Lacné hypotéky vám umožnia kúpiť si väčší byt

Autor: Ľudovít Petržala
14.10.2013 (07:00)

Banky tvrdia, že vďaka lacnejším hypotékam si Slováci s priemerným platom môžu dovoliť kúpiť väčší byt.  
 
BANKY.sk zisťovali ako finančné domy vnímajú vývoj hypoték na Slovensku za posledné obdobie, aké trendy predpokladajú do budúcnosti a napokon aký je priemerný profil žiadateľa o hypotéku.

Trh s nehnuteľnosťami sa oživil


Podľa Maríny Masárovej, hovorkyne Tatra banky, sa dá celý vývoj na trhu s hypotekárnymi úvermi v priebehu tohto roku hodnotiť veľmi pozitívne. K oživeniu došlo na celom Slovensku a obdobný pozitívny trend sa dá očakávať aj v priebehu budúceho roku.

Za výrazným oživením trhu podľa Mareka Gábriša, analytika ČSOB, stojí nielen zlepšovanie pomeru medzi cenami a mzdami, ale aj postupný pokles úrokov na najobľúbenejšie hypotéky (s fixom od 1 do 5 rokov). Tie klesli ku koncu júla na nové historické minimum a medziročne boli nižšie o 80 bázických bodov. Od začiatku roka klesli o 66 bázických bodov.

Podľa údajov z VÚB banky si priemerne zarábajúci človek v niektorých regiónoch môže teraz dovoliť kúpiť na hypotéku aj o dve tretiny väčší byt v porovnaní s rokom 2008. V tomto ohľade si najvýraznejšie polepšili v prešovskom kraji, kde bol zaznamenaný nárast dostupnosti bývania až o 70%. Najnižší nárast bol v banskobystrickom kraji (45%). V bratislavskom kraji si zasa priemerne zarábajúci človek môže dovoliť o 50% väčší byť v porovnaní s rokom 2008.

Aký veľký byt (v m2) si môže priemerne zarábajúci dovoliť?*


VUB graf
* predpoklady: príjem= priemerná hrubá mzda v regióne, vlastné zdroje= 20% ceny bytu, splátka hypotéky k príjmu= 30%
Zdroj: NBS, ŠÚSR, VUB


Priemerný profil klienta


Pri charakterizovaní priemerného profilu klienta sa viac-menej všetky banky zhodujú. Podľa Zuzany Eliášovej, hovorkyne ČSOB má ich priemerný klient vek 35 rokov a častejšie je to muž ako žena. Žiada o hypotéku vo výške 49 276 eur, s priemernou dobou splatnosti 23 rokov a výškou splátok 278 eur mesačne. 

Podľa hovorkyne Tatra banky ich priemerný klient má príjem minimálne 400 eur v čistom.

Vo VÚB banke je najväčší záujem o hypotéky v bratislavskom regióne. Z hľadiska počtu poskytnutých úverov má región tretinový podiel a na celkovom objeme poskytnutých hypoték dosahuje podiel až 45%.

Podľa informácií banky je priemerná výška hypotéky najväčšia v opäť v bratislavskom regióne, až 68 900 eur. Na druhom mieste je Trnava s priemernou výškou hypotéky 45 700 eur a najnižšia je v regióne Banská Bystrica a to 34 800 eur.

Odporucame
Foto: BANKY.sk