Byť ručiteľom sa môže ľahko zmeniť na nočnú moru

Autor: Andrej Dorič
28.10.2013 (07:00)

Ochota pomôcť niekomu v rodine či priateľovi získať lepší úver sa Vám môže vypomstiť. Štatút ručiteľa je záväzok, ktorého sa ľahko nezbavíte. 
 
BANKY.sk zisťovali na čo si dať pozor a čoho sa priam vyvarovať pri ručení za úver. V prvom rade zvážte komu idete ručiť za úver. Či sa mu dá dôverovať a či je naozaj schopný úver aj splácať. Ak ste presvedčený, že to tak je, tak si pozorne postrážte dohodu s ním aj s bankou.

Pred samotným vznikom ručenia by ste sa dlžníkom mali dohodnúť na tom, že jeho pohľadávka bude zabezpečená vašim ručením. "Následne ručenie vzniká jednostranným vyhlásením ručiteľa voči veriteľovi, že v prípade, ak dlžník nebude splácať úver, splatí ho za neho. Pričom ručenie je počas celej doby trvania záväzku a celým majetkom," uvádza právnik Rastislav Kasan v regionálnom týždenníku Pohronie.

Odporucame Ak by sa ručiteľ snažil zbaviť svojho majetku prepisom na deti, manželku či iných známych, veriteľ má právo domáhať sa rozhodnutia, že tieto úkony boli neplatné a exekútor môže aj tento majetok použiť pri exekúcii. Ručiteľ teda nemá možnosť vyhnúť sa splateniu úveru, ak ho pôvodný dlžník prestal splácať. 

V prípade, ak vy ako ručiteľ splatíte dlh veriteľovi teda banke, prechádzajú všetky práva veriteľa na vás. Ručiteľ, ktorý splatil dlh za dlžníka, je následne oprávnený požadovať od tohto dlžníka náhradu za plnenie poskytnuté veriteľovi . V prípade, ak dlžník nie je ochotný vám tento dlh vrátiť, môžete sa svojich nárokov domáhať na súde. V tejto žalobe môžete požadovať aj úroky od času, kedy ste dlžníka prvýkrát požiadali o splatenie dlhu. 

S čím by mal ručiteľ počítať

  • Dôkladne zvážte sumu a ako dlho budete banke zaviazaný.
  • Ručiteľský záväzok nemôže ručiteľ zrušiť len na základe svojho vlastného rozhodnutia. Musí s tým súhlasiť aj banka, aj dlžník. Ten musí nájsť za vás náhradu, alebo ručiť nehnuteľnosťou – teda inak úver zabezpečiť.
  • Úver platíte aj vtedy, ak dlžník zomrie – samozrejme v prípade, ak niekto z rodiny jeho záväzok nepreberie. Preto by ste mali pri písaní úverovej zmluvy trvať na poistení pre prípad úmrtia a neschopnosti splácať úver.
  • Ak už budete musieť splácať dlhy, za ktoré ručíte, odkladajte si výpisy z banky alebo poštové poukážky, ktorými splátky hradíte. A určite sa neskrývajte pred upomienkami.

Banky ručiteľa evidujú čoraz zriedkavejšie

Podľa Maríny Masárovej, hovorkyne Tatra banky, je v poslednom čase badať pokles ručiteľov. To potvrdzujú aj ďalšie banky, ktoré tento typ zabezpečenia úverov už zrušili, ako Slovenská sporiteľňa a VÚB banka.

„Kým pred rokmi bolo bežné, že si ľudia vzali aj ručiteľa, dnes už nie je jednoduché nájsť vhodného a hlavne ochotného ručiteľa na úver. Takáto podmienka by dosť obmedzovala ľudí, ktorí si chcú požičať,“ vysvetľuje Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky. 

Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne, zasa dodáva, že za zrušením štatútu ručiteľa pri úveroch stála aj snaha zefektívniť a zjednodušiť úverovú politiku.

To, že inštitút ručiteľa pomaly vymiera neznamená, že by sa malo zabudnúť na riziká, ktoré ručenie so sebou prináša. Stále sú banky, ktoré túto možnosť ponúkajú, a preto by mal byť človek obozretný pri podpise ručenia úveru a vždy si svoje záväzky dôkladne premyslieť.
Foto: Ivan Sedlák