Pri študentských účtoch si za viac kariet priplatíte

Autor: Mário Skyba
23.09.2015 (15:00)

Pri výbere študentského účtu si zistite, aké karty vám banka k nemu ponúkne, či sú bez poplatku a či majú bezkontaktnú funkciu.





Študentské účty sú bez poplatkov alebo s výraznými zľavami, ale ich obsah je tiež skromnejší ako pri bežnom účte. To platí najmä pri platobných kartách. Nečakajte, že vám finančné domy dajú k účtu veľa drahých kariet zadarmo. Kreditku väčšinou študent bez pravidelného príjmu ani nedostane.

K študentskému kontu dostanete zvyčajne iba jednu kartu, nie kreditnú, a nemusí byť ani embosovaná s CVC kódom, ktorý je potrebný pri platbách cez internet. Preto si pred otvorením účtu preverte, aká karta na vás v študentskom balíčku čaká. Navyše, ak by ste chceli kariet k účtu viac, už si za to musíte priplatiť.

Zadajte otázku do poradne o študentských účtoch a úveroch


Poštová banka má v cene balíka služieb Dobrý účet junior aj vydanie a vedenie platobnej karty podľa výberu od Maestro, embosovanú MasterCard Standard alebo Bratislavskú mestskú kartu (ak máte trvalý pobyt v Bratislave). 

Platobné karty MasterCard a Bratislavská mestská karta majú CVC kód. Keď si vyberiete kartu Maestro, platiť cez internet s ňou nebudete môcť.

Vlastný dizajn karty a bezkontaktnosť

Niektoré banky už reagujú aj na dopyt študentov po výnimočnosti a ponúkajú karty  s vlastným dizajnom. Robí tak Tatra banka, ČSOB a VÚB banka.

Tatra banka ponúka študentom VISA Electron v originálnom SWAG dizajne, v ČSOB si dokonca môžete na VISA kartu vybrať vlastný obrázok (no priplatíte si 6 eur).

Pri karte si zistite aj to, či je bezkontaktná - uľahčí vám to platenie najmä menších súm v obchode či kníhkupectve. Väčšina bánk už vydáva karty s touto funkcionalitou.

Ako dlho sa na kartu čaká

Banky vám zvyčajne novú kartu doručia do týždňa, ale niektoré to zvládnu aj skôr a iné dokonca na počkanie. V online banke Zuno kartu doručuje zvyčajne kuriér a dostane ju najneskôr do dvoch dní. V Tatra banke na kartu nemusíte vôbec čakať, lebo ju dostanete na počkanie, hneď pri založení účtu.

Odporucame

Za extra kartu si priplatíte

Ak by ste chceli k študentskému účtu dodatočnú debetku, priplatíte si.  Embosovaná je drahšia a stojí okolo 20 eur ročne, karta bez vystupujúceho reliéfu stojí od 7 do 12 eur za rok.

Prehľad poplatkov za dodatočnú debetnú kartu si pozrite v nasledujúcej tabuľke.

Poplatky za vydanie a vedenie dodatkovej debetnej platobnej karty pri študentskom účte

  elektronická (neembosovaná) karta za mesiac / rok
CSOB 1 €/ 12 €
OTP 0,66 €/ 8 €
Postova_banka 0,60 €/ 7,2 €
PrimaBanka 0,60 €/ 7,2 €
Sberbank 0,66 €/ 8 €
Slovenska_proritelna 0,83 €/ 10 €
Tatra_banka 1€ / 12 €
UniCredit_Bank 0,66 €/ 8 €
VUB 0,69 €/ 8,30 €

Na kreditku treba  pravidelný príjem alebo ručiteľa

Banky vydávajú študentom aj kreditné karty, ale sú pri tom opatrné. Zvyčajne vyžadujú, aby ste mali vlastný a pravidelný príjem, mali viac ako 18 rokov, prípadne mali ručiteľa. V Zuno musí byť študent zamestnaný alebo SZČO a musí mať mesačný príjem aspoň 250 eur, aby dostal kreditku.
V Tatra banke môžete ako študent dostať kreditku len vtedy, ak máte viac ako 15 rokov a požiada o ňu váš rodič, ktorý už v tejto banke kreditnú kartu má - tá vaša bude teda dodatková.
Foto: redakcia Banky.sk