Ako ušetriť na prevodoch medzi viacerými účtami

Autor: Andrej Dorič
29.01.2015 (07:00)

Pri spravovaní viacerých účtov v banke môžete ušetriť, ak viete ako si medzi nimi presúvať peniaze. 

V jednej banke môžete mať otvorených niekoľko účtov ako bežný, sporiaci, manželský, či účet ku kreditke alebo devízový účet. Online presuny medzi vlastnými účtami sú v rámci balíkov služieb často zadarmo, ale ak balík služieb nemáte, priplatíte si. Za prevody peňazí na pobočke si banky tiež vypýtajú poplatky. 
 
 
Presuny na vkladové či sporiace účty v bankách spravidla nie sú spoplatnené.

Odoslaná platba a platba na základe SEPA trvalých príkazov na úhradu zadaných z bežného účtu v prospech sporiacich účtov, termínovaných vkladov, fondov KBC/ČSOB a sporiacich programov je bez poplatku,“ informuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

V Zuno bank si môže svoje peniaze presúvať medzi bežným účtom a sporením kedykoľvek - či už online alebo prostredníctvom kontaktného centra - zadarmo.
V Tatra banke máte v rámci balíka prevody z bežného účtu na iný účet cez internet banking bez poplatku, ale v pobočke zaplatíte 1,2 eura.  Podobné poplatky za prevody medzi účtami v pobočke majú aj ostatné banky na Slovensku.

Dôvody, prečo mať viacero účtov:
  • účet založený v prospech dieťaťa na sporenie
  • zvýhodnená úroková sadzba na hypotekárnom alebo spotrebnom úvere
  • potreba odčleniť úspory od peňazí na financovanie bežných výdavkov
  • možnosť využiť benefitný systém banky za viac účtov
  • záujem využívať špecifické produkty v banke
  • prehľadnejšia evidencia príjmov v prípade viacerých zdrojov príjmu
  • rozloženie finančných prostriedkov (napr. jeden účet používaný pre platby cez internet)

Odporucame

Ako splácať z účtu kreditku
 

Ak máte v banke aj kreditku a kreditný účet, môžete ho splácať bez poplatkov z bežného, ale nie zo sporiaceho účtu. Sporiaci účet slúži len na sporenie. Ak si z neho chcete presunúť peniaze na kreditku, musíte to urobiť cez bežný účet.

Klient si môže preniesť prostriedky zo sporenia na bežný účet a následne z účtu na kreditku. Stačí nato pár klikov, ktoré klienta nič nestoja a zároveň nepríde o úroky,“ vysvetľuje Juraj Karabínoš, produktový špecialista Zuno banky.

Banky odporúčajú kreditný úver splácať inkasom alebo trvalým príkazom kvôli pravidelnosti.

„Klient si môže nastaviť trvalý príkaz na splácanie kreditky z účtu, alebo si môže previesť prostriedky z účtu na kreditku cez online banking.  Tieto prevody sú bez poplatkov,“ vysvetľuje Juraj Karabínoš, produktový špecialista Zuno banky.

V ČSOB môžete splácať kreditnú kartu viacerými spôsobmi:
  • inkasom priamo z bežného účtu, pričom za zriadenie inkasa neplatíte poplatok
  • bezhotovostným prevodom priamo na úverový účet kreditnej karty
Prevod môžete realizovať ľubovoľným kanálom cez  ČSOB SmartBanking, internetbanking alebo cez prevod z účtu inej banky,” dodáva  Eliášová.

Napokon ak si presúvate peniaze z eurového účtu na váš devízový účet, dajte si pozor na kurz, ktorý vám banka určí. V prípade bezhotovostného platobného styku z účtu vedeného v eurách na devízový dostanete kurz "devíza predaj" a pri opačnom prevode je kurz "devíza nákup".

Foto: Ivan Sedlák