Slováci si rýchlo zvykajú na bezkontaktné karty

Autor: Ľudovít Petržala
10.10.2011 (14:00)

Zaplatiť v obchode len tým, že nad terminálom prejdeme kartou, hodinkami alebo mobilným telefónom začína byť populárne aj medzi Slovákmi. Počet bánk, ktoré túto možnosť ponúkajú stále rastie. 

Záujem o bezkontaktné platobné karty (BPK) stále rastie. O tom svedčí aj fakt, že banky, ktoré tieto produkty nemali, plánujú ich zaviesť. Ako posledná sa zatiaľ k „bezkontaktným bankám“ pridala VÚB banka. Od 1. januára začala vydávať BPK v podobe Bratislavských mestských kariet. O tie prejavilo záujem 15 500 klientov a ich počet by mal do konca roka vzrásť na 18 500. Ich vydanie je bezplatné a pri znovuvydaní (po strate, krádeži...) sa platí poplatok vo výške 3 eurá. Približne 3 týždne dozadu VÚB začala túto službu vydávať aj s kartou VISA Inspire. O tie prejavilo záujem 3000 klientov a do konca roka by mal byť nárast, ako predpokladá hovorkyňa Alena Walterová, na 12 000 klientov. Kartu je možné získať bezplatne v rámci Flexiúčtu a Seniorkonta. Inak stojí 8,30 eur za jeden rok, ale jej znovuvydanie je bezplatné. Banka si za bezkontaktné platby účtuje ako pri akejkoľvek inej platbe debetnou kartou, a to 0,15 eur.

Pri bezkontaktnej karte VISA Inspire VÚB banka v prípade zneužitia karty prostredníctvom bezkontaktnej platby kryje klientovu spoluúčasť na škode až do výšky 100 eur. Pri zneužití Bratislavskej mestskej karty prostredníctvom bezkontaktnej platby je krytie také rovnaké, ale podmienkou je zriadenie služby zasielania SMS správ o transakciách.

Pre porovnanie, Tatra banka po roku od zavedenia bezkontaktnej technológie má 36,5% platobných kariet bezkontaktných. A predpokladajú, že do roka 2013 bude túto službu mať 100% kariet, aj vzhľadom na to, že všetky nové karty ňou disponujú a zatiaľ len 1% klientov túto službu nechce. Priemerná výška bezkontaktnej transakcie sa pohybuje na úrovni 8,7 eur. Poplatky sa zasa riadia bežným cenníkom banky a BPK dostanete zadarmo v rámci balíka služieb. Mimo balíka je spoplatnená 1 eur / mesiac a za jednu transakciu zaplatíte 0,13 eur.

V polovici mája zasa UniCredit Bank uviedla na trh ďalšiu platobnú kartu s využitím technológie PayPass – tzv. Stick Air kartu vo forme nálepky, ktorú je možné nalepiť kdekoľvek aj na zadnú stranu mobilu. Ide o medzinárodnú platobnú kartu MasterCard vydanú k účtu. Nálepkou StickAir je možné platiť na všetkých miestach, kde sa nachádzajú bezkontaktné POS terminály s označením PayPass. Platby možno realizovať nielen na území Slovenska, ale aj vo viac ako 40 krajinách po celom svete. Na Slovensku je momentálne vyše 3300  terminálov a ich počet neustále rastie.

Vo všeobecnosti platí, že počet platieb nie je obmedzený, ani limitovaný lokalitami – bezkontaktné platby je možné realizovať bez PIN alebo podpisu v nízkej hodnote do 20 eur na území SR, v zahraničí môže byť aj iný limit. Bezkontaktná platba môže byť zrealizovaná aj vo vyššej sume, vtedy však držiteľ karty zadáva PIN kód. Bezkontaktnú kartu je možné použiť priložením k platobným terminálom označených logom PayPass alebo payWave (podľa toho, či ide o kartu s logom Maestro alebo VISA).

Medzi banky, ktoré plánujú BPK ešte len zaviesť patrí Slovenská sporiteľňa. Tá by ich chcela zaradiť do svojho portfólia v priebehu prvého polroku 2012 a ZUNO pravdepodobne v druhom polroku 2012.

Pozri tiež:
Bezkontaktné platby umožnia aj ďalšie banky
 
Zdroj: VÚB, Tatrabanka, Unicredit, SLSP, Zuno,