Rodinné zľavy na účtoch sú napojené na vernosť

Autor: Andrej Dorič
21.02.2012 (07:00)

Manželia môžu na účtoch v jednej banke ušetriť aj polovicu poplatkov, ale len keď sú verní sebe aj banke.

Banky na Slovensku odmeňujú za vernosť aj rodinných príslušníkov. Najmä manželia môžu pri založení účtov v tej istej banke ušetriť. Od januára tohto roku OTP Banka Slovensko ponúka pre klientov tzv. manželskú zľavu. Je určená pre manželov, ktorí majú vedené dva samostatné účty s balíkom služieb PLUS, EXTRA alebo MAX vo výške 50 % z mesačného poplatku za balík služieb (na účte každého z manželov). „Podmienkou pre poskytnutie manželskej zľavy je predloženie sobášneho listu alebo iného hodnoverného dokladu, z ktorého je zrejmé, že klienti sú manželia,“ dodáva Zuzana Krenyitzká, hovorkyňa OTP banky.

Manželská zľava v OTP banke sa navyše môže kombinovať so zľavou získanou na základe kreditných obratov alebo na základe priemerných denných vkladov a môžete na základe kombinovanej zľavy získať zľavu na poplatkoch vo výške 100%. Polovicu poplatkov vám OTP banka odpustí v balíku Plus ak máte minimálny objem kreditných obratov v eurách za mesiac 550 eur alebo máte uložený v banke 20 tisíc eur. Úplnú zľavu z poplatkov dostanete v tomto balíku ak máte obraty vo výške 1500 eur mesačne alebo zostatky v banke vo výške 30 tisíc eur. Pri balíku služieb Max sú sumy ešte vyššie. Pri základnom balíku Base dostanete 100% zľavu ak máte obraty na účte 330 eur mesačne.

Pri manželských účtoch ide v OTP banke vždy o dva samostatné účty a navyše zľava je naviazaná iba na drahšie balíky Plus a Max. Pri základnom balíku Base manželská zľava nie je. Dobrá správa je, že manželská zľava nie je časovo limitovaná. „Zruší sa v prípade, ak klienti prestanú spĺňať podmienky, teda už nie sú manželia,“ vysvetľuje Krenyitzká.

VÚB banka ponúka manželom jeden spoločný účet namiesto dvoch samostatných. Navyše spoločný účet si môžu zriadiť aj partneri, ktorí nemusia byť manželia, ale aj rodinní príslušníci. Vo VÚB sa môžu manželia rozhodnúť, či budú obaja rovnocennými vlastníkmi účtu alebo jeden z manželov je majiteľom účtu a druhý manžel je len disponent. „To znamená, že manžel, ktorý je disponent, nemôže robiť zmluvné úkony týkajúce sa účtu, ale so súhlasom majiteľa účtu môže voľne disponovať s finančnými prostriedkami na účte,“ vysvetľuje Alena Walterová, hovorkyňa VÚB.

Výhoda spoločného účtu je v tom, že poplatky za vedenie účtu platíte iba raz. Môžete lepšie narábať so spoločnými financiami a lepšie skontrolovať, na čo sa míňajú peniaze v domácnosti najviac, kde je možné ušetriť. „Napokon je lepšia možnosť v prípade úmrtia jedného z majiteľov účtu účet zostáva plne k dispozícií druhému majiteľovi,“ dodáva Walterová. Nevýhoda takého účtu môže byť v tom, že ak jeden partner míňa viac peňazí na veci, s ktorými druhý partner nesúhlasí môže to vyvolať rodinné nezhody.
VÚB banka, na rozdiel od iných bánk, neponúka preddefinované balíky, ale umožňuje manželom či partnerom zložiť si Flexiúčet podľa vlastných predstáv a potrieb. Ceny Flexiúčtu sa pohybujú od 1,50 do 9 eur podľa počtu produktov, ktoré si doň zaradíte. Výšku poplatkov za tento účet si manželia môžu znížiť tiež vernostným programom. Ak objem peňazí, ktoré zveríte VÚB banke dosiahne sumu 20 tisíc eur, budete mať účet bezplatne.

Na spoločnom účte vo VÚB môžete robiť transakcie spoločne, alebo samostatne. „To znamená, keď sa manželia rozhodnú, že chcú disponovať s účtom spoločne, každý prevodný príkaz musia podpísať obidvaja. V druhom prípade realizujú finančné transakcie každý samostatne. Povolenú výšku transakcií, či už pre druhého manžela alebo dieťa, nastaví majiteľ účtu,“ dodáva Walterová.

Na slovenskom trhu sú aj banky, ktoré neposkytujú manželské zľavy na účtoch. Slovenská sporiteľňa v súčasnosti neposkytuje žiadne zľavy na základe príbuzenského vzťahu.
 
Pozrite si tiež:
Bezkontakné platby sú stále populárnejšie
OTP banka ponúka kríženca sporenia a bežného účtu 
Presuny medzi účtami v jednej banke nie sú vždy zadarmo



Zdroj: banky,