Skryté poplatky pri refinancovaní hypotéky

Autor: Andrej Dorič
23.10.2014 (14:45)

Banky.sk zisťovali na ktorých poplatkoch pri refinancovaní hypotéky sa dá ušetriť. 

Základné poplatky pri prenose hypotéky, s ktorými sa môžete stretnúť sú:
  • Poplatok za vyčíslenie zostatku starej hypotéky- cez 100 eur
  • Poplatok za predčasné splatenie hypotéky mimo výročia fixácie- od 2 do 5%
  • Poplatok za poskytnutie nového úveru- % z výšky hypotéky
  • Znalecký posudok- od 100 do 300 eur
  • Návrh na vklad do katastra - 66 eur
  • Zrýchlený vklad -265,50 eur
  • List vlastníctva-8 eur
  • Za kópiu z katastrálnej mapy - 8 eur
Pri refinancovaní úveru na bývanie sa novej banky pýtajte na zľavy pri poplatkoch, pretože banky pri prenose hypotéky bývajú štedrejšia niektoré poplatky odpúšťajú.

V rámci jesennej akcie odpúšťa väčšina bánk poplatok za poskytnutie, kde môžete ušetriť až na niekoľko stoviek eur, pretože jeho výška je určená ako percento z poskytnutej sumy úveru. Všetky bankové akcie aj podmienky na zľavy na hypotéky si môžete pozrieť tu.

ZADAJTE OTÁZKU DO HYPOTEKÁRNEJ PORADNE


Pri hypotéke na refinancovanie (klient si berie nový úver) sa neplatí poplatok za spracovanie úveru, banka nepožaduje ani znalecký posudok, vypracuje interné ocenenie nehnuteľnosti bez poplatku,“ informuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

Pri predčasnom splatení hypotéky si dajte pozor aj na to kedy úver splatíte. Ak ho splatíte k dátumu obnovy sadzby vyhnete sa vysokému poplatku za predčasné splatenie, ktorý sa pohybuje od 2 do 5% zo splatenej sumy.

Odporucame

Poplatok za zostatok


Vysoký býva aj poplatok za potvrdenie o zostatku úveru, ale sú prípady kedy si ho banky neúčtujú.

V ČSOB si za vyčíslenie zostatku úveru zaplatíte 120 eur. Banka neúčtuje tento poplatok, ak sa vyčíslenie požaduje k predčasnému splateniu úveru k dátumu obnovy sadzby, alebo sa spláca úver s variabilnou sadzbou (za predpokladu, že variabilná sadzba nebola prehodnotená v minulom kalendárnom roku) a pri špecifických typoch úverov.

Pri predčasnom splatení starej hypotéky rátajte aj s poplatkom za zmenu úverovej zmluvy, ale nie vždy.

Ak ide o predčasné splatenie úplné, neplatí sa poplatok za zmenu zmluvy. Ak ide o predčasné splatenie čiastočné (mimoriadnou splátkou), platí sa poplatok za zmenu zmluvných podmienok, najčastejšie je to v prípade, že klient uhradí mimoriadnu splátku a zároveň chce skrátiť dobu splatnosti úveru,“ vysvetľuje Eliášová.

Napokon sú poplatky, ktoré idú nie banke, ale štátnym úradom ako je kataster alebo pre znalca za ohodnotenie bytu, tým sa zvyčajne pri refinancovaní nevyhnete.

Znalca vám vedia banky zabezpečiť na svoje náklady alebo od vás nebudú pýtať novú posudok, ak nie je veľmi starý, zvyčajne 2-5 rokov.
 
Foto: BANKY.sk