Aké sú najobľúbenejšie mobilné aplikácie v bankách

Autor: redakcia Banky.sk
15.08.2014 (13:00)

Bankovníctvo v mobile je stále viac populárnejšie medzi zákazníkmi bánk na Slovensku. Banky.sk zisťovali, ktoré aplikácie sú najviac a najmenej používané.

Oslovili sme banky na Slovensku, ktoré sú silné v mobilnom bankovníctve. Ponúkame prehľad ich top aplikácií.

ČSOB


V tejto banke ľudia najčastejšie v mobilnej aplikácii ČSOB SmartBanking realizujú platby a prezerajú si zaúčtované platby v prehľade či “koláčovom grafe”.

Načítanie platieb skenovaním QR kódu alebo čiarového kódu využíva pravidelne viac ako 3 tisíc užívateľov za mesiac. Najčastejšie týmto spôsobom platia faktúry a poštové poukážky,“ dodáva Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

Užívatelia ČSOB SmartBanking oceňujú v aplikáciách služby na jeden „klik“. Preto funkcie, ktoré sú komplikovanejšie, náročnejšie na čas alebo si vyžadujú poradenstvo, radšej realizujú cez internetbanking v počítači.

dobra-pozicka


mBank


Z celkového počtu klientov tejto online banky aktívne používajúcich internetové bankovníctvo, využíva mobilnú aplikáciu 15 %. Najsťahovanejšia je pritom aplikácia pre operačný systém Android, ktorý má až 70% klientov mBank.

Podľa skúseností banky je veľmi obľúbený takzvaný widget, ktorý klientovi v reálnom čase ukazuje aktuálny finančný zostatok na jeho účte v eurách, alebo relatívnej hodnote nastavenej podľa „plného účtu“. Jeho súčasťou je aj push notifikácia, teda oznámenie o zmene zostatku.

Unikátne porovnanie všetkýh bankových mobilných aplikácií


Slovenská sporiteľňa


V tejto najväčšej banke na Slovenku si klienti najviac obľúbili v rámci easybankingu tieto aplikácie:
  • Platby: Aplikácia zabezpečí ľahký prístup k základným bankovým operáciám, akými sú bežné platby, trvalé príkazy, skenovanie a platenie poštových poukážok prostredníctvom QR kódov či čiarových kódov.
  • Účty: Aplikácia poskytuje dokonalý prehľad účtov a platieb aj s konkrétnym názvom obchodníka. Tiež vytvára prehľady, ktoré umožnia veľmi jednoducho zistiť, koľko ste za posledný mesiac minuli za daný typ služby (napr. na čerpacej stanici, v drogérii, v potravinách)
  • Termíny: Aplikácia prináša rýchly kalendárový prehľad o dianí na účte, nie len o zrealizovaných transakciách, ale aj o tých, ktoré sa majú vykonať v budúcnosti.
Menej využívanou aplikáciou v Slovenskej sporiteľni je Lokátor, ktorý vyhľadá a naviguje vás k najbližšiemu bankomatu, pobočke a k obchodu so zľavami z programu Sphere.
Predpokladáme, že dôvodom je najmä to, že klienti využívajú na tieto účely aj univerzálne aplikácie, ktoré pokrývajú bankomatovú sieť po celom Slovensku, teda aj zariadenia iných bánk,“ vysvetľuje Štefan Frimmer, hovorca banky.

Neprehliadnite

Tatra banka


V Tatra banke, ktorá patrí medzi lídrov v mobil bankovníctve sa z funkcionalít najviac používa prehľad zostatkov a realizácia platieb.

Skrytejšie funkcie, ako avíza o faktúrach, sa prirodzene používajú menej, zato pre cieľovú skupinu, ktorá ich má nastavené je to obľúbená a využívaná funkcionalita,“ tvrdí Marína Masárová, hovorkyňa Tatra banky.

Najmenej je v tejto banke využívaná aplikácia ArtConsulting, ktorá je určená prioritne pre klientov privátneho bankovníctva - nadšencov umenia.

Zuno


Najčastejšie klienti ZUNO banky využívajú mobilnú aplikáciu na zadávanie domácej platby. Veľmi rýchlo si obľúbili aj platby medzi vlastnými účtami.

Využívajú tiež funkciu nastavenia limitov na kartách, čo je veľmi praktická vec v prípade, ak potrebujú uhradiť kartou vyššiu čiastku. Veľmi často využívajú funkciu vyhľadávania bankomatov, ktorá pomocou GPS a kamery telefónu ukáže, kde sa nachádza najbližší bankomat či pobočka banky,“ dodáva Lukáš Tomis, hovorca Zuno.

Najmenej si cez Zuno mobilnú aplikáciu klienti rušia alebo zakladajú vklady. Medzi ďalšie menej časté úkony patria blokovanie karty a aktivácia či deaktivácia služby SMS plus.
Foto: redakcia