovou technológiou. Platobná karta teda má okrem magnetického prúžku aj čip, ktorý zvyšuje bezpečnosť kartových operácií.

Banky na Slovensku majú od 1. januára 2009 povinnosť kvôli vstupu do eurozóny zaviesť čipovú technológiu pre všetky novovydavané karty. Najneskôr to musia urobiť do konca roku 2010. Podľa Ivety Behúňovej, vedúcej oddelenia kartových produktov Slovenskej sporiteľne okrem kariet banka vybavila čipovou technológiou aj celú sieť svojich bankomatov, ale aj platobné terminály u obchodníkov. I. Behúňovaná predpokladá, že do konca roka 2009 bude približne 54 percent zo všetkých kariet čipových. Poplatky za vydávanie čipových kariet a ich používanie banka nezmenila.

Čipové karty sú bezpečnejšie ako karty iba s magnetickým prúžkom. Čip totiž umožňuje bezpečné overovanie každej transakcie v platobných termináloch a v bankomatoch, a tak minimalizuje možnosť prípadného zneužitia karty. Údaje uložené na čipe sú navyše chránené vysokou úrovňou kryptovania. Bezpečnosť čipovej karty zväčšuje aj to, že jej používateľ zadáva PIN kód nielen pri použití bankomatu, ale aj pri platbe u obchodníka.