Bezkontaktné platobné karty sa šíria aj na Slovensku

Autor: Barbora Valková
29.10.2010 (09:00)

Technológia PayPass od MasterCard či payWave od Visa umožňujú rýchle platby do 20 eur. Transakcia prebehne za niekoľko sekúnd, nie je potrebné zadávať pin. K platbe je však potrebný špeciálny terminál, ktorý má v súčasnosti k dispozíicii 589 obchodov.

Ako prvá banka prišla na slovenský trh s týmto produktom Volksbank Slovensko. Ponúka ho od roku 2008. Nasledovať bude Tatrabanka. Bezkontaktná technológia je súčasťou každej platobnej karty vydanej po 22. októbri. Do 31. marca 2011 môžu získať klienti Tatrabanky bezkontaktnú platobnú kartu bez poplatku za výmenu.

UniCredit Bank plánuje zaviesť bezkontaktné platby začiatkom budúceho roka. Spolu s VÚB bankou a OTP bankou sa bude podieľať na projekte Bratislavská mestská karta, ktorý začne od nového roka. „Bratislavskú mestskú kartu bude možné využívať ako medzinárodnú platobnú kartu pri platbe za tovary a služby, či výbery z bankomatov. Táto karta bude zároveň plniť aj funkciu predplateného cestovného MHD lístku, prípadne vstupenky na rôzne kultúrne a športové podujatia,“ vyjadrila sa pre BANKY. sk Monika Kohútová, riaditeľka retailovej divízie UniCredit Bank. Neskôr by sa mala do projektu zapojiť aj Poštová banka, Slovenská sporiteľňa a ČSOB.

„Karty s technológiou PayPass zatiaľ nevydávame. Zo strany klienov nebol o bezkontaktné platobné karty veľký záujem. Možnosti a termíny zavedenia týchto kariet analyzujeme,“ povedal pre BANKY .sk hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer. Vydávanie bezkontaktných platobných kariet zvažuje aj Dexia banka.

S bezkontaktnými platobnými kartami to zatiaľ vyzerá sľubne, aspoň kým sa nepremnožia vreckári. Malý úlovok budú mať vždy istý.
Zdroj: visaeurope.com, tatrabanka.sk, bratislavskenoviny.sk, pravda.sk, luba.sk, etrend.sk, Foto: pcworld.com