Kreditka nemusí byť zlý sen. Na tieto veci však dajte pozor

Autor: Katarína Macková
02.12.2015 (10:00)

Bezúročné obdobie, výška úroku po jeho uplynutí, množstvo hotovostných výberov, cash back, úverový limit... to všetko sú výrazy, s ktorými sa potrebujeme oboznámiť, ak pred nami stojí výber kreditnej karty.

Fakt, že o ňu požiadame však ešte automaticky neznamená, že ju aj dostaneme – ak má záujemca napríklad negatívny záznam v úverovom registri, dostať kreditku môže to byť problém. A problémom môže byť aj nízky príjem. Vydanie kreditnej karty teda nemôžeme brať ako hotovú vec. A ak sme ju už dostali, tu je niekoľko vecí, na ktoré treba myslieť.

Zadajte svoju otázku do poradne o spotrebných úveroch a pôžičkách


Pravidiel nie je veľa. Na samom začiatku je však nutné jasne si povedať, aké máme preferencie. Teda ako a na čo presne ju plánujeme využívať. Jednou vecou je, že primárne slúži na klasické nákupy v obchodoch, a teda na bezhotovostné platby. Prihliadať však treba tiež na iné aspekty. „Ďalším faktorom sú napríklad aj poplatky, respektíve rôzne iné benefity, ktoré sa viažu na používanie kreditných kariet,“ hovorí Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank.
Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB, ďalej vysvetľuje: „Dôležité je vedieť, či banka poskytuje odmeňovací program. Čiže ak kartou zaplatíte mesačne vybranú sumu, poplatky vám odpustí. Kreditnú kartu tak viete používať úplne bez akýchkoľvek nákladov.“

Ďalším faktorom, ktorý treba brať do úvahy, je dĺžka bezúročného obdobia. Tá je dôležitá pre tých, ktorí síce prečerpajú svoje prostriedky, ale raz za mesiac ich dokážu vrátiť, a teda, tvrdo povedané, dostať sa späť na nulu. Bezúročné obdobie si viete vopred zistiť, obvykle trvá od 40 do 55 dní.

Keď sa môžete spoľahnúť na vlastnú zodpovednosť a celý dlh pravidelne splatiť počas bezúročného obdobia, nemusíte prioritne riešiť výšku úroku. Ak však do dátumu splatnosti nesplatíte celú sumu, úrok platíte – a ak dokonca bezúročné obdobie prešvihnete a nesplatíte ani minimálnu splátku, platíte okrem štandardného úroku aj sankčný.

Štandardný úrok na kreditke je však asi dvakrát taký, ako pri spotrebnom úvere - zvykne sa pohybovať okolo 20% - takže vás takáto pôžička môže vyjsť zbytočne draho. Ak už teda vopred viete, že budete z času na čas potrebovať vyššiu sumu, ako budete vedieť raz mesačne vrátiť, voľte radšej kreditnú kartu s čo najnižším úrokom. „Zároveň  ak plánujete kreditnou kartou kúpiť niečo väčšie, odporúčame kreditnú kartu, ktorá v sebe obsahuje aj doplnkovú službu poistenia nákupu a predĺženej záruky, ktorá vám nákup navyše môže ochrániť,“ vysvetľuje ďalej Eliášová. Dodáva tiež, že ak kreditnú kartu chcete mať len ako finančnú rezervu doma či v zahraničí, je dobré si vybrať tú s nízkym mesačným poplatkom, prípadne s výhodným cestovným poistením.

Neprehliadnite Čo sa týka poplatkov, tie sa líšia od banky k banke. Ročný poplatok za bežnú kreditku sa aktuálne pohybuje do cca 30 eur, ak chceme zlatú kreditnú kartu, treba rátať s lepšími výhodami, ale aj vyššími poplatkami – orientačne od 40 do 100 eur. Platinové karty sú kapitolou samou osebe, ročný poplatok môže dosiahnuť taktiež  viac ako 100 eur. Služby, ktoré má klient v rámci toho poplatku, však tiež nie sú zanedbateľné a mnohým za to stoja. Je však dobré si pred rozhodnutím a výberom starostlivo naštudovať výhody.

Úlohu pri výbere karty zohráva aj váš životný štýl. Limit čerpania je individuálna otázka; niekto ho nikdy nevyužije celý, niekto príležitostne a niekto pravidelne. Ak plánujete kreditkou financovať väčšie nákupy či nákladné dovolenky, vyberajte si tak, aby ste na jednej strane mali k dispozícii dostatok finančných prostriedkov, no na druhej strane aj dostatočný príjem, ktorým požičané peniaze následne splatíte.

Kreditná karta výrazne uľahčuje platenie pri cestách do cudziny. „Pre použitie v zahraničí je lepšie mať embosovanú kreditnú kartu a tiež za zváženie stojí zvoliť si takú, ktorá prináša výhody spojené s cestovaním - vstupy do letiskových salónikov a podobne,“ vysvetľuje Zuzana Povodová, hovorkyňa Tatra banky.

Ako teda vidíme, možností je veľa. Stačí si len správne určiť priority a preštudovať ponuku. Ak to spravíte zodpovedne, určite sa nepomýlite.

Foto: redakcia