Banky vám skorý odchod zúčtujú

Autor: redakcia
29.07.2011 (09:45)

Oplatí sa počkať rok a na poplatkoch za odchod ušetríte. 

Ak sa rozhodnete pre zrušenie účtu v banke a máte ho viac ako jeden rok, dajte si pozor na trvalé príkazy. „Ideálnym riešením pre klienta by bolo, aby klient požiadal o zatvorenie účtu po zrealizovaných trvalých príkazoch,“ radí Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. Požiadať o zrušenie účtu však môžete kedykoľvek a platby, ktoré sú štandardne zrealizované automaticky na základe trvalých príkazov, môžete uhradiť manuálne cez internetbanking alebo z nového účtu. Podľa Zuzany Francúzovej, hovorkyne ČSOB nie je dôležité, kedy klient účet zatvorí. „Ak si napríklad dnes zavrie účet, otvorí si nový a nastaví si na ňom trvalé príkazy a bude mať na ňom dostatok peňazí, trvalý príkaz sa zrealizuje hoc aj v prvý deň po otvorení,“ uvádza.

Ak si chcete presúvať s účtom aj trvalé príkazy do inej banky, môžete využiť aj medzibankový presunu účtu alebo Switching. Presun však môže trvať aj jeden mesiac. „Tým, že do tohto procesu vstupujú tri strany – pôvodná banka, nová banka a klient - je presun trvalých platieb a inkás do novej banky časovo náročnejšie,“ vysvetľuje Marek Michlík, PR manažér Zuno bank. Za túto službu by ste nemali platiť žiaden poplatok, ale len vtedy, ak máte účet dlhšie ako jeden rok. Keď ste klientom banky kratšie, ušetríte, ak si trvalé príkazy zrušíte sami cez internet. V UniCredit bank na pobočke zaplatíte za zrušenie účtu 1,66 eura. Zrušenie debetných a kreditných kariet je v tejto banke bezplatné. V ČSOB banke vás vyjde zrušenie účtu do roka lacnejšie elektronicky, a to na 50 centov za jeden príkaz. Takže, ak máte napríklad príkazov päť, zaplatíte 2,50 eur. Na pobočke zaplatíte za každý príkaz až dve eura. V Zuno bank je zrušenie účtu bezplatné bez ohľadu na to, ako dlho máte účet otvorený. V UniCredit Bank zaplatíte pri účte do roka aj za zrušenie Online Bankingu, a to 3,30 eur.

Ak si účet zrušíte na konci mesiaca a nemáte na ňom všetko vysporiadané, je možné, že si zaň zaplatíte aj v ďalšom mesiaci. „Banka klientovi účet nezruší skôr, ako si klient vysporiada všetky svoje záväzky voči súčasnej banke,“ upozorňuje Ďuďáková. Banky zvyčajne zrušia vás účet do jedného mesiaca po doručení žiadosti o zrušenie zo strany klienta. Ak k účtu nemáte kartu alebo iné produkty či povolené prečerpanie, tak vám banka môže účet zrušiť v deň doručenia žiadosti. „Ak je klient na účte v mínuse alebo je účet blokovaný, jeho zrušenie je procesne náročnejšie,“ dodáva Michlík. V ČSOB banke sa prvý a posledný mesiac poplatok za vedenie účtu neplatí.
 
Zdroj: banky,