Banky investujú do ochrany platieb kartou

Autor: Andrej Dorič
15.03.2012 (07:00)

Slováci platia platobnými kartami stále častejšie a to nielen u obchodníkov, ale aj cez internet či telefón. Ako vám vaša banka platby ustráži?  
 
Tatra banka je už tradične silnou bankou v oblasti internetbankingu. Používa na ochranu platieb technológie a postupy, ktoré sú v súlade so svetovými bezpečnostnými štandardami ako SSL protokol, EV certifikát (Extended Validation Certificate), digitálne certifikáty či EMV. Z autorizačných zariadení Tatra banka využíva už dlhšie čítačky na karty. „Čítačka, využíva špeciálnu funkciu CAP/DPA čipových platobných kariet, čím poskytuje vyššiu bezpečnosť pri komunikácii s bankou,“ informuje Boris Gandel, hovorca Tatra banky. 

Čítačka má bezpečnostnú výhodu v tom, že je previazaná na vstupné údaje z transakcie. Pri potvrdzovaní prevodných príkazov sa do čítačky uvádzate aj údaje o sume a účte príjemcu, teda vygenerovaný kód je závislý od zadávanej platby. „V prípade pozmenenia uvedených transakčných údajov bude platba odmietnutá,“ dodáva Gandel. Podľa hovorcu čítačka s kartou je dnes najbezpečnejším nástrojom svojho druhu na svete, ktorý sa nepodaril žiadnym hakerom dosiaľ prelomiť.

ČSOB používa na ochranu platieb pomocou identifikačného čísla, PIN kódu a SMS kľúča, ale aj čítačky čipových kariet. Andrea Lazar, riaditeľka odboru Komfort platieb ČSOB, radí pri SMS notifikácii nepoužívať verejné počítače v internetových kaviarňach. „Ich použitie na prácu s elektronickým bankovníctvom nie je bezpečné, pretože ich klient nemá úplne pod kontrolou a nemá možnosť ovplyvniť ich bezpečnostné nastavenia,“ dodáva.

UniCredit Bank ponúka klientom možnosť výberu medzi elektronickým tokenom alebo zasielaním autorizačných SMS. „Elektronický token je malá kalkulačka s prístupom chráneným PIN-om. Toto zariadenie sa zmestí aj do peňaženky a je v súčasnosti považované za jeden z najsofistikovanejších autorizačných nástrojov,“ informuje Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank.

Nedôvera klientov sa stratila
Čítačka s kartou je síce bezpečný, ale nie veľmi rýchly a pohodlný nástroj na platenie účtov. Napriek tomu, skúsenosti Tatra banky so zavedením čítačky sú pozitívne. „Drvivá väčšina klientov, ktorá najskôr pristupovala ku karte a čítačke s nedôverou a dokonca sa ju zdráhala použiť, je s týmto nástrojom po vyskúšaní spokojná a nevrátila by sa späť k pôvodným nástrojom,“ dodáva Gandel. Podľa hovorcu Tatra banky mnohí klienti si uvedomujú, že GRID karta je dnes už prekonaný a z bezpečnostného hľadiska nedostatočný autentifikačný nástroj. Taktiež SMS notifikácie môžu byť za istých okolností zneužiteľné. V prípade nedostupnosti pokrytia signálom mobilného operátora vám navyše banka nemôže garantovať doručenie SMS kódu. 

Pohodlie ovládania čítačky pre mobilné telefóny je v Tatra banke zabezpečené tak, že je sprístupnená aj funkcionalita fotenia QR kódov priamo z prostredia nového Internet bankingu. „Klientom tak odpadá nutnosť prepisovania údajov do zariadenia, ale pohodlným spôsobom môžu generovať kódy pre autorizáciu platieb,“ dodáva Gandel. 

ČSOB nezaznamenala negatívne reakcie či už na používanie čipovej karty, ktorú vo zvýšenej miere využívajú klienti z podnikateľského segmentu, alebo SMS notifikáciu.

Nakupujte u overených obchodníkov
Ak nechcete pri platení kartou prísť o peniaze, banky radia nakupovať u overených predajcov. „ V záujme klientov máme svojich zazmluvnených obchodných partnerov, ktorí sú preverení a údaje z karty klienta komunikuje klient banke, nie obchodníkovi. Klienti týchto predajcov nájdu na našej webovej stránke v sekcii Shopping zóna,“ informuje Gandel. 

ČSOB ponúka pre bezpečnejšie platby na internete službu Zabezpečená internetová platba. Podľa Andrey Lazar ktorá je táto platba najbezpečnejšou platbou s kartou cez internet, lebo každá transakcia sa overuje jedinečným SMS kódom, ktorý je zaslaný na váš mobilný telefón. „Ak by sa niekto dostal k údajom z klientovej platobnej karty neuskutoční platbu bez tohto kódu,“ dodáva Lazar. 

Ďuďáková z UniCredit bank radí, že k prihlasovacím údajom a autorizačným nástrojom, akými sú SMS notifikácie sa treba správať ako ku kľúčom od domu alebo ku kódu od trezora. „S platobnou kartou je potrebné zaobchádzať rovnako obozretne ako s hotovosťou. My klientom odporúčame, aby neposkytovali údaje o karte cez telefón,“ dodáva hovorkyňa UniCredit Bank.

Pozrite si tiež:
Bezkontakné platby sú stále populárnejšie 
Tatra banka zavedie bezkontaktné platby cez mobil 
mBank ponúka cestovné poistenie k platobnej karte
 
Zdroj: banky,