Ako ušetriť pri zahraničnej platbe

Autor: Andrej Dorič
01.03.2011 (11:45)

Veľa klientov bánk si v tomto čase už rezervuje ubytovanie na leto v zahraničí. Ako poslať zálohu za bývanie čo najlacnejšie?


Prevod peňazí do zahraničia nie je zadarmo. Výška poplatkov závisí od krajiny, kde platbu posielate, od jej výšky, ale aj od toho, v akom formáte vypíšete prevodný príkaz. Všeobecne platí, že prevody peňazí za hranice sú lacnejšie cez internet banking ako na pobočke. Na internete však vám nemá kto bezprostredne poradiť. Ak ste v úzkych, treba volať infolinku.

Peniaze do Česka ako doma
Pri posielaní peňazí si v prvom rade zistite, či je krajina prijímateľa súčasťou EÚ a Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP). Do týchto krajín, kde napríklad patrí aj Česko, ale nie Chorvátsko, sú prevody vo všetkych slovenských bankách lacnejšie. V ČSOB za poslanie 100 eur do Českej republiky zaplatíte 15 centov elektronicky a 85 centov na pobočke. V UniCredit Bank vás tento prevod výjde ešte lacnejšie, na 12 centov cez internet a 60 centov na pobočke. Klienti, ktorí majú zriadený balík služieb v Slovenskej sporiteľni môžu zrealizovať platbu prostredníctvom elektronického bankovníctva v rámci EHP zadarmo. Ak balík služieb nemáte, zaplatíte elektronicky 15 centov a na pobočke 1,20 eur.

Chorvátsko je drahšie

Do Chorvátska, ktoré nemá euro a ani nie je členom EHP, si už za prevod 100 eur zaplatíte viac. Banky to spoplatňujú percentom z prevádzanej sumy a majú aj dolné a horné limity. V ČSOB vás výjde odchádzajúca platba zadaná elektronicky na 0,4% - minimálne 10 eur a maximálne 38,17 eur. Na pobočke je to 0,5% - minimálne 18 eur, maximálne 49,79 eur. V UniCredit Bank je poplatok za prevod do Chorvátska na pobočke vo výške 1% zo sumy, minimálne 10 maximálne 100 eur + poplatky iných bánk. V prípade elektronicky zadanej platby zaplatíte 1%, minimálne 5 a maximálne 65 eur plus prípadné poplatky iných bánk. Slovenská sporiteľňa má poplatky fixné. Za poslanie peňazí do Chorvátska zaplatíte 10 eur cez internet a 20 eur na pobočke. V Tatra banke vás prevod elektronicky výjde na 10 eur.

Zistite si sesterské banky
Ušetriť na zahraničnom prevode môžete, ak je banka chorvátskeho prijímateľa v rovnakej bankovej skupine ako vaša slovenská banka. Ak platíte do chorvátskej banky, ktorá je v skupine Erste, kde je Slovenská sporiteľňa. Elektronicky to bude stáť 5 eur a na pobočke 15 eur. Ak posielajú platby v eurách klienti ČSOB do inej banky v rámci skupiny KBC, tak platia nižšie poplatky a ich platby sú rýchlejšie zrealizované. Navyše, v prípade zaslania cezhraničnej platby v akejkoľvek mene v prospech klienta ČSOB ČR, je táto platba spoplatnená rovnako, ako tuzemský prevod, teda 15 centov cez internet a 85 centov na pobočke,“ dodáva Zuzana Francúzová, hovorkyňa ČSOB banky. Zvýhodnené poplatky sú aj za prevod do bánk v rámci skupiny UniCredit, kedy klient zaplatí poplatok za prevod na pobočke vo výške 0,4 % zo sumy, minimálne 5 a maximálne 50 eur a 0,3 % - minimálne 5 maximálne 33 eur za elektronický prevod. „Takýto poplatok by klient slovenskej UniCredit Bank zaplatil, ak by príjemcom platby bol klient Zagrebačka Banky v Chorvátsku, ktorá je členom skupiny UniCredit,“ dodáva Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. Napokon aj prevody v eurách v prospech klientov bánk skupiny Raiffeisenbank sú realizované s 20% zľavou z poplatku za spracovanie prevodu. „Ďalšou výhodou je skrátenie doby spracovania o dva pracovné dni,“ dodáva Boris Gandel, hovorca Tatra banky. Do Česka navyše môžete posielať prevod aj v českých korunách za lacnejšie. Klient Tatra banky zaplatí 1,66 eur bez ohľadu na výšku zasielanej sumy.

Pozor na kódy
Ak nechcete byť pri prevode peňazí prekvapený, že vám zaslaná suma nedošla k príjemcovi celá, ale na ceste si z nej strhla poplatok aj korešpondenčná banka, musíte byť opatrní pri zadávaní kódu platby. Pri kóde SHA sa delíte o náklady na platbu s prijímateľom. Vtedy vám môže zo zasielanej sumy ubudnúť poplatok korešpondenčnej banky, a preto treba zaslať vyššiu sumu o poplatok, ako chce príjemca. „Pri úhradách do krajín EHP vo všetkých menách členských štátov je povinný kód spoplatnenia SHA,“ dodáva Francúzová. Ak chcete, aby bol váš cezhraničný prevod do Česka spracovaný ako Europlatba, je potrebné, aby ste zadali aj správny IBAN kód a BIC kód banky. „V prípade, že by niektorá z vyššie uvedených podmienok nebola splnená, tak poplatky za prevod budú zaúčtované ako pri štandardnej platbe do zahraničia,“ vysvetľuje Ďuďáková.

Ak zadáte kód OUR, tak všetky poplatky hradíte vy ako zasielateľ a vaša banka vám ich strhne nie zo zasielanej sumy, ale z účtu. Napokon pri kóde BEN, všetky poplatky hradí príjemca.

Ak by ste platbu zo zahraničia prijímali na váš účet, aj za to si zaplatíte. V ČSOB banke, ak máte balík služieb, tak neplatíte nič extra, ak ho nemáte, tak 15 centov. Rovnaký poplatok je aj v Slovenskej sporiteľni. V Tatra banke, ak nemáte balík služieb, zaplatíte 12 centov.
Zdroj: banky, Foto: flickr.com