Ako zvládnuť Vianoce bez splátok a úverov?

02.12.2015 (13:30)

Ako odolať vianočným finančným nástrahám v podobe lákavých akcií, jedinečnej cenovej ponuky tovarov, služieb či výhodných podmienok úverov a pôžičiek? Prečítajte si rady odborníkov.



1. Financie plánujte vopred a dodržte finančný plán

V období Vianoc naše rozhodnutia podliehajú viac emóciám ako racionálnemu zdôvodneniu. A práve toto je dôvod, prečo porušujeme pravidlá, ktoré sme si nastavili pri vedení osobných financií a rodinného rozpočtu. „Zo skúseností viem, že najčastejším dôvodom, prečo zvykneme skĺznuť zo správnej cesty, je to, že nie sme vopred rozhodnutí, koľko peňazí chceme a zároveň môžeme na darčeky minúť,“ hovorí M. Capuliaková odborníčka na osobné financie z PARTNERS GROUP SK.

Potrebujete radu ohľadom PZP?


Za finančný kľúč k úspešnému zvládnutiu Vianoc považuje dôsledne zostavený rozpočet a udržiavanie výdavkov v limitoch vlastných možností. Situáciu dostaneme pod kontrolu dobre nastaveným finančným plánom. Podľa M. Capuliakovej je postup takýto:      
  • Najskôr si zanalyzujte osobné financie - príjem, nevyhnutné výdaje, ostatné výdaje, suma, ktorú si odkladáte.
  • Následne si pripravte presné zoznamy. Najneskôr 2-3 týždne pred Vianocami si spíšte zoznam darčekov, ktoré chcete kúpiť. Vyhnete sa tak emocionálnemu nákupu v obchode, kde na nás číhajú rôzne „výhodné akcie“. Zároveň si vopred stanovte sumu peňazí, ktorú môžeme minúť. Nezabúdajte, okrem darčekov budete mať i ďalšie výdavky - vianočný stromček, dekorácie, jedlo ...
  • Po tom, ako poznáte maximálnu sumu, ktorú vám rodinný rozpočet umožní vyčleniť na darčeky, pripravte si zoznam ľudí, ktorých chcete obdarovať.
  • Do obchodov choďte už so zoznamom konkrétnych darčekov, ktoré chcete kúpiť, ale aj s predstavou sumy, ktorú môžete za darčeky zaplatiť.

2. Pozor na „bezkonkurenčné“ ceny a „výhodné“ vianočné akcie

Nákupné správanie v predvianočnom období je často ovládané emóciami. Môže za to na jednej strane marketing predajcov, ktorý je rok čo rok lepšie „zacielený“ a dokáže zahrať na tú správnu strunu, no na druhej strane si za to môžeme vo vysokej miere aj sami. „Ľudia často kupujú veci, ktoré by inak nekúpili, a za ceny, ktoré by za ne inokedy nezaplatili. Robia to s nezmyselným odôvodnením – veď sú Vianoce,“ opisuje M. Capuliaková. Podľa nej si treba každú kúpu dobre premyslieť a dôvody kúpy si poriadne zvážiť. „Nedovoľte, aby pri nákupných rozhodnutiach zvíťazili netrpezlivosť a myšlienka, že rovnaká akcia sa už nebude opakovať. Skúste si spomenúť na minuloročné ,bezkonkurenčnéʻ vianočné ponuky, ktorých ceny tromfli novoročné výpredaje,“ radí odborníčka.  

3. Správne načasovanie nákupov

Ideálnym spôsobom, ako sa nedostať do vianočného stresu a nepoľaviť vo finančnej disciplíne, je správne načasovanie nákupu darčekov. Aj tu však rozhoduje v prvom rade triezva myseľ. „Mnohí z nás sa snažia nakúpiť dary v riadnom predstihu, alebo sa pripravujú na sviatky počas celého roka. No čím viac sa blíži termín Vianoc, tým ťažšie je pre nás odolať pokušeniu dokupovať dary navyše iba preto, že ,decembrováʻ cena je bezkonkurenčná,“ varuje M. Capuliaková.

V prípade nákupov na poslednú chvíľu zase hrozí, že dary, ktoré sme mali na zozname, už v ponuke obchodov nebudú, respektíve budeme musieť voliť alternatívy, ktoré nezodpovedajú našej predstave.
„Tým, ktorí sa spoliehajú na on-line nákupy na poslednú chvíľu, zase hrozí riziko, že e-shop nestihne zásielku vyexpedovať. V prípade, že ste za tovar zaplatili vopred, pod vianočným stromčekom nebudú darčeky a na účte budú zase chýbať financie,“ upozorňuje M. Capuliaková.

Neprehliadnite

4. Nedotýkajte sa železnej rezervy, je na horšie časy

V predvianočnom období ľudia veľmi často siahajú na svoje rezervy, ktoré mali odložené na „horšie“ časy, ako napríklad pre prípad straty zamestnania, choroby alebo iných nepredvídateľných udalostí. V skratke povedané – účel železnej rezervy je dôležitejší ako vykrytie nedostatku finančných zdrojov počas Vianoc. „Pokiaľ by ste však zvažovali nákup na splátky, úver či pôžičku, použiť časť rezervy na vykrytie aktuálneho nedostatku je rozumnejšie riešenie,“ priznáva M. Capuliaková. Zároveň však upozorňuje: „Základné pravidlo znie – najskôr si financie odkladám a až potom uvažujem o míňaní. Rezerva má v prvom rade chrániť a nie slúžiť ako jednorazová vianočná záplata. Preto by na ňu mali siahať naozaj iba ľudia s pevnou vôľou, ktorí požičanú čiastku z rezervy na horšie časy čo najskôr vrátia.“

5. Pozor na úvery, pôžičky, kreditky a nákupy na splátky

Nakupovanie vianočných darčekov by nemalo ohroziť domáci finančný rozpočet. Nezadlžujte  sa teda iba preto, aby ste darčekom urobili dojem. „Odporúčam voliť radšej lacnejší darček, ako si požičať. Ak je pôžička krajné riešenie, treba poriadne zvážiť všetky dostupné možnosti a ponuky si dôsledne porovnať,“ hovorí M. Capuliaková.     

6. Nepočítajte vopred s peniazmi, ktoré ešte nemáte na účte

Vianoce majú svoje čaro ešte aj z iného dôvodu. V tomto období veľa šikovných zamestnancov dostane od svojho zamestnávateľa odmenu za celoročnú prácu. „Zo skúsenosti viem, že už podstatne menej ľudí si tieto peniaze ,k dobruʻ odloží na horšie časy. Základné pravidlo finančných odmien pritom je – polovicu si odlož, z polovice si urob radosť,“ radí M. Capuliaková. Zároveň odporúča s finančnými odmenami počítať až vo chvíli, keď prídu na účet. „Zákony schválnosti fungujú neustále. Môže sa stať všeličo, napríklad, že pripísanie peňazí na účet sa omešká, prípadne odmenu zamestnávateľ pripočíta až k januárovej výplate. V prípade, že sme počítali s tým, že tieto peniaze vykryjú časť vianočných nákupov a príprav, dostávame sa do finančného stresu a sme náchylnejší robiť nesprávne rozhodnutia v podobe pôžičiek a úverov,“ hovorí odborníčka. Preto platí, že: „Počíta sa až to, čo je doma.“

7.  Kreujte. V móde sú „hand-made“ darčeky

Darček darovaný „od srdca“ je často výnimočnejší ako ten, čo stojí veľa peňazí. Ak vám na darčeky nezvyšuje dosť peňazí, porozmýšľajte, ako inak potešiť príbuzných a priateľov. Väčšiu radosť ako výška investovanej sumy môže priniesť množstvo času a nápaditosti, ktoré ste do darčeka investovali. Navyše, ručne vyrobené darčeky začínajú byť opäť „trendy“.

Zdroj: Partners Group, Foto: redakcia