Chcete refinancovať svoj úver? Na tieto pravidlá nezabudnite

Autor: Katarína Macková
21.04.2016 (09:30)

V praxi je to obľúbené riešenie a väčšinou aj výhodné. Pozrime sa mu však na zúbok podrobnejšie.

V podobnej situácii sa už ocitlo množstvo ľudí. Dokonca môžeme povedať, že málokto to ešte doposiaľ neriešil. Potrebovali ste úver, vzali ste si ho a aj keď bol v danom období možno najlepším variantom, v súčasnosti by ste si už vedeli vybrať podstatne lepší. Čo sa s tým dá robiť? Obľúbeným riešením je refinancovanie úveru. „Refinancovať je možné v zásade akýkoľvek úver. Pri niektorých refinancovanie znamená, že sa vymení rovnaký typ úveru za iný, lacnejší. Typický príklad je hypotéka, alebo spotrebný úver,“ hovorí Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ spoočnosti Finančný kompas. Nie vždy však ide len o jednu pôžičku. „Pri niektorých refinancovanie môže znamenať, že sa viacero menších úverov spojí do jedného, vysvetľuje Ovčarik ďalej. Prirodzene, „mať jeden úver v jednej banke je pohodlnejšie ako sledovať niekoľko splátok naraz“ dodáva Tomáš Palovský, hovorca mBank.

Pošlite svoju otázku do poradne o spotrebných úveroch a refinancovaní

Čo všetko možno refinancovať... a na čo si dať pozor

Refinancovať môže klient prakticky čokoľvek. A to od kontokorentného úveru, kreditnej karty, lízingu až po spotrebiteľský úver a úver na bývanie. Tomáš Palovský uvádza: „Refinancovať sa u nás dajú pôžičky, kreditné karty aj povolené prečerpania spolu až do výšky 24 000 eur, pričom maximálne je možné do mBank preniesť 10 úverov so 6-mesačnou históriou splácania.“

Na druhej strane, nie je to len úroková sadzba, ktorá vám signalizuje, či je úver pre vás výhodný. Peter Világi, senior analytik spoločnosti Fincentrum, uvádza: „Napríklad pri lízingu môže mať predčasné splatenie aj negatívne daňové dopady, ak ide o podnikateľský subjekt.“ V praxi to znamená, že refinancovanie ako také môže byť výhodné, ale len v prípade, že sankcia za predčasné splatenie nie je príliš vysoká a že poskytnutie novej pôžičky nie je príliš drahé. Dôkladne si prerátajte, či sa vám za takýchto okolností znížený úrok vôbec oplatí.

Ako podať žiadosť

Možnosti sú rôzne a už dávno to nie je len podoba klasickej papierovej žiadosti. „Klient môže podať žiadosť online, cez call centrum alebo na obchodnom mieste,“ vysvetľuje Palovský. „V žiadosti vypĺňa aktuálnu výšku čerpania existujúcich úverov a ďalšie potrebné údaje, doklady k pôvodným úverom naša banka obvykle nepožaduje,“ hovorí ďalej. Tieto veci si dôkladne preskúmajte ešte pred podaním samotnej žiadosti, aby ste mali pripravené všetko potrebné.

Neprehliadnite

Zrefinancuje banka čokoľvek?

Mnoho klientov by rado refinancovalo úver, ktorý majú napríklad od nebankovej spoločnosti. Tu sa prirodzene vynára otázka, či je to možné. Prípadne či sa dá refinancovať úver od inštitúcie, ktorá nemá licenciu od Národnej banky Slovenska. Toto nie je vždy ľahké „Banky majú dnes produkty, ktorými dokážu refinancovať aj úvery nebankových spoločnosti. Niektoré však majú obmedzenia, ktoré pôžičky a od ktorých spoločností nebudú refinancovať,“ vysvetľuje Ovčarik a dodáva, že skutočnosť, či má, alebo nemá spoločnosť licenciu, podľa neho úlohu nehrá. „V čase, kedy tieto pôžičky boli poskytnuté, ešte licencie neexistovali. Vtedy mohol poskytovať úvery takmer každý,“ objasňuje Ovčarik. Táto situácia sa však časom zmenila.

Banka si teda môže dať v rámci refinančných úverov podmienku, že uhradí záväzky len vybraných inštitúcií. „V takom prípade má klient možnosť ešte požiadať o bezúčelový spotrebný úver, pri ktorom finančnej inštitúcii nedokladuje spôsob použitia financií, a takýmto spôsobom starý záväzok vyrovnať,“ hovorí Világi. „Dôrazne by som však varoval pred úvermi nelicencovaných inštitúcií. Zákon o spotrebiteľských úveroch zaviedol naozaj nadštandardnú ochranu klientov a keď sa jej takýmto spôsobom dobrovoľne vzdajú, môžu na to len doplatiť,“ varuje. Tu je teda namieste opatrnosť.

Čo znamená refinancovanie

  • rovnaký typ úveru sa vymení za iný, ktorý je lacnejší
  • môže znamenať spojenie viacero menších úverov do jedného (konsolidácia)

Čo napríklad možno refinancovať

  • kontokorentný úver
  • kreditnú kartu
  • lízing
  • spotrebiteľský úver
  • úver na bývanie

Ako podať žiadosť

  • online
  • cez call centrum
  • na obchodnom mieste

     
Foto: redakcia