Banky vám na bývanie nepožičajú celú sumu ľahko

19.03.2012 (15:30)

V individuálnych prípadoch vedia banky poskytnúť hypotéku do výšky 100 % hodnoty zabezpečenej nehnuteľnosti, no musí to byť klient s dobrou bonitou a nízkym rizikom.  
  Kým krízový rok 2009 bol prísny na úverovanie, v súčasnosti získať úver v 100-percentnej výške nie je opäť ničím výnimočným a v individuálnych prípadoch vedia banky vyjsť v ústrety. "Poskytovanie úverov s vyšším objemom k pomeru zabezpečenia sa stalo dostupnejšie ako v krízovom období," povedala riaditeľka odboru Bývanie a mobilita ČSOB Dáša Polláková. Avšak situácia z roku 2008 sa zatiaľ ešte neopakuje, keď banky bežne ponúkali napríklad hypotéky do výšky 120 %. Viac ako 100-percentné hypotéky neposkytuje žiadna z oslovených bánk.

Slovenskej sporiteľni čerpalo vlani úver vo výške 100-percentného zabezpečenia asi 15 % klientov, pričom spravidla išlo podľa hovorcu Štefana Frimmera o klientov s dobrou bonitou, resp. nízkym rizikom. Tento percentuálny podiel sa drží v posledných dvoch troch rokov podľa Frimmera zhruba na rovnakej úrovni. Vo VÚB banke tvoria hypotéky nad 90 % z hodnoty nehnuteľnosti na celom portfóliu takmer 30 %. 

V ČSOB môžu klienti získať úvery do výšky 90 % hodnoty zabezpečenej nehnuteľnosti a v individuálnych prípadoch vie poskytnúť aj 100-percentné prefinancovanie. Slovenská sporiteľňa podľa Frimmera dlhodobo poskytuje úvery aj na viac ako 70 % hodnoty zabezpečenej nehnuteľnosti. "Aj v minulosti sme ako jedna z mála slovenských bánk neobmedzili poskytovanie úverov a vybraným klientom sme poskytovali úvery na bývanie do 100 % hodnoty zabezpečenia," povedal Frimmer. 

Stopercentné hypotéky poskytuje aj UniCredit Bank a aj VÚB banka. Taktiež Tatra banka, ktorá podmienky v posledných pár rokoch ani nemenila. Ako totiž povedal hovorca Tatra banky Boris Gandel, banka sprísnila podmienky v období, keď padla Lehman Brothers v roku 2008 a následne ešte v roku 2009 boli chvíľu sprísnené. "No potom sme sa vrátili do starých koľají v poskytovaní úverov na bývanie," povedal Gandel. 

Podľa Pollákovej platí, že objem finančných prostriedkov, ktoré môže banka klientovi požičať, závisí od jeho bonity. Banky hodnotia príjmy a aj výdavky. V prípade, že klient má iné úvery, dôležitá informácia pre banku je podľa Ďuďákovej aj predchádzajúca platobná disciplína klienta. Pri hodnotení klienta sa Slovenská sporiteľňa zaujíma komplexne o jeho finančnú situáciu, do úvahy berie aj sociodemografické údaje o klientovi, či majetkové pomery.

Výška poskytnutého úveru závisí podľa hovorkyne VÚB banky Aleny Walterovej aj od hodnoty a typu založenej nehnuteľnosti a tiež od lokality, kde sa nehnuteľnosť nachádza. 

Podľa hovorkyne UniCredit Bank Zuzany Ďuďákovej má slovenský bankový trh dostatok zdrojov pre financovanie úverov. A ak niekto zvažuje hypotéku, stále je podľa nej výhodné obdobie z hľadiska úrokov a aj cien nehnuteľností. "Úrokové sadzby na hypotekárnych úveroch sú stále priaznivé a predpokladá sa, že v najbližších mesiacoch tento stav potrvá," povedala Ďuďáková. O atraktívnosti úverových podmienok svedčí podľa Walterovej aj záujem zo strany klientov, pričom počet poskytnutých hypoték má rastúcu tendenciu. Podľa Pollákovej sa situácia na slovenskom hypotekárnom trhu zastabilizovala. 

Pozrite si tiež:
Úver pri príjmoch zo zahraničia dostanete, ale nie všade 
Príjmová hranica na zvýhodnenú hypotéku preskočí 1000 eur
Úvery v banke splácajte načas, ušetríte
Zdroj: SITA,