Dávate kartu čašníkovi a on s ňou odíde? Koledujete si o problém

Autor: Katarína Macková
21.07.2016 (10:30)

Pozor na PIN kód. Kartu nikomu nepožičiavať. Podpísať ju v podpisovom prúžku. Toto všetko sú rady, ktoré sme už stokrát počuli. Vynaliezavosť špekulantov a zlodejov však len týmto nekončí.





Obozretnosť nadovšetko a pri platbách to platí dvojnásobne. Zásady bezpečnosti pri platbách kartou na jednej strane poznáme, na druhej mnohé z nich zanedbávame: nezverejňovať svoj PIN, nemať PIN nalepený na karte či v jej blízkosti (napríklad v peňaženke), kryť si zadávanie PINu na klávesnici zariadenia, či už ide o platobný terminál alebo bankomat.
 
Viete o platobných kartách naozaj všetko?
 

Inej osobe kartu nedávajte

Platobnú kartu nepožičiavajme inej osobe, ani ju nedávajme obsluhe napríklad v reštaurácii tak, aby s kartou od nás odišla. „Hlavne sa odporúča byť obozretný pri platbách na internete a pokiaľ je to možné, využívať iba služby platobnej brány, ktorá je vybavená tzv. 3D Secure technológiou, vysvetľuje Lenka Bukalová, obchodná a marketingová riaditeľka SoNet Slovakia s tým, že ďalším fenoménom našej doby je skimming. Jedná sa o situáciu, kedy je do bankomatu alebo iného zariadenia namontované zariadenie, ktoré zbiera dáta o karte v dobe, keď zákazník kartu do zariadenia vkladá a zariadenie s ňou pracuje. „Odporúčame teda, aby si zákazníci dávali pozor na to, či je zariadenie, na ktorom platba prebieha, celistvé, či personál, ktorý s vašou kartou nakladá, sa nechová podozrivo, či na doklade o realizovanej transakcii sedí dátum a čas a čiastka,“ hovorí ďalej. „Ďalším možným spôsobom zvýšenia bezpečnosti platobnej karty je primerané nastavenie limitov na karte, čo je dnes už bežne využívané a je možné toto nastavenie urobiť vzdialene cez internet banking.“
 

Dbajte na súkromie pri zadávaní kódu

Podobne radí aj Juraj Štefanovič, PR špecialista Odboru komunikácie ČSOB. „Pri používaní platobnej karty (platba v obchodoch, výber z bankomatu) je potrebné dbať na to, aby nikto nemohol odpozorovať, alebo nasnímať  PIN-kód,“ zdôrazňuje. „Takisto pri platení v reštaurácii nespúšťať personál s našou platobnou kartou z dohľadu.“

Odporucame

Pomôže aj limit

Bezkontaktné platby sú síce zabezpečené, aj tak je však možné zneužitie a aj sa to stáva. „Tieto problémy však viedli k tomu, že sa nastavovali postupne také opatrenia, ktoré vedú k eliminácii týchto možností. Preto dnes už môžeme povedať, že z technického hľadiska sú tieto platby považované za bezpečné,“ hovorí Bukalová. „Výhodou bezkontaktných platieb je to, že zákazník nepúšťa kartu z ruky a v podstate má kartu neustále pod svojím dohľadom,“ vysvetľuje s tým, že každá karta, ktorá je vybavená bezkontaktným čipom, má nastavené limity pre počet či výšku bezkontaktných platieb. „To znamená, že aj tento spôsob vedie k ochrane zákazníka. Avšak ako u iných, aj u týchto technológií platí, že v prípade odcudzenia karty, je nutné túto okamžite zablokovať,“ dodáva.
Foto: redakcia