Ako financovať vysokoškolské štúdium

Autor: redakcia
08.09.2009 (17:30)

Zo začiatkom školského roka začínajú viacerí študenti riešiť problém, ako si zaplatiť náklady na štúdium. Treba rátať s výdavkami na ubytovanie, stravu, cestovné či učebnice. Niektorým pomôžu rodičia, iní si našetrili na letných brigádach, ale pribúda aj takých, ktorí si štúdium financujú cez úver.


Slovenské banky študentom ponúkajú na financovanie štúdia niekoľko možností. Slovenská sporiteľňa ponúka vysokoškolákom spotrebný úver na Čokoľvek. Je to bezúčelový úver, pri ktorom študent nemusí dokladovať na čo použil poskytnuté finančné prostriedky. Spotrebný úver na Čokoľvek môže využiť každý študent denného štúdia alebo interný doktorand vo veku od 18 do 26 rokov. Úrokovú sadzba je oproti bežným spotrebným úverom výhodnejšia- 6,80 percenta ročne. Navyše študent má možnosť stanoviť prvú splátku úveru až na 9. mesiac roka, v ktorom je plánovaný koniec vysokoškolského štúdia. Od poskytnutia úveru do dátumu prvej splátky klient spláca úroky a poplatky. Úver môže byť vo výške od 1 700 do 8 500 eur a maximálna doba splatnosti je desať rokov. „Priemerná výška Spotrebného úveru na Čokoľvek pre vysokoškolákov je viac ako 5 tisíc eur a študenti ho využívajú na financovanie štúdia, študijných pobytov v zahraničí či kúpu počítačov“, uvádza Michaela Trojčáková, vedúca oddelenia retailových úverov Slovenskej sporiteľne.
V ČSOB špeciálny úver pre študentov nemajú, ale vysokoškoláci alebo mladí ľudia do 28 rokov môžu výhodnejšie čerpať kontokorentný úver do výšky 600 eur ak majú v banke otvorený FUN účet. Úroková sadzba pri tomto úvere je vo výške 10,9 percenta. Študent má možnosť využívať aj neúročenú časť povoleného prečerpania vo výške až 150 eur,“ informuje Zuzana Francúzová, hovorkyňa ČSOB banky.
Ani v Tatra banke nemajú špeciálny produkt pre študentov. Tí môžu využiť napríklad bezúčelový úver TBGarant, ktorý je dostupný pre každého od 18 rokov, aj bez pravidelného príjmu, s využitím financií na čokoľvek a bez akéhokoľvek dokladovania účelu použitia. Tento úver však musí byť zabezpečený napríklad financiami rodičov, starých rodičov či známych.