Najväčšia ruská banka Sberbank zvýšila čistý zisk o 0,8 %

07.08.2014 (13:00)

 
Najväčšia ruská banka Sberbank za sedem mesiacov roka vrátane júla zvýšila čistý zisk o 0,8 % na 222 mld. RUB. Rezervy na problémové úvery podľa ruských účtovných štandardov vzrástli na 162,6 mld. RUB z úrovne 67,3 mld. RUB v rovnakom období vlaňajška. Štátom kontrolovaná banka o tom informovala vo štvrtok.

Sberbank je kľúčovým poskytovateľom úverov v ruskej ekonomike, ktorá sa potáca na okraji recesie. Podľa agentúry Reuters spravuje zhruba tretinu aktív v domácim bankovom systéme. Hospodársky rast brzdia klesajúce investície a úniky kapitálu. Problémy v ekonomike sa prehĺbili po prijatí sankcií, ktorými Západ odpovedal na politiku Moskvy voči Ukrajine.

Financny_serial

Sberbank Slovensko bola do Obchodného registra SR zapísaná koncom augusta 1991. Do konca októbra 2007 pôsobila na trhu ešte ako Ľudová banka, potom zmenila názov na Volksbank Slovensko, keď sa jej hlavným akcionárom stala rakúska spoločnosť Volksbank International. Proces zmeny väčšinového akcionára Volksbank International sa uskutočňoval počas celej druhej polovice roka 2011. Zavŕšil sa 15. februára 2012, keď sa 100-percentným akcionárom Volksbank International stala ruská banka Sberbank. Obchodné meno a značku banka na Slovensku zmenila 15. februára 2013.

Zdroj: SITA, Reuters, Foto: BANKY.sk