Ako si vybrať vhodný študentský účet

Autor: Mário Skyba
15.09.2015 (18:00)

Tesne po začiatku školského roka sa študenti začínajú obzerať, kde si výhodne založiť účet. Banky.sk pripravili návod, ako si vybrať najvhodnejší študentský účet.




Skoro všetky banky na Slovensku ponúkajú v rôznych podobách zvýhodnený účet pre študentov alebo mladých ľudí.
Pri výbere účtu si v prvom rade dajte pozor na váš vek a formu štúdia. Finančné domy zvyčajne ponúkajú študentské účty od 15 do 26 rokov. Takže ho môžu získať stredoškoláci, vysokoškoláci, ale aj doktorandi. A sú tu aj výnimky. Napríklad v ČSOB študentský účet FUN môžete využívať až do 28 rokov.

PÝTAJTE SA NA VŠETKO O ŠTUDENTSKÝCH ÚVEROCH A ÚČTOCH!

 
Na jeho založenie budete potrebovať potvrdenie o dennom štúdiu, niekde dokonca stačí aj externé štúdium a niektoré banky viažu zľavnený účet iba na vek. V Poštovej banke získa mladý človek vo veku od 15 do 26 rokov Dobrý účet junior automaticky, iba na základe dokladu totožnosti.
 

Obsah a cena balíka sú dôležité

Pre študenta, ktorý zvyčajne nemá pravidelný príjem, je dôležitá cena účtu a poplatky. Väčšina študentov môže mať v banke účet bez poplatku alebo so zľavou, ktorá môže skresať cenu konta na nulu - napríklad aktivitou pri platbách kartou.Treba si dať pozor na obmedzený počet transakcií či iných služieb.
Každý študent má individuálne potreby pri používaní účtu. Napriek tomu má táto skupina mladých ľudí niečo spoločné. Obľubujú internetbankingči mobilné bankovníctvoa často platia kartou, prípadne využívajú aj bankomat. Banky to vedia a preto do balíkov „balia“ zvyčajne neobmedzený počet transakcií, ktoré tieto potreby pokryjú.

Výbery z bankomatov

Pred výberom účtu si preverte dostupnosť bankomatov vytipovanej banky v okolí vašej školy, internátu či knižnice. Lokátory bankomatov nájdete na weboch bánk či v mobilných aplikáciách. Ak študujete v zahraničí, preverte si aj to, či vaša banka má nejaké zľavy na výbery z bankomatu za hranicami Slovenska. Kto vyberá často hotovosť z bankomatu - či nebodaj na pobočke - ocení, keď má banku s hustou sieťou oboch kontaktných miest.
 
Zistite si tiež, koľko výberov je v cene účtu a za ktoré si už zaplatíte. Online banky majú napríklad málo bankomatov a za používanie ich platobných kariet v cudzích bankomatoch si priplatíte.

Porovnanie cien a extra služieb pri študentských kontách



Banka Účet Poplatok za účet pred/po zľave Extra služby
CSOB
študentský FUN účet
2,5/ 0 eur* Bezúročné povolené prečerpanie
až do výšky od 100 do 150 eur
Oberbank
Účet pre mladých a študentov
1,32 eur Neobmedzený počet vkladov hotovosti na pobočke
OTP banka
READY konto
0 eur Odmena 0,5% z objemu platieb kartou pre klientov do 18 rokov
PB
Dobrý účet pre juniora
1 euro Neobmedzený počet bankou vyslaných SMS správ, CashBack (výber hotovosti priamo pri nákupe)
Prima banka
Študentský účet
1,9/0 eur** Odmena za platby kartou vo výške 0,5% zo súčtu platieb
Sberbank
môjÚČETgo 26
0 eur Služby call centra, vedenie sporiaceho účtu, SMS a email notifikácie
SLSP
Osobný účet Študent
0 eur SMS notifikácia o platbách nad 20 eur, odmena za platby kartou (vrátenie 0,5 % z objemu vybraných platieb kartou)
Tatra banka
Študentský účet
0 eur Možnosť zriadiť si bezkontaktné mobilné platby, VIAMO
UCB
U konto (15-26 rokov)
0 eur Výbery hotovosti z bankomatov iných bánk v SR a eurohotovosti v zahraničí, vedenie 1 ďalšieho bežného účtu v cudzej mene
VUB
Start konto pre študentov
0 eur Poistenie krádeže dokladov, kľúčov, tašky, peňaženky do výšky 100 eur

* bez poplatku pri dennom štúdiu ak máte nad 19 rokov a ak máte menej ako 19 rokov,
** zľava je ak priemerný denný kreditný zostatok klienta na jeho účte je vyšší ako 1 000 eur

Online banking a karty

Prehľadný a bezpečný internet bankinga prístup k bankovým službám cez mobil je pre väčšinu študentov ďalšie dôležité kritérium výberu. Vysokoškoláci dávajú dôraz aj na aplikácie, ktoré sú pre nich vhodné a uľahčia im narábanie s účtom.
Kto je fanúšikom platieb kartami, mal by si zistiť aké karty banka ponúka k bežnému účtu či balíku služieb. Jedna karta je už bežnou súčasťou účtu, no ak by ste chceli kariet viac, alebo iný druh, aký banka ponúka v balíku - môžete si priplatiť.

Čo študenti dostanú extra

Banky ponúkajú k študentským účtom rôzne zaujímavé benefity – od povoleného prečerpania bez úroku, cez poistenie krádeže osobných vecí, či odmeny za platby kartou, až po možnosť vybrať si hotovosť jednoducho priamo pri nákupe vo vybraných obchodoch. Stačí si len vybrať.

Odporucame
Foto: Ivan Sedlák