Detské účty majú pod kontrolou rodičia

Autor: Barbora Valková
07.01.2011 (10:15)

Veľmi obľúbenými sa dnes stávajú detské účty, ktoré slúžia ako pravidelné či nepravidelné vreckové dieťaťa. Deti z nich môžu hradiť záujmové krúžky, stravné či iné osobné výdavky.

Pri zriaďovaní detských účtov pre deti do 15 rokov musia rodičia predložiť rodný list alebo pas dieťaťa. Po dosiahnutí 15 rokov stačí občiansky preukaz alebo pas dieťaťa. Požadovaný minimálny vek dieťaťa záleží od konkrétnej banky. Slovenská sporiteľňa vekové obmedzenie nemá. OTP banka uvádza vek 6 rokov pri samostatnom bežnom účte a vek od 0 do 17 rokov pri sporiacom účte pre deti. Dexia banka vyžaduje minimálny vek 10 rokov.

Nahliadanie do účtu dieťaťa umožňuje rodičom lepšiu kontrolu nad narábaním dieťaťa s finančných prostriedkami na jeho účte. Rodičia môžu vidieť transakcie účtov dospelých detí, len ak sú uvedení ako disponenti účtov. Dexia banka umožňuje prepojenie účtov s inými účtami pri produkte detský sporiaci účet. Klienti - rodičia vykonávajú prevody na detský sporiaci účet bezplatne a môžu stanoviť limity pre výbery z bankomatu. „Tieto obmedzenia sa však týkajú najmä klientov Axion, vo veku od 10 - 15 rokov, kedy si zvykajú na hospodárenie s peňažnými prostriedkami na svojom účte. Po dosiahnutí vekovej hranice 18 rokov si svoje limity na prevod prostriedkov cez e-Banku menia podľa svojich potrieb,“ hovorí pre BANKY.sk Michal Fúrik, manažér pre externú komunikáciu a PR Dexia banky.

Čo sa týka VÚB banky, až do veku 18 rokov dieťaťa sú jedinými oprávnenými osobami, ktoré môžu disponovať s účtom, zákonní zástupcovia dieťaťa. „Samotné dieťa môže s prostriedkami na účte narábať prostredníctvom platobnej karty, nemôže však meniť podpisové vzory, meniť si limity na karte či podpisovať dodatky k účtu,“ vysvetľuje pre BANKY.sk hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová. Ak má dieťa do 15 rokov, rodič mu môže určiť limit od 10 do 200 eur, staršiemu dieťaťu od 10 do 1000 eur pri neembosovanej karte alebo od 10 do 2500 eur pri embosovanej karte. Touto kartou dieťa čerpá prostriedky z účtu rodiča.
Foto: flickr.com