Dôchodcovský účet pri penzii zo zahraničia dostanete len niekde

Autor: Andrej Dorič
12.01.2015 (14:00)

Obrátil sa na nás čitateľ, ktorému Poštová banka odmietla dať dôchodcovský účet, lebo mu chodí penzia z Nemecka a nie zo Slovenska. Zisťovali sme, ako je to v iných bankách. 

Pri zakladaní účtu pre penzistov postupujú  banky na Slovensku rôzne. Niektoré banky ako napríklad Sberbank a Poštová banka  ponúkajú zvýhodnený účet pre poberateľov penzie len tým ľuďom, ktorí dostávajú dôchodok zo Sociálnej poisťovne na Slovensku. 

"Ak má klient záujem o zasielanie dôchodku zo zahraničia na seniorský účet, potrebuje zo strany banky potvrdiť pre danú zahraničnú inštitúciu sociálneho zabezpečenia tlačivo o poukazovaní dôchodkových dávok na účet. Toto tlačivo však z našej strany nie je možné potvrdiť, pretože nemáme podpísanú zmluvu o poukazovaní dôchodkových dávok zo zahraničia," vysvetľuje Lenka Lendacká, hovorkyňa Poštovej banky. 

Naopak, OTP banka otvorí SENIOR konto  aj poberateľom dávok dôchodkového zabezpečenia zo zahraničia.

"Nie je smerodajné, kto je poskytovateľom dôchodku a môže to byť aj zahraničný subjekt. Žiadateľ je povinný predložiť doklad o poberaní dôchodku," vysvetľuje Katarína Gajdošíková, hovorkyňa OTP banky.

 Podobne aj Slovenská sporiteľňa neskúma, z ktorej krajiny prichádza klientovi dôchodok.

"Pri zriadení zvýhodneného účtu SPOROžíro senior za 1 euro mesačne je potrebné predložiť žiadosť o poukazovaní dávok na účet v banke alebo potvrdenie o priznaní dôchodku," dodáva  Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne.

Na druhej strane u bánk nie je dôchodcovský účet podmienený vekom klienta, ani tým či máte už nárok na riadny či prečasný dôchodok. 
 
"Konto tretieho veku si môže zriadiť každý, komu Sociálna poisťovňa priznala akýkoľvek dôchodok či už starobný alebo invalidný,“ informuje Ľubomíra Chmelová, hovorkyňa Sberbank.

Podobne je to aj u ostatných bánk, ktoré ponúkajú tento účet.
 
Zadajte otázku do poradne o účtoch

Čo sa týka dokladov na zriadenie dôchodcovského účtu potrebujete len občiansky preukaz, ak ste občan Slovenska. Potvrdenie zo Sociálnej poisťovne, že ste dôchodca banky nevyžadujú lebo si to vedia sami overiť. 

U cudzincov je nutný na založenie tohto účtu pas. V prípade občanov Európskej únie postačuje ich miestny občiansky preukaz. 

Odporucame

O dôchodcovský účet musíte  žiadať


Keď prekročíte dôchodkový vek nespoliehajte sa na to, že vám banka sama zmení bežný účet či balík služieb za lacnejší seniorský účet. Zvyčajne o neho musíte požiadať.

Klient musí požiadať o zmenu svojho doterajšieho bežného účtu na Konto tretieho veku s následným vyplnením tlačív pre Sociálnu poisťovňu," dodáva Chmelová.

Výhodou je, že vám ostane rovnaké číslo účtu aké ste mali do zmeny a nemusíte nahlasovať rôznym inštitúciam zmenu čísla.
 

Prehľad účtov pre dôchodcov

 

Banka
cena účtu
OTP banka 2
SENIOR konto
0 €
PB
Dobrý účet pre seniora
2 €
Sberbank
Konto tretieho veku 
0,99 €
SLSP
SPOROžíro senior
1 €
VUB
Senior konto
0,59 €
 

Pozor na obmedzené služby v balíku


Pri dôchodcovských účtoch zvyčajne platí, že za menej peňazí dostanete aj menej služieb. 

Vo VÚB banke za Senior konto zaplatíte 0,59 eur mesačne, ale v tejto cene nemáte žiadny výber z bankomatu vlastnej banky ani žiadne platby na pobočke. Platby kartou sú neobmedzené.

OTP banke je dokonca seniorský účet zadarmo, ale za vklady v hotovosti v pobočke zaplatíte 50 centov a za výbery z bankomatov vlastnej banky si priplatíte 35 centov.

Poštová banka si za Dobrý účet pre seniora vypýta 2 eurá, ale máte v ňom neobmedzené výbery z bankomatu a nelimitované kredity na účte.

Konto tretieho veku od Sberbank stojí 0,99 eur mesačne, ale máte v ňom iba základné služby: 
- vedenie účtu  
- vydanie jednej medzinárodnej platobnej karty 
- Informatívny výpis 

Jeho výhodou je, že na poplatky za akékoľvek množstvo finančných transakcií na účte za mesiac (výber z bankomatu, prevodné príkazy, vklady či výbery hotovosti) má banka strop a účtuje si navyše maximálne ďalších 0,99 eura. 

To znamená, že aj keby klient urobil množstvo výberov z bankomatu a prevodov, nezaplatí mesačne za vedenie svojho účtu a všetky služby navyše viac ako 1,98 eur,“ dodáva Chmelová.

Napriek tomu, za účet môžete platiť aj viac, ak si nedáte pozor na iné úkony ako transakčné, ktoré môžu byť spoplatnené.

Maximálny limit na mesačné poplatky za služby navyše zahŕňa iba finančné transakcie na účte, teda také, pri ktorých dochádza k pripísaniu či odpísaniu peňazí z účtu klienta. Poplatky za iné úkony (napríklad zmena PIN kódu, zrušenie inkasa a podobne) sa účtujú podľa sadzobníka,“ upozorňuje hovorkyňa Sberbank.
Foto: Ivan Sedlák