Ako spoznáte neférovú nebankovku

Autor: Mário Skyba
28.04.2016 (10:00)

Do siete neserióznych nebankových spoločnosti sa stále chytia dôverčiví klienti. Na čo si dávať pozor, aby ste im nenaleteli?

Nebankovky na Slovensku sú už v súčasnosti pod ostrejším dozorom Národnej banky Slovenska. Prijali sa tiež zákony, ktoré im okresali možnosti požičiavať hocikomu za hocijakých podmienok. Napriek tomu sa na trhu stále nájdu aj také firmy, ktoré nové prísnejšie pravidlá nedodržiavajú. Tu je niekoľko základných rád, ako takú spoločnosť spoznáte.

Ak vám je niektorá firma ochotná požičať bez dokladovania príjmu, veľmi rýchlo a nechce vám dať čas na rozmyslenie či prečítanie úverovej zmluvy, mali by ste spozornieť. Neseriózne finančné inštitúcie majú tiež často nejasné kontaktné údaje vo forme P.O. Boxu. 
 

Požičali ste si v minulosti z nebankovky?
Získajte peniaze naspäť!

Pozor na vysokú RPMN a sankcie

Ak si už potrebujete požičať od nebankovky, riaďte sa primárne ročnou percentuálnou mierou nákladov (RPMN), ktorá vám ukáže celkové náklady spojené so splácaním pôžičky. Hoci dnes už nemôže byť RPMN v stovkách či tisíckach percent, dajte si pozor na jej výšku.

Ak je hodnota RPMN vyššia ako 25%, mali by ste zbystriť pozornosť a overiť si, či je pôžička skutočne taká výhodná, ako vyzerá. Na poskytovaní úverov môžu dnes podľa zákona nebankovky zarobiť maximálne dvojnásobok toho, čo si priemerne účtujú na trhu banky. To znamená, že RMPN je niečo nad 20 percentami.

Dajte si pozor aj na prípadné vysoké sankcie za nesplácanie. V bankách aj veľkých nebankovnkách sú sankcie limitované zákonom a odvíjajú sa od aktuálnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky. Aktuálne sú sankčné sadzby v bankách vo výške okolo 5% ročne k vášmu úroku.

Ak by ste mali za nízky úver zakladať dom, či platiť vysoké sankcie, majte sa na pozore  a radšej si nepožičiavajte. Tiež si preštudujte poriadne, čo je v zmluve uvedené malými písmenami, pretože sa tam môžu skrývať nepríjemné prekvapenia.

Neprehliadnite

Doplnkové služby a zmenka

Ďalšia obľúbená nekalá praktika nebankoviek je, že vám k úveru pribalia doplnkové služby. Jedna z nich je osobný výber splátok alebo informačné SMS o nadchádzajúcej splatnosti splátky. Tie môžu byť veľmi predražené. Navyše, osobný výber splátok už nebankovky podľa zákona nemôžu robiť.

Podobne by vám už žiadna nebankovka nemala núkať úver v hotovosti. Po novom musí posielať peniaze klientom len na účet alebo poštovou poukážkou. Ak vám sprostredkovateľ úveru núka ako záruku podpísať bianko zmenku, tiež by ste mali zbystriť pozornosť. Zmenky sa totiž na rozhodcovských súdoch dajú dobre vymáhať.

Ako spoznáte neserióznu nebankovku

  • Nemá sídlo alebo je tam len schránka
  • Má podozrivo ľahké kritéria na požičiavanie
  • Nezaujíma ju váš príjem ani zamestnanie
  • Ponúka malé sumy za vysoké úroky
  • Má vysokú RPMN
  • Požaduje poplatok za poskytnutie pôžičky vopred
  • Má nejasné zmluvy a nedá vám možnosť si ich preštudovať
  • Žiada ručenie nehnuteľnosťou aj za malý úver
  • Má vysoké sankcie za nesplácanie úveru
  • Ponúka ručenie za úver zmenkou
  • Chce osobne a v hotovosti vyberať splátky
     
Foto: Ivan Sedlák