Ako dlho trvá prevod cez internet banking

Autor: Robert Bestro
09.09.2015 (18:00)

Internet banking a mobilné bankové aplikácie v dnešnej dobe využíva čím ďalej, tým viac klientov bánk. Ako sme spomínali v predchádzajúcich článkoch, internet banking so sebou priniesol v prvom rade zjednodušenie a zrýchlenie prevodov. Aká je teda dnes rýchlosť, za ktorú dokáže banka prostredníctvom internet bankingu sprostredkovať finančný prevod z jedného účtu na druhý?

Vnútrobankové prevody

Vnútrobankové prevody boli už pred existenciou internet bankingu prirodzene najrýchlejšími prevodmi. Inak tomu nie je ani teraz. Ak teda pošlete príjemcovi peniaze na účet vedený v rovnakej banke, takáto platba cez internet banking bude uskutočnená viac-menej okamžite.

„Prevody v rámci našej banky pripisujeme online. Príjemca prevodu môže s prostriedkami okamžite po ich zaslaní aj disponovať“vyjadril sa Branislav Jarábek, vedúci oddelenia elektronických kanálov a platieb Slovenskej sporiteľne.

„Takto zadaný prevod je zrealizovaný približne do 20 min. Samozrejme za predpokladu, že klient má na účte dostatok finančných prostriedkov na jeho realizáciu.“ povedala nám Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank.

Prevody v rámci SR

Prevod na účet vedený v inej banke v rámci SR zvykne byť zrealizované taktiež pomerne rýchlo. Rýchlosť je závislá najmä od vyťaženosti servera a od toho, či je platba zadaná cez pracovný deň alebo nie. Počas pracovného dňa by váš prevod mal byť zrealizovaný v priebehu niekoľkých hodín (maximálne do 24 hodín) - samozrejme, za predpokladu správneho uvedenia údajov o príjemcovi a dostatočnom zostatku na účte.

Odporucame

A čo SEPA priestor a vzdialené zahraničie?

Platby do blízkeho zahraničia resp. platby v mene EUR do krajín, ktoré sú súčasťou eurozóny už dnes taktiež patria medzi relatívne rýchle prevody. Platba by mala byť v takomto prípade zrealizovaná do 2 dní.

Platba do vzdialeného zahraničia mimo EÚ býva o niečo pomalšia.
„SEPA prevod je realizovaný v rámci SR aj mimo SR za 2 dni, t.j. dnes je platba odoslaná a na druhý deň má príjemca platbu pripísanú na účet. Klasická zahraničná platba (napr. do USA) je pripísaná príjemcovi obvykle  do 3-5 dní.  Konkrétna doba však závisí od meny platby a krajiny príjemcu.“ skonštatovala Zuzana Povodová, hovorkyňa Tatra Banky.

Klient môže samozrejme platbu do zahraničia urýchliť, ak ju nariadi vykonať expresne rýchlo. Za tento typ špeciálnej služby si však banky účtujú zvýšený poplatok.
Branislav Jarábek uvádza: "Klient má možnosť poslať platbu urgentne. V tomto prípade sú všetky prevody v eurách pripísané na účet príjemcu v ten istý obchodný deň. Týka sa to platieb v rámci SR, SEPA krajín aj prevodov do zahraničia. V prípade inej meny sú tieto prostriedky pripísané nasledujúci obchodný deň."

AKTUALIZÁCIA 2022

V roku 2022 boli na Slovensku spustené tvz. okamžité platby. V 1. fáze okamžité platby spustila Slovenská sporiteľňa, VÚB, Tatra banka a dcérska banka Tatra banky Raiffeisen banka.  Ich výhodou je rýchlosť, platba je pripísaná na účet príjemcu v rámci niekoľkých sekúnd. Využiť sa dajú vtedy, ak odosielateľ i príjemca platby má účet v niektorej z bánk, ktoré okamžité platby podporujú. Viac o okamžitých platbách čítajte v článku: Okamžité platby spustia štyri banky. Platba prebehne v desiatkach sekúnd.

Okamžité platby zaznamenali podľa bánk vysoký záujem zo strany klientov. Za štyri mesiace os spustenia bolo dokopy spracovaných vyše 8,7 milióna okamžitých platieb.
 
Foto: Tomas Hustoles, burst.shopify.com