Pri výbere spotrebného úveru si všímajte aj podmienky poskytnutia

Autor: Andrej Dorič
17.03.2015 (07:00)

Pri rozhodovaní sa o pôžičke zvažujete nielen výšku úroku a rýchlosť poskytnutia, ale aj poplatky a podmienky na výhodné zľavy zo sadzby.

Bežný klient banky sa pri výbere spotrebného úveru najčastejšie rozhoduje podľa výšky úroku alebo výšky mesačnej splátky.Tieto kritéria sú síce dôležité, ale nie jediné, ktoré by ste si mali všímať.

Treba si dať pozor aj na to, za akých podmienok môžete úrokovú sadzbu získať. Niekedy je zvýhodnená úroková sadzba podmienená výškou úveru. To znamená, že banka vám dá nižší úrok, ale musíte si od nej požičať viac ako by ste potrebovali. Čo ušetríte na úroku preplatíte na celkovej sume úveru.
 

ZADAJTE OTÁZKU DO ÚVEROVEJ PORADNE


Ďalšou častou podmienkou bánk na výhodný úrok je aktívne využívanie bežného účtu. Banky požadujú, aby ste si u nich založili kvôli úveru aj účet, platili častejšie kartou, využívali internet banking či mali nejaké vkladové a sporiace produkty. Na ďalších produktoch tak banke môžete zaplatiť viac ako ušetríte na lacnom úvere.
 

Pýtajte sa aj na RPMN


Pri výbere úveru by ste mali zohľadniť aj poplatky, ktoré sú s nim spojené. Napríklad poplatok za  poskytnutie či spracovanie úveru sa pohybuje v niekoľkých percentách z požičanej sumy a môže sa vyšplhať aj na stovky eur.

Dôležitým kritériom je preto sledovať aj ročnú percentuálnu mieru nákladov (RPMN), ktorá určuje celkové náklady spojené s úverom vrátane poplatkov. RPMN je väčšinou vyššia ako úrok a udáva, koľko peňazí navyše musíte zaplatiť, keď si požičiavate peniaze od banky.

Odporucame

Doklady a rýchlosť


Pri spotrebnom úvere chcete zvyčajne požičané peniaze čo najskôr, preto je dôležitá aj rýchlosť schválenia úveru a jednoduchosť pri jeho vybavovaní.

Niektoré banky  vám úver dokážu schváliť už za  niekoľko minút a  peniaze na účte tak môžete mať do pár hodín. To platí len v prípade, ak máte v poriadku svoju úverovú minulosť a po ruke všetky doklady.
 

Na čo sa pýtať pri výbere pôžičky

 
  • Úrokovú sadzbu a podmienky jej získania
  • Výšku mesačnej splátky
  • Dĺžku úveru
  • Celkovú zaplatenú sumu na konci splácania
  • Poplatky za úver a možnosti ako na ich ušetriť
  • RPMN
  • rýchlosť schválenia úveru
  • doklady 

Online banky vám vedia poskytnúť úver aj cez internet banking Zmluvu môžete podpísať osobne u kuriéra alebo cez SMSku. V kamenných bankách proces schválenia úveru trvá zvyčajne niekoľko dní.

Pri rozhodovaní o úvere si preverte, čo všetko musíte pri žiadosti banke predložiť. Zvyčajne potrebujete doklady totožnosti (občiansky preukaz alebo pas či vodičský preukaz) Niekde musíte doniesť aj doklad o adrese napríklad na faktúru za telefón. Dokladovať budete musieť aj príjem, ale len aj ste živnostník. Ak ste zamestnanec, banka si overí váš príjem v Sociálnej poisťovni.

Pri výbere pôžičky sa pýtajte banky aj na služby, ktoré vám môže ponúknuť  počas splácania. Napríklad pri navýšení úveru, konsolidácii viacerých pôžičiek, ale aj pri odklade splátok či pri ich dočasnom znížení. 
Foto: Ivan Sedlák