Úverový trh je ťažko predvídateľný

Autor: Jozef Ryník
06.10.2011 (10:15)

Zita Zemková, generálna riaditeľka OTP Banky vidí jej budúcnosť je v retaili a medzi malými a strednými firemnými klientmi. Podľa nej táto jeseň praje vkladom, ľudia sú v súčasnosti opatrnejší a radšej sporia.  

Vyštudovali ste ekonómiu ako ste sa dostali k bankovníctvu?
Vyštudovala som Fakultu riadenia výrobných odvetví na Ekonomickej Univerzite v Bratislave. Po škole som plánovala doktorandské štúdium a kariéru na akademickej pôde. Skúsila som si však podať aj prihlášku aj do Štátnej banky Československej a svoju kariéru som začala na jej pobočne v Rimavskej Sobote.

Čo ste tam mali na starosti?
Riešila som firemné úvery hlavne pre priemysel. Už v roku 1987 som prešla pracovať do Bratislavy, kde som mala na starosti úverovanie investičnej výstavby pre chemický priemysel.

Po pôsobení v Štátnej banke Československej ste prešli do VÚB. Aký bol rozdiel pracovať v súkromnej a štátnej banke?
Rozdiel bol veľký. Bola som v tíme, ktorý transformoval ŠBČS na komerčnú VÚB a preto som stála už pri jej zrode. Väčšina ľudí nemala skúsenosti s komerčným bankovníctvom. Učili sme sa priebežne a praxou. Vychádzali sme z vedomostí starších kolegov, ktorí už pracovali v súkromnom bankovníctve. Súkromná banka je v porovnaní so štátnou univerzálnejšia a svoje aktivity realizuje na iných princípoch a zákonoch ako štátne banky. Súkromné banky sa dnes venujú hlavne retailu, korporátnym klientom a investičnému bankovníctvu.

Na akých pozíciách ste pracovali vo VÚB?
Na začiatku som pracovala v investičnom bankovníctve, hlavne v oblasti poradenstva a primárnych emisii cenných papierov. Pripravovala som finančné analýzy spoločnosti.

Prečo ste odišli do Investičnej a rozvojovej banky?
Človek má v živote niekedy pocit, že potrebuje zmenu. Práve v tomto čase som dostala ponuku na zaujímavú pozíciu v IRB, ktorá bola v tom čase pred privatizáciou. Niekoľko rokov bola v nútenej správe a tak zaostávala vo vývoji oproti iným komerčným bankám. Keď som nastúpila na novú pozíciu dosť dlho mi trvalo kým som si zvykla na „nové podmienky“. IRB banka bola v porovnaní s VÚB asi desať krát menšia a ťažko sa mi zvykalo na menšie čísla.

Ako sa zmenila IRB po jej kúpe OTP Bankou?
Zmena bola veľmi výrazná. Nový majiteľ priniesol aj nové know-how, vytvoril nové portfólio produktov, zmenil procesy a rozšíril pobočkovú sieť.

Aké pozadie má OTP Banka v Maďarsku?
OTP Banka v Maďarsku má viac ako 60 rokov a veľkosťou pripomínala našu Slovenskú sporiteľňu. V Maďarsku je OTP Banka veľmi silná a keď sa tu povie „idem do banky“, každý tým myslí OTP Banku. Banka má aj v súčasnosti na maďarskom trhu dominantné postavenie, aj keď konkurencia je silná.

OTP Banku som vnímal ako silnú v agrosektore stále to platí?
V rokoch 2006-2007 sme boli silní v tomto sektore. Mali sme dostatok likvidity a zameranie na agrosektor bola stratégia manažmentu. Naša orientácia na agrosektor však pretrváva naďalej. V kríze sa však ukázalo, že rozhodnutie orientovať sa na veľkých korporátnych klientov nebolo najšťastnejšie. Stredne veľká banka by sa nemala príliš angažovať v úveroch pre veľké podniky. Mnohé úvery nám zlyhali a tak sme k nim v ďalších rokoch 2009-2010 tvorili opravné položky. Od roku 2008 sme boli opatrnejší.

To je aj dôvod prečo ste sa rozhodli zamerať na retail?
Áno, ale okrem retailu sa zameriavame na segment SME, teda na malé a stredné firmy. Pomaly sa však vraciame aj k agroúverom.

Ako sa chystáte prilákať nových klientov v silnej konkurencii? Plánujete na jeseň nejaké akcie?
Táto jeseň praje vkladom. Ľudia sú opatrnejší a viac sporia. Od septembra sme priniesli nový termínovaný vklad s rastúcim úrokom. O tento vklad je veľký záujem a objem predaja nám denne rastie. Tento nárast hodnotím pozitívne. Pri niektorých viazanostiach termínovaných vkladov ponúkame klientom najvýhodnejšie podmienky zhodnotenia úspor na trhu.

Dokedy môžu banky dvíhať úroky na vkladoch a budú nasledovať aj vyššie úroky na úveroch?
Je ťažké jednoznačne predpovedať, ako sa bude trh úverov vyvíjať. Okrem sadzieb Európskej centrálnej banky ho silne ovplyvňuje aj konkurenčné prostredie. Každá banka má vlastnú úrokovú politiku. Menšie banky, ktoré majú horšiu likviditu sa správajú inak ako veľké banky. Predpokladám však, že úroky na vkladoch sa už veľmi dvíhať nebudú. Rovnako predpokladám, že ani úroky na úveroch už nebudú klesať v tempe minulého roka.

Agentúra Moody‘s vašej banke znížila v auguste rating čo to znamená pre banku a pre jej klientov?
Rating zaujíma viac veľkých firemných a inštitucionálnych klientov. Na retailových ani korporátnych klientov nemá táto zmena žiaden vplyv a služby im budeme poskytovať rovnako ako doposiaľ. Ukončenie spolupráce s agentúrou Moody´s sme zvažovali už dlhšiu dobu a v auguste sme požiadali o ukončenie hodnotenia.

Na pôde bankovej asociácia sa viedla nedávno diskusia o zavádzaní zákazníkov pri ročných výnosoch. Čo si o tom myslíte je to zavádzanie?
Banky sa v týchto prípadoch snažili využiť príležitosť ako zatraktívniť relatívne nízke úrokové sadzby. Argument NBS o tom, že je korektné uvádzať úroky na ročnej báze však považujem za opodstatnený.

V Maďarsku majú bankovú daň na Slovensku už je tiež prijatá vládou. Poškodí jej zavedenie na Slovensku vaše podnikanie?
So zavedením bankovej dane sme počítali už dávnejšie a budeme musieť tieto náklady kompenzovať. V žiadnom prípade sa to však neodrazí na vyšších poplatkoch pre klientov. Šetriť budeme skôr na režijných nákladoch, prehodnotíme rentabilnosť pobočiek a zatvoríme tie, ktoré nie sú pre banku dostatočne efektívne.  
Foto: OTP banka