Na rodinných účtoch ušetríte čas aj peniaze

Autor: Andrej Dorič
29.04.2011 (13:45)

Banky lákajú klientov aj na spoločné rodinné účty. Tie však celkom spoločné nie sú. Dôležité je, že pri nich ušetríte.

Ak uvažuje s manželkou či s deťmi o spoločných účtoch, mali by ste vedieť, že sú to skôr oddelené účty, ku ktorým má prístup viac ľudí. Aj keď je pojem spoločný účet veľmi zaužívaný, v podstate spoločným účtom nie je. „Majiteľom účtu je vždy jedna osoba, na ktorej meno je účet vedený. Tá je oprávnená vykonávať všetky zmeny ako napríklad zmena balíka služieb, nahlasovanie zmeny trvalého bydliska, vydanie či zrušenie platobnej karty,“ vysvetľuje Zuzana Francúzová, hovorkyňa ČSOB banky. Spoločný je taký účet v tom zmysle, že ho môžu využívať aj ďalšie osoby - disponenti. Tí môžu na účte vykonávať rôzne hotovostné či bezhotovostné transakcie a môžu mať k účtu platobnú kartu. Všetko iba so súhlasom majiteľa účtu, ktorý určuje aj výšku denného či mesačného limitu na karte,“ pripomína Francúzová. Založiť či zrušiť účet, ako aj disponibilné právo k nemu môže iba jeho majiteľ, disponent tieto práva nemá. Počet disponentov nie je nijak obmedzený, ani počet kariet, ktoré sú k účtu vydané. Zriadenie ani zrušenie dispozičného práva nie je v ČSOB spoplatnené. V Tatra banke majiteľ účtu zaplatí za doplnkovú debetnú kartu pre manželku 50 centov mesačne.

Ak sa s manželkou rozhodnete pre dva účty v jednej banke, môžete ušetriť. V ČSOB banke môžete dostať jeden účet zadarmo, ale iba za podmienok, že mesačne naň poukážete príjem 400 eur, máte zriadený jeden trvalý príkaz, jedno inkaso a priemerný mesačný zostatok vo výške 300 eur.

UniCredit Bank ponúka balík služieb Champion, ku ktorému si môžete zriadiť jeden balík pre rodinného príslušníka so zľavou z mesačného poplatku len za 1,99 eur. „Aj na tento zľavnený balík pre rodinného príslušníka sa vzťahuje vernostný program a môže ho mať úplne zadarmo,“ vysvetľuje Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank.

Aj Tatra banka ponúka manželskú zľavu za balík služieb. Za dva balíky zaplatíte ako za jeden, teda 5 eur mesačne. Rovnaký poplatok zaplatíte, aj keď si zriadite účet pre dieťa do 15 rokov. Pri troch účtoch teda ušetríte 10 eur. „Keď dieťa prekročí 15 rokov, zmení sa jeho účet na študentský a bude platiť poplatok 35 centov mesačne,“ dodáva Boris Gandel, hovorca Tatra banky.

Výhody viacerých účtov v jednej banke sú aj v tom, že pri preposielaní si peňazí medzi nimi usporíte čas. Zuzana Francúzová pridáva ešte jednu výhodu: „Máte možnosť jedným prihlásením do internet bankingu kontrolovať stav na účtoch svojich detí a v prípade, že máte dispozičné oprávnenie na účet svojej manželky, môžete mať aj tento účet pod drobnohľadom,“ dodáva.